A barátom ha tehetné minden nap több tábla csokit enne. Hogy értessem meg vele hogy ez nagyon drága és nem egészséges?
"Az a baj, hogy nem hízékony típus :( Én mindent megteszek érte, de van amit "nem engedhetek", ha már ő nem látja be hogy mi a jó neki..." vs. "Napi 14 km-t biciklizik."
Felnőtt ember. SZERENCSÉRE a hízásra sem hajlamos. Mozog, sportol eleget. Kicsit sokat költ erre a keresetéhez képest. -> Ha jól értem, ezek a tények.
Azt mindenkinek (felnőttekre értve) magának kell tudnia, hogy mi a jó neki. Ezt erőszakkal, kívülről megváltoztatni nem lehet. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor abból az erőszak a lényeg, és ez nem egyeztethető össze a másik szeretetével. Akinek jót akarok, azon nem uralkodhatok. Annak segítenem kell. A segítség pedig az, amit kérnek. Ha én "segítek", pedig azt nem kérték, azt máshogyan hívjuk.
Ha tippelni kell, akkor azt mondom, szeretethiányos. Nem biztos, hogy a felőled érkező szeretet a kevés, de máshonnan is lehet hiánya, azt pótolhatja ezzel az ön-kényeztetéssel. Viszont ha elkezded emiatt cseszegetni, akkor azt úgy élheti meg, hogy felőled is kevesebb szeretet jön, ezért a reakciója pont ellentétes lesz az általad kívánttal. Ezt gondold át!
Utolsó előttinek ment az előző... :)
Viszont a tiédben is van valami utolsó válaszoló,mert sajnos az édesanyjával nem jó a kapcsolata.
így van, ahogy előttem írták, a csoki boldogsághormont szabadít fel, valószínűleg nemcsak testi, lelki oka is van a csokievésnek.
Egyébként pedig .. ez legyen a legnagyobb probléma, hogy édesszájú..
10:16 Nagyon szivesen:)
Ha spórolni kell, arra is vannak technikák. Pl. én a paprikás krumpliba dobok néhány négybe vágott kemény tojást+nokedlit szaggatok bele. A lecsó mellé is adok nokit.
A szilvás(vagy bármi mással töltött) gombóc is jó megoldás. Ha van egy kis időd, jókora adagot érdemes csinálni, a felesleget le lehet fagyasztani.
Megszokás kérdése, hidd el. Én a húslevest két egész csirkéből csinálom. Szemem se rebben, ha ebédnél két percre kimegyek a konyhába, és öt várakozó szempár, meg két csirkecsontváz fogad:D
Vagy még szóba jöhet a csokis tepertő!
Lehet hogy leszokna ...
XD
Tejszínhabbal, és pirított szalonnával a tetjén:D
Ki kellene próbálni...:)
Ez nem az én, hanem egy orvos véleménye.
Idemásoltam egy idevágó cikket. Íme:
A csokoládé előnytelen hatásai:
Vesekőképződés. Jelentős oxálsav tartalma vesekövet okoz. Egy nőt műtöttek vesekővel, és az orvos a műtét után azt kérdezte, hogy ön ugye sok csokoládét fogyaszt. A hölgy nagyon meglepődött, hiszen ezt a vizsgálat során nem mondta ezt, erre az orvos közölte, hogy kutatási céllal metszeteket készített a vesekövekről és felismerte hogy ez a kő jellegzetesen csokoládé típusú.
Magas kalória tartalma van a csokoládénak. 100 gramm 570-630 kilókalória, mely a napi energiaigény 25-30%-a. Az amúgyis jelentős mérvű elhízás egyik kiváltó faktora
Nassolnivalóként fogyasztható. A reggel megevett csokoládé délután is a gyomorban pang ami táptalaja a fermentációs folyamatoknak, dekoncentrálságot okoz és intoleráns magatartást ami főleg gyerekeknél jól kivehető (ettől hiperaktívak a gyerekek)
Rendszertelenné teszi a vércukorszintet.
Alkalmatlan főétkezésként, nassolásként pedig erjedést, elhízást okoz, csökkenti az étvágyat ezért tápanyaghiány áll elő
Magas az egyszerű szénhidráttartalma hiszen a teljes tömeg 36-55%-a finomított cukor ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a keringésre, hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, melegágya lehet a szisztémás gombás betegségeknek és a cukor lebontása vitamin (főleg B1) és ásványi anyagok (pl. kalcium) veszteséggel járhat.
Édességfüggőség kialakulása a koffein teobromin alkaloidák miatt amik függőséget okoznak.
A csokoládé a legnagyobb primerallergén, mivel tele van hisztaminnal, fenil-etilaminnal és szerotoninnal. A szerotonin boldogsághormon, de ne fogyasszuk azt, hanem olyan termékeket kell fogyasztani amelyek megnövelik az agyban a szerotonint.
A nyersanyagként felhasznált kakaóbab fermentációjakor keletkező penésztoxinok (aflatoxin) hatása: allergia, májfunkció zavara és daganatos megbetegedések
Munkamorál, rágcsálók – ahol termesztik és szárítják a kakaóbabot ott nem túl higiénikus körülmények vannak ezért a nyílt de födött tárolóhelyiségben az egerek könnyen behatolnak
Alkaloidák (koffein, teobromin) vélt előnyös depresszióoldó, hangulatjavító hatása tulajdonképpen függőséget okoz, hiánya pedig elvonási tünetekkel járhat.
Tehát összességében a csokoládé előnyös polifenol és ásványianyag tartalom mellett az úgynevezett eredő hatása, összhatása káros. Okai: magas zsiradék és cukortartalom, a tápanyaghiányos állapotok nagyobb valószínűsége, a fogszuvasodás, az adalékanyagok, penésztoxinok, oxálsav illetve az idegrendszerre ható komponensek jelenléte miatt melyek hiányában depresszióhoz hasonló lehangoltsággal járó tünetek alakulhatnak ki.
Mikor régen sokat bringáztam, én is sok csokit ettem. Mindig tele volt tömve a bringás táskám csokikkal.
Ha nem ettem volna semmit útközben, akkor le is fordultam volna a bringáról, sokszor éreztem, hogy ennem kell csokit, mert kifogyott az energia, kifogyott az üzemanyag :)
Viszont később, mikor már nem bringáztam annyit, akkor a csokit se kívántam annyira. Szerintem ez ilyen dolog.
Ha megint rákattanok a bringára, megint sok csokit fogok enni. Az biztos :)
A noknek semmi sem jo... az embered energiat veszit a biciklizes altal es kell neki valami,ami potolja. most kicsit eros lesz,amit irok... de egyikotok sem eleg fontos a masiknak! A pasid leszarja,h neked fontos az az osszeg,amit o csokira kolt, te pedig azt,h neki fontos a csoki es nem kompenzalod a kaloriabevitelet a foztoddel (mar ha fozol). Viszont mondok valamit, en azert hagytam el a volt baratnomet, mert folyton b@sztatott, en kave helyett egy doboz kolat ittam es nem hagyott beken,h milyen sokba kerul, bezzeg azt nem nezte,h az o napi 3 kaveja tobbe kerult. A lenyeg,h utaltam,h rajtam akart sporolni es beleszolt,h mire koltom a sajat penzem, de talan nem is akartam igazan megosztani vele, mert nem o volt a megfelelo. Megromlott a kapcsolatunk az allando karalasa miatt.
Szerintem hagyd beken az embert, amint megteszed es lesz ideje elfelejteni ezt a dolgot o is le fog allni a csokival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!