14 éves,162 cmes,60 kgos lánynak milyen makrotápanyagot javasoltok?
Jelenleg 1800 kcalt eszek, hetente csökkentettem 200 kcallal a mennyiséget( 2750 kalóriáról kezdtem, mert napi 3000 kcalt ettem hónapokon keresztül) és jövő héten szeretném elérni a végső célt, az 1600 kcalt.
Sajnos az átlagnál kevesebb izmom van, és több zsírom, ezért nézek ki kb. 65 kilónak. Ezáltal szeretnék szálkásítani.
Annyi sokféle badarságot olvastam (45% fehérjére 170grammot dobott ki, ami szerintem rengeteg, aztán meg írta, hogy 2g/tskg, úgy meg 120 g, és elég nagy a különbség. ) úgyhogy ezért kérdezem, milyen arányokat javasoltok, akár százalékban, akár tskg alapján. Előre is köszönöm a segítséget.
1 év alatt 3 féle étkezési zavarom volt, (anorexia, ortorexia, fatorexia) és nem szeretnék 1400 alá menni.
Biciklivel járok suliba, naponta vannak tesiórák, esténként fél órát sportolok, a nap közbeni hajtásról nem beszélve, úgyhogy sok kalóriát égetek el, az anyagcserém pedig 1350-1400 kcal. Úgyhogy nem szeretnék 1600 alá menni, csak ha nem indul be a fogyás.
A fehérje akkor tisztázva. De a zsíron és a szénhidráton vacilálok. A szálkásítás kevés zsírt, és picivel több szénhidrátot ír(én ezt olvastam) de én a zsírtól nem hízok, csak a szémhidráttól. Ezeknek mennyi legyen az aránya?
Nincs orvosom:/
Magamtól gyógyultam meg, mert az anorexiám, sem a fatorexiám nem volt életveszélyes állapotban.
Egyébként azért nem írtam le, mert mások nem vesznek komolyan.
Nem arány kell, grammok. A fehérjét már leírták, a zsír tipikus szálkásításkor 0,5g/ttkg szokott lenni, a ch pedig a fennmaradó kalóriamennyiség, hogy ez 1-2 g/ttkg vagy 5 vagy mennyi, az merőben egyéni, természetesen.
De a zsír simán nőhet a ch terhére, akár extrém mértékben is.
Az 1600 kcal jól hangzik, én se mennék alá átlagban ugyanekkora nőként (ehhez is évek kellettek speciális étrenddel s elosztással, hogy bírjam) :) Van, akinek megy a kevesebb, de nem akárkinek s nem is kell. Ha rendesen mozogsz, simán lefogysz ennyivel is.
Nincs olyan, hogy zsírtól nem hízik az ember, legjobb tudomásom szerint. Tudom, hogy zsírral simán lehet hízni, s azt is, hogy van, aki túlevéssel sem hízik semmitől, de az azért fura lenne, ha valaki a többlet ch-tól hízna, a többlet zsírtól pedig nem. Bár amilyen összetett az ember működése, én már semmin sem csodálkozom...
Próbáltad már a sok zsírt (mondjuk 2,5-3g/ttkg, az már alakul, bár aktívitás kérdése) minimális ch-val, hogy tudod, nem hízol vagy min alapul a tapasztalatod? Tényleg érdekel.
Utolsó
Köszi a válaszodat(;
Nem próbáltam még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!