Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi okozza azt néhány embernél,...

Mi okozza azt néhány embernél, hogy akármit/akármennyit eszik, nem hízik?

Figyelt kérdés
Hallottam sok mindent, de nem tudom melyiknek higgyek. Nem lehet ezt a tulajdonságot egy hízékony embernél előidézni esetleg?
2016. máj. 16. 17:03
 1/3 anonim ***** válasza:
Hát azért akármit/akármennyit senki nem ehet, ha valaki sok(nak tûnõ) kaját fogyaszt és nem hizik az azért lehet szerintem mert ilyen géneket örökölt (genetika), gyors az anyagcseréje vagy sportol.
2016. máj. 16. 17:37
 2/3 anonim ***** válasza:

Más a bélflórája. Folytattak már olyan kísérleteket, hogy hízékony egerekbe nem hízékony társaik bélflóráját telepítették át, ezáltal nem lettek hízékonyak, ez fordítva is működött.

Egyes étrendek valószínűleg éppen ezért tudnak hatásosak lenni - megváltoztatják a bélflórát, megszűnik bizonyos ételek iránti sóvárgás stb., így hosszú távon is karcsú maradhat valaki, ha nem tér vissza a korábbi étrendjéhez, amivel a hízásban közrejátszó baktériumokat és gombákat táplálta.

2016. máj. 16. 18:43
 3/3 anonim ***** válasza:

Vannak extrém ektomorfak, akiknek oly gyors az anyagcseréjük, hogy nagyon nehezen híznak vagy akár tartják meg nehezen megszerzett extra izmaikat. Szegények.

Aztán vannak az olyanok, mint én, akiknek a szervezete úgy működik, hogy ha sokat esznek, akkor felgyorsul az anyagcsere és szinte semmi többlet nem marad. Így érjük el azt, hogy +1000 kcalt eszünk egy hónapig és ugyanúgy nem változik a súlyunk, mint a korábbi mennyiséggel (persze az aktivitás marad).

Azért ennek megvan a határa, én több évtizedes folyamatos zabálással azért el tudtam hízni. Rengeteget ettem, mindennap, ezt sokan meg se tudják tenni, nekem ment, szeretek enni, igen zsírosan és sok édességgel. Szerencsére a sok zsír és a sok édesség még nem akadályozza a fogyást, csak valami deficit jöjjön össze. Újra meghízni nem fogok, mert a jelen életmódomon nem tudnám már túlenni magam.

Az étrend sokat számít, az enyémen van, aki csak koplalni tud, annyira laktatja. Bizonyára sok ember, aki nem hízik, bármennyit eszik, képtelen többletben enni szabad akaratából, egyszerűen jóllakik és nem megy neki több. Nekem ez már erősen étrendfüggő, bár ha nagyon erőltetném, bármikor túl tudnám enni magam, bár esélyes, hogy másnap alig ennék miatta, így a kalóriatöbblet is nehezen jönne össze, nemhogy az a nagy kalóriatöbblet, aminél elkezdek hízni.

Egy hízékony embernél az étrendváltoztatást javaslom, annak kitapasztalását, hogy mivel lakik jól viszonylag kevés kalóriában. Sok múlik az időzítésen is, nemcsak az étrenden. Emberfüggő, hogy ez mennyire hat, a páromnak pl. teljesen mindegy, hogy gyors ch-s édességet vagy rántottát eszik rizzsel, ugyanúgy tartósan jóllakik mindkettővel, láthatólag kizárólag a kalória számít.

Én ezzel szemben nem lakom jól a szénhidráttal, úgyhogy 2800 kcal és sok-sok lassú szénhidrát mellett simán tudok éhezni, 1400-1800 kcal, kevés ch s a leglaktatóbb ételeim mellett pedig inkább jóllakott és energikus vagyok, sokkal jobban érzem magam és nem sok önfegyelemre van szükségem. Már ha nem rontom el túl korai táplálkozással.

2016. máj. 16. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!