Az emberek miért nem akarnak egészségesen élni?
Ja igen, amit az utolsó írt ég az is nagyon igaz. Nekem is anyósom ilyen, hogy baromi rosszul táplálkoznak, ráadásul semmi mozgás csak a dohányzás. Aztán ha hallja, hogy a faluban vki meghalt daganatban, akkor annyit mond rá, hogy "szegényke, hát igen, ezt örökölte, nem tudom melyik szülője lehetett az". Biológus vagyok, hiába próbálom elmagyarázni, hogy esetleg a hajlamot lehet ilyesmikre örökölni (de az sem feltétlen öröklődik), de a környezeti hatások felelősek a legnagyobb mértékben, hogy ki is alakul valamiféle betegség.
A másik, hogy folyamatosan szedik a gyógyszert a magasvérnyomásukra (igen az is lehet vele született, de az esetükben inkább a töménytelen sz.r kajától van), közben dohányzik, kávézik, tesped otthon. És még nekem akarják beadni, hogy milyen rossz nekem, mert alacsony a vérnyomásom és hogy ők azt olvasták a neten, hogy az sokkal károsabb, mint a magas vérnyomás. Ha elmagyarázom türelmesen, hogy működik ez, mintha a falnak beszélnék
Már megint a szalonna meg a disznózsír a főbűnös, nem a modern élelmiszeripari remekművek, az üdítők, jégkrémek, felvágottak, 38 féle összetevőből készült pékáruk és hasonlók...
Szerintem sem drágább egészséges élelmiszereket venni, én a feldolgozatlan élelmiszerekre és a főzésre szavazok. Nem muszáj tripla áron venni "egészséges" kenyeret és hasonlókat, sokszor azok is tele vannak adalékanyagokkal. A mozgás is megoldható ingyen, ha nincs pénz és idő konditeremre és hasonlókra.
Én úgy vagyok vele, hogy utálok beteg lenni, ezért a csábító, finom, de számomra egészségtelen ételekről simán le tudok mondani. A gyógyszereken megspórolt pénzen lehet vitaminokat, gyógynövényeket venni. Szerintem most összességében nem költök több pénzt élelmiszerekre és az egészségemre, mint az étrendváltásom előtt, pedig jobb minőségű ételeket eszem.
"De miért döntünk az egészségtelen mellett?" - Szerintem prioritások kérdése. Általánosságban, amíg valaki egészségesnek érzi magát és nem hízik el az egészségtelen életmódja mellett (vagy nem zavarja a testsúlya), addig nem érdekli, mi lesz később, esetleg bízik benne, hogy neki nem árt, vagy nem is tudja, hogy valamit nem jól csinál. És különben is fontosabb neki a munka, a család vagy a párkapcsolat, a szabadidejét pedig inkább pihenéssel vagy szórakozással tölti, nem főzőcskézéssel és testedzéssel, na meg információgyűjtéssel.
Aztán amikor jönnek a bajok, esetleg egy közeli ismerőssel/családtaggal történik valami, akkor döbben rá, hogy jó lenne változtatni. Ha szerencséje van, még nincs késő. Velem pont így történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!