Milyen elvek szerint étkezzek, ha már elegem van abból, hogy mérgező/káros anyagokat viszek be (akaratlanul) a szervezetembe?
Egyszerűen elborzaszt a tény, hogy akármennyire is próbálok egészségesen élni, nem tudok, mert amit egészségesnek hiszek, az valójában nem az. Csak hogy egy példát említsek, már évek óta ugyanazt a teljes kiőrlésű sokmagvas zsömlét ill. kenyeret vettem, mikor egy hete kiderült a számomra, hogy valójában az nem más, mint fehér kenyér, csak éppen átszínezve! És ez teljesen komoly! A húsról, a tejtermékekről és az egyéb mesterséges anyagokkal és tömérdek cukorral ellátott élelmiszerekről nem is beszélve... Ráadásul gyenge gyomrom van, és rendkívül érzékeny a káros dolgokra, amiket nagyon nehezen emészt meg. Már baromira elegem van abból, hogy bármit veszek/eszek, nem természetes és nem megbízható.
Gondoltam, áttérek a vegán életmódra, hogy legalább a számomra legkárosabbnak tűnő tejtermékeket elkerüljem (laktózérzékeny is vagyok), de túlságosan szeretem a húst.
Tudtok olyan étrendet ill. termékeket javasolni, amik tartalmaznak húst, de nem tartalmaznak káros anyagokat? Főzni nincs időm, úgyhogy a "csináldmegmagadnak" típusú válaszok hasztalanok számomra.
Előre is köszönöm a hasznos válaszokat!
Attól, hogy szereted a húst, kipróbálhatnál húspótló készítményeket.
Én már hosszú évek óta vegán vagyok és a Pesten lévő Herbaházban, Mediline-ben vagy az Árkádban lévő bioboltban vásárolok kenyeret, kenyérre kenhető termékeket, szójapárizsit, szójavirslit, szójakolbászt, egyéb élelmiszereket.
Én nem húspótló készítményként eszem ezeket, hanem azért, mert megszerettem ezeket az ételeket és ezek ízlenek.
Hasonló volt a gondolkodásom, mint neked. Aztán rájöttem, egy halom ételt nem tudok itt-ott enni, mert húslével főzik vagy raknak bele tejtermékeket, csak elfelejtenek erről szólni, vagy egy csomó trutyit tartalmaznak még stb. stb. Így kénytelen voltam időt szakítani magamnak és amit nem tudtam készen venni, annak az alapanyagát megvettem valamelyik bioboltban vagy egyéb boltokban és magamnak csináltam meg. Így legalább tudom, hogy az kerül bele, amit én szeretnék és az nem kerül bele, amit nem szeretnék.
A harmadik választás van, a vegán étterem / önkiszolgáló, de ez valakinek messze van vagy nincs X településen vagy valakinek drága és a vegán helyek ált. csak hétköznapi nyitva tartással üzemelnek.
A negyedik választás, a vegán étel házhoz szállítása. Én sokszor ilyen helyről rendelek. Péntekenként több ételt is kérek, hogy legyen hétvégére. Számolgattam régen, hogy sok étel elkészítésénél kb. ugyanannyiba jön ki az ár, mintha én főzném őket. Van ami még olcsóbbra is jön ki. Csak melegítenem kell a megérkezett ételeket.
Múltkor palacsintára vágytam. Ugye, mivel a készételbe mindenféle X dolgot tesznek, ezért tájékozódtam a neten, hogyan és készíthetném el tojás és tejmenetesen. Találtam receptet, otthon megcsináltam és azóta imádom így enni.
-Megveheted az ételeket és továbbra is maradhat a rossz érzésed, mert nem tudod, milyen alapanyagot használtak hozzá.
-Nem foglalkozol a rossz érzéseddel és jólesően elfogyasztasz mindent, ami neked szimpatikus.
-Elmész bioboltba, csak itt ugyebár így vagy úgy, de javarészt neked kell elkészítened az ételeket.
-Házhoz szállítást kérsz vegán helyről.
-Kompromisszumot hozol létre saját magadban és azt mondod, amit nem kapsz készen a boltban, azt magadnak csinálod meg.
Ha nincs időd főzni, akkor marad, a valamilyen szempontból egyoldalú étkezés.
Választhatod a rossz érzéseid fenntartását, de választhatod azt is, hogy megkeresed a számodra jó lehetőségeket kompromisszumos megoldással vagy e nélkül.
Akárhogyan döntesz, érezd jól magad, bármilyen étel elfogyasztásakor is.
Megértelek, én is jórészt egészségtudatosságból veszek csupán alapanyagokat, kész cuccokat szinte sosem (1-2 OK összetételű fűszerfélém van, illetve a csemege uborka).
Így tudom, mi van benne, jó, az alapanyag előéletét nem, de érted, legalább az egész lenmagon látom, hogy mi s nincs benne ízfokozó meg cukor és szója :D
Mivel akarsz húst enni, bizonyos szempontból elég könnyű dolgod van időhiányban is, nagyon gyorsan meg tudod sütni a húst... Az én zöldségételeim már időigényesebbek, bár azért a mirelit cuccok jól tudnak jönni (de nem mindenből veszek olyat és alapból sok zöldséget eszem). Mondjuk mivel nem vagyok vegán, még én is süthetek tükörtojást, az gyors...
Viszont én a bolti húst nem tartom megfelelőnek, jóféle házit pedig átkozottul nehéz találni, de megfelelő keregéléssel biztos megy, ha valaki húst akar enni. Én pár kósza próbálkozáskor feladtam, a termelői húsok is totál ízetlenek tudnak lenni (tudom, milyen a jó hús és nem adom alább), én pedig remekül megvagyok hús nélkül akármeddig. Neked kicsit más.
Nem akarlak elkeseríteni, de még ha főznél is magadnak, akkor is baromi nehéz dolgod lenne, ha teljesen egészségesen akarnál táplálkozni. A boltokban kapható alapanyagok eleve nagyüzemileg előállított termékek, ahol nem a minőség, hanem a mennyiség a fő szempont. Aki dolgozott már élelmiszeriparban (mondjuk nem a szalag mellett, hanem valamivel feljebb), az tudja, milyen zsiványságok folynak. Amellett a növények beltartalmi értéke közelít a 0-hoz, a húsok felpumpált vackok (elég, ha az 58 nap alatt vágóérett csirkére gondolunk) a gyümölcsök színezve és édesítve vannak, stb.
Szóval vegyél egy darab földet, javítsd fel (ti. a szervestrágyázás kiszorulása miatt a földek ásványi anyag tartalma katasztrofálisan lecsökkent), és kezdj bio gazdálkodásba.
Persze, a tökéletességet nem lehet elérni, de törekedni azért ebben a szerencsétlen vegyszeres világban is lehet rá. Akármilyen is a zöldség s a többi, még mindig jobb, hogyha tovább rontanák minden vacakkal, ami nekem nem kell. Tápanyagok szerencsére még akadnak bennük. Még C-vitamin is, különben én már rég skorbutot kaptam volna.
Akinek több pénze vagy saját kertje van, picit többet tehet, vagy akinek a környékén vannak jobbféle házi termények, nem drágán...
A jóval kevesebb káros anyag jobb, mint a sok, nagyobb eséllyel birkózik meg vele a szervezetünk.
WAPF étrend, clean eating, paleo...
Ha egészséges akarsz lenni és természetes ételeket enni, a főzést nem tudod megúszni. Én is főzök minden nap, dolgozom és két kisgyerekem van. Legalább így tudom, mi van abban, amit eszünk, és próbálok minőségi alapanyagokat venni. Kifogásokat mindig lehet keresni, de nem érdemes.
Szerintem a legjobb talán a vegán étrend lenne, esetleg az ovo-vegetáriánus.
Én az utóbbit követem. Kenyeret csak itthon készítek, teljes kiőrlésű lisztből. Mandulatejet, kókusztejet, zabtejet, mogyorótejet fogyasztok, mandula-és kókuszjoghurtot. Sajtot itthon készítek kesuból, mandulából.
Egyébként ha szereted a húst, rengeteg húspótló termék létezik ízben hasonlóak. Webáruházból is lehet rendelni, mivel sok nagyáruházban nem kapható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!