Negyedéve vegetáriánus vagyok, ettől szédülhetek?
Kb. úgy negyedéve döntöttem úgy, hogy vegetáriánus leszek és azóta egy falat húst, de még állati eredetű élelmiszert sem ettem.
Esztelenül csináltam, nem olvastam semminek sem utána, hogy hogyan kell ezt, csak ettem a zöldségeket, gyümölcsöket.
Pár napja el kezdtem szédülni. Nem nagyon, tudok mindent csinálni, de azért érezni, hogy valami nincs rendben.
Okozhatja ezt pl B12 vitamin vagy valamilyen más vitamin hiány, vagy ennek lehet nincs is köze a vega étrendhez?
Apropó B12 vitamin. Olvastam, hogy ennek hiánya súlyos problémákat okozhat. Negyedév erre elég vagy ennél azért több idő kell.
Hogyan tudok bevinni vegaként megfelelő mennyiségű b12-t a szervezetembe anélkül, hogy állati eredetű terméket vagy táplálékkiegészítőt fogyasztanék?
A szójatej jó rá?
Nem feltétlen azért, lehet más oka is.
De egyébként emberfüggő, hogy kinek milyen étrend mennyire megfelelő. Én például azért vagyok vega gyerekkorom óta, mert a húsoktól hánytam és napokig rosszul voltam, akárcsak a gombától.
Mondjuk az állati eredetű étrendet ilyen radikális módon azonnal elhagyni ahogy te tetted tényleg okozhat problémát. Egyszerűen azért mert sok-sok éven át nem ehhez a tápanyag összetételhez szokott hozzá a szervezeted. Az új étrendedhez lehet nem tudott még alkalmazkodni a szervezeted és a megmaradt tartalékaid most fogytak el.
Én első körben azt javasolnám, hogy legalább tejet, sajtot és tojást tegyél az étrendedbe. Ha javulást tapasztalsz, akkor tényleg ez volt a gond és egy ideig még hagyd meg azokat az étrendedben, majd később fokozatosan csökkentsd a mennyiségüket. A testnek idő kell az alkalmazkodáshoz. Egy gyerekkora óta vegetáriánus embernek is sok problémája lehet belőle, ha hirtelen húsevő étrendre áll át.
"...Esztelenül csináltam, nem olvastam semminek sem utána, hogy hogyan kell ezt, csak ettem a zöldségeket, gyümölcsöket...."
Nem a vega életmóddal van a baj, hanem azzal, hogy egyoldalúan táplálkozol.
Köszi, hogy válaszoltatok. Hát én olyan közepes húsevő voltam már a vége felé, de a váltás az így is radikális volt. Egyik nap még ettem a húsos kaját, másnap már vegán voltam.
Viszont nekem semmi problémát nem jelentett, nem kellett a fokozatosság, nem hiányzott.
Ezért furcsállom, hogy most 3 hónap múlva kezdek el szédülni, és ezért fordultam hozzátok, hátha valaki vegánként tapasztalt hasonlót vagy pont, hogy nem és nincs is ilyen mellékhatása és valami más lehet.
Mit értetek az alatt, hogy változatosan kell enni vegánként?
Azt, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt ugye? Mert ha igen, akkor ez nálam így van.
Köszönöm ismét a válaszokat, megfogadom a tanácsod és elmegyek vérvételre, azonban azt olvastam, hogy mivel még egy éve sem vagyok vegán így még sok ilyen dolog (pl. B12 vitamin) hiány még nem kimutatható, mivel a szervezetnek nagy raktárkészlete van ezekből.
Ettől függetlenül elmegyek.
Köszönöm a Vegán Társaság cikkét is, nagyon hasznos és remek oldal.
Egyedül azzal nem értek egyet, hogy B12 vitamint tablettával vigyünk be a szervezetbe (ez a könyvben olvasható).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!