Vegetáriánus étrend lehet egészséges?
Ami kijelentés ugyebár nem igaz.
A kérdésre a válasz: igen, lehet. És nem, neked nem lesz, mert nem értesz hozzá, csak hiszed, hogy értesz. Hogy kell? Mondjuk veszed a nyamvadt biokémia tankönyvet és megtanulod. Ami ugyebár nem fog megtörnénni, mert könnyebb netről elolvasni amit Juliska néni odahányt. Persze fele se igaz, de sebaj...
Kiegsézítem, mivel úgysem fogsz rájönni a hibádra.
A "tejben-tojásban", "húsban", "kicsit kevesebb" részek problémásak, hiszen mi itt aminosavakról beszéltünk. Milyen hús? Mi az hogy kevesebb, az egy relatív fogalom, nincs értelme viszonyítási pont nélkül stb. A percízitás hiányzik belőled, akkor meg elég elég nehéz lesz bármit jól csinálni a biológiában....
Igen, nagyon.
Én is vashiányos voltam 12-13 évesen, aztán átváltottam a vegetáriánus étrendre és minden gondomat megoldotta.
A rendes színhúsokban alig van vas (kb. 1,5mg/100g, ami azt jelenti, hogy egy felnőtt nő napi 18mg-ját kb. 1 kiló színhús se fedezi teljesen), a belsőségektől pedig valóban sokan undorodnak.
14 éve annak, hogy étrendet váltottam, azóta összesen 3x voltam beteg (2x torokfájás, 1x hasmenés), remekül érzem magam és a vérképem is tökéletes hosszú évek óta.
A tudatos, egészséges vegetarianizmus nem nehéz, egyél mértékkel mindent, legalább egy adag zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonát vagy gabonaterméket (lehetőleg ne fehér liszteset hanem más alternatívákat pl. zab, árpa, korpa, stb.), olajos magvakat, ha fogyasztasz akkor tejterméket is fogyassz minden nap és nem nagyon lehet gond.
Ami a növényi vasforrásokat illeti, a napi ajánlott mennyiség ugye 18 mg, ezekből tudod összerakni:
- szójabab (főtt) 9mg/250g
- lencse (főtt) 6,6mg/250g
- spenót (főtt) 6,4mg/250g
- tofu 6,4mg/120g
- zab 4,7mg/100g
- árpa 3,6mg/ 100g
- köles 3mg/100g
- sóska 2,4mg/100g
- földimogyoró 4,6mg/100g
- mandula 3,7mg/100g
- dió 2,9mg/100g
- tökmag 3,3mg/100g
- csicseriborsó vagy normál bab (főtt) 4,6mg/250g
- mángold 4mg/250g
- kesu 2,1mg/50g (tehát a marhahús értékének kb. duplája)
- szezámmag 1mg/2 evőkanál
De ezeken kívül minden zöldségben van gyakorlatilag 0,5-1,5mg/100g között, valamint a cerbonák, magtejek sokszor extra vassal dúsítottak, illetve a tejtermékekben is van minimálisan vas (igaz, jóval kevesebb mint a hüvelyesekben 0,3-0,7mg között pl. sajtokban)
A vashiánnyal kapcsolatban ezeket olvasd el:
Ha érzékeny vagy a tojásfehérjére, próbáld ki, hogy csak sárgáját eszel, gondosan szétválasztva a fehérjétől. Bár abban is van fehérje, másfajta van benne, és tapasztalatok szerint az érzékenységben szenvedők többsége jól tolerálja, és nagyon gazdag tápanyagokban, vitaminokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!