Az emberek általánosságban miért isznak ilyen keveset? Hogy bírják ilyen kevés vízfogyasztással?
Megértem a kérdezőt s igaza van a 2. hozzászólónak is.
Az emberek vízigénye szór s van, aki ételből bőven beviszi szinte vagy teljesen az egészet. A párom pl. rizsből simán be tud vinni 1 liter vizet, zöldségből és gyümölcsből is annyit jobb napjain... S akkor még levest sem evett. A lédúsabb ételes napjain 5 dl vizet iszik, máskor többet, fizikai munka és sok biciklizés mellett, nyáron napon és részben hegynek fel. Nekem nagyon úgy tűnik, simán eleget iszik.
Én pedig tuti gyakran iszom vagy 3-4 liter vizet és teát. Nem lédúsak az ételeim s bizonyos korszakokban több kell. Egy edzésnél elmegy 1-1,5 liter. Tuti nincs ezzel sem baj, érzem, hogy a szomjúságérzetem jól működik (néha túl jól is. olyan pedig soha nincs, hogy direkt igyak, szomjúság nélkül, mert kell. poénból igen, nem mindig vagyok szomjas, ha iszom egy finom teát).
Van, amikor tartósan 2 liter alatt voltam 80 kilóhoz, mert annyi kellett, érzéseim szerint. De bizonyos korszakokban vagy étrenden ez 4 liter is lehet. Szerintem tudja a szervezetem, mit csinál.
De sokszor hallok olyanokról, akik tényleg túl kevés vizet visznek be. Nem értem őket, én az ő életmódjukkal a 2. napon ölni tudnék a vízért... Úgy tűnik, sok embernek baj van a szomjúságérzetével.
Azt értem, hogy ha nem szomjas az ember, kimarad az ivás. Hiába vezeted le, kérdező, hogy hány óránként mennyi... Arra figyelni kell. Nem mindenki figyel. Pl. ha én olvasok este a gép előtt, simán kimarad 3-4 óra. Aztán mondjuk lemegyek és kiiszom a csapot, de már említettem, hogy a szomjúságérzetem elég élénk. De akinek nem... Nem feltétlenül érzi az ember az enyhe dehidratáltságot.
Magadat pedig felesleges másokhoz hasonlítani. Különbözünk. Nekem is érdekes, hogy van, aki 8 óra alatt (a legszolidabb időszakos böjt 16 óra böjt, 8 óra evés) képtelen megenni 2000 kcalt :D Kétezret. Adj félórát, kényelmesen megeszem s ételtől függően akár jól sem lakom. De én ilyen, ő olyan. Hatalmas különbségek vannak. Hé, van, aki cukrokkal lakik jól leginkább s nem tud kávé nélkül elaludni... Konkrét fizikai szabályszerűségeket képes az egyéni emberi szervezet áthágni... Az ivásnál pedig még a lelki, mentális dolgok is bejátszanak, gondolom.
S amit az első ír, az is számít. Ha nekem a tipikus csapvizet kéne innom, bajban lennék. Gondolom, átállnék lédúszöldséekre, levesre, akár vitamintablettás vízre, teára, de teljesen érthető, ha valaki képtelen meginni a rossz vizet. A klóros pedig majdnem reménytelen. Székesfehérváron még nem is a legrosszabb a víz, de ásványvízből csinálom a kávémat, ha nem akarom kidobni megivás előtt...
Itthon jó a víz, de annyira nem vonz, hogy csak úgy igyam. Kicsit is szomjasan persze igen, ezzel együtt inkább teát iszom, néha pedig 1 liter kávét, persze gyengén, persze így is, úgy is hidratál, illogikus, hogy ne (érzem is, hogy sok kávé mellett durván lecsökken a normál vízigényem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!