Hogyan kezdjek bele a tomegnovelo etrendbe?
Függ a genetikától. Előszőr tudd meg, hogy milyen testalkat vagy (olyan nincs,hogy csak az egyik) ektomorf, mezomorf, endomorf. Röviden: az ektomorf testalkat magas, vékony, hosszú végtagok a testhez viszonyítva. Nehezen hízik, tehát mindent ehet, nehezen szed fel zsírt, de izmot is nehezen! Ennek a típusnak sok szénhidrátra van szüksége. Kardió mozgás tilos neki, mivel nem lesz izomzata, így is alig szed fel valamit. A mezomorf a legjobb genetikájú. Eleve izmosnak kinéző testalkata van. Atletikus fajta, könnyen szedi az izmot magára, ha zsírt szed fel, akkor az a hasi régióban ragad le - a legtöbb férfinél a hasra megy a zsír, ez az android típusú elhízás, avagy a centrális elhízás-. Mérsékelt kardió mozgást kell végeznie. Az endomorf testalkat a nehéztüzérség. Könnyen szed fel izmot, de zsírt még könnyebben. Nehéz csontozatú egyének. A kardiót neki nyomnia kell ám keményen.
Az evésről annyit, ha tömegelsz, akkor a súlydat duplázd meg, és annyi fehérjét vigyél be, amennyi kijött eredményül. Csak állati fehérjéket vigyél be, mert ezek tartalmazzák mind a 20 proteinogén aminosavat, tehát teljes értékű fehérjék. A szénhidráttokkal játssz! Mármint tapasztald ki mennyitől zsírosodsz, és mennyi az amitől nem zsírosodsz,de még van energiád. Lényegében minőségi, szénhidrátokat fogyassz. Olyanokat, melyekben sok a poliszacharid. Ezt úgy ellenőrzöd az ételek tápérték táblázatán, hogy meg nézed mennyi szénhidrát van bennük. Például ez van írva: szénhidrátok 70,34 g amelyből cukrok: 1,2 g. Ez jó választás lenne, mert csak 100 grammban 1,2 gramm egyszerű szénhidrát van, ami azt jelenti, hogy a kaja vagy alapanyag csak 1,2 %-a gyorsan felszívódó szénhidrát (monoszacharidok, diszacharidok, triszacharidok pl. a maltotrióz), és a többi szénhidrát poliszacharidból áll, mint pl. a keményítő. A zsírra igazából nem kell különösen figyelni, mert a fehérjeforrások tartalmaznak zsírt általában. De ha viszel be zsírt, akkor törekedj a telítetlen zsírsav bevitelre, mert ezek kedveznek az érfalaknak. Pl. vannak ilyen zsírok a dióban, mogyoróban, kesudióban. A rost bvitel igen csak fontos, mert székredés lehet, ha nem eszel rostosokat, pl. zöldségek, zabpehely (nem utolsó sorban kitűnő szénhidrát forrás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!