Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A szervezetnek szüksége van a...

A szervezetnek szüksége van a cukorra?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 27. 09:18
 1/7 anonim ***** válasza:
83%
Igen, a szervezet elsődleges energiaforrása.
2016. ápr. 27. 09:25
 2/7 anonim ***** válasza:
61%
Igen.
2016. ápr. 27. 09:31
 3/7 anonim ***** válasza:
73%
Természetesen szüksége van.
2016. ápr. 27. 09:52
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezt hogy érted? S mi itt a cukor?

A test élelmi szénhidrátigénye nulla, a szénhidrát nem esszenciális tápanyag.

Viszont a glükóz elengedhetetlenül fontos az agy bizonyos része számára, semmiképpen nem tud nélküle működni. Ezért is van, hogy nem esszenciális tápanyag, mivel ha az lenne, de más nem változna, akkor úgy fél nap éhezés (a máj glikogénraktárainak kimerülése) után az agy nem jutna üzemanyaghoz s gondolom, ez elég gyors halált okozna.

Szénhidrát alapú energiabevitelnél persze az egész agy és a testi sejtek is glükózzal működnek, de az agy bizonyos része semmilyen körülmények között, ketózisban sem tud lejönni az anyagról. Ilyenkor az étellel bevitt fehérje, vagy ha az nem elég, akkor az izmok alakulnak át.

Zsírból is lehet glükóz, de azt már nem tudom, hogy milyen feltételek esetén történik ez meg, extrém alacsony szénhidrátbevitelnél valamiért fehérjéből gyártja a test.

2016. ápr. 27. 11:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A testünk a táplálék lebontásakor nyert glükózból működget, de kívülről bevitt cukorra nincs szükségünk.
2016. ápr. 27. 19:01
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű és finomított cukrokra nincs szüksége, de minden szénhidrát cukorként végzi, és a test képes előállítani is, ezért kívülről nem létszükséglet bevinni, nem halsz meg nélküle, ha a fehérje és zsírbevitel elegendő.

Elvileg nem esszenciális a szénhidrát, de olvastam olyat, miszerint az ember mája sokkal kisebb az agyához viszonyítva, mint egyéb állatoknak, ezért a szénhidrátmegvonásnak lehetnek káros hatása. Arra már nem emlékszem, hogy a májat terheli-e vagy az agynak nem annyira jó. De szerintem egy normális low-carb étrend is biztosít járulékosan annyit, hogy elegendő legyen. Elvileg ketózisban sem 0 szénhidrátot ajánlanak.

2016. ápr. 27. 20:06
 7/7 anonim ***** válasza:

0 szénhidrátot nem is ajánlhatnának, mert úgy nem lehet élni, a zerocarberek sem nullát esznek, az lehetetlen hosszabb távon... De azért nincsenek tőle messze, ők a legextrémebb ketósok szénhidrát szempontjából (mert amúgy szerintem a vegán ketogénezők viszik a pálmát).

Ha megszokja az ember, akkor működik egészen alacsony szénhidrátbevitellel, de van, akinek ez közel sem ideális és mindig rosszabbul fog működni úgy. Ahogy én szénhidrátdús étrenden készülnék ki és ketózisban vagyok a legjobban, csak legyen elég zöldségem. Van, aki nem bírná a napi 3-400 gramm zsírt, ami az aktív életmódjához kell... Sokfélék vagyunk.

A hirtelen szénhidrátcsökkentés persze más, az sokaknak betesz, főleg, ha nem figyelnek oda a rövid ideig extra magas fehérjeigényre és a só, magnézium, kálium szentháromságra. De tartós ketózisból hirtelen alaposan betortázni is büntetni szokott (nekem a 40->100+ gramm váltás orosz rulett, bár bizonyára nem mindegy, hogy mézes kenyér vagy borsófőzelék). Ahogy egy zerocarber sem inthet búcsút életmódjának egy csomó zöldséggel, mert nem tudja megemészteni és rosszul lesz tőle, jó, ez már durvább, mert itt a bélflóra átalakulásáról van szó, ami hosszabb folyamat, gondolom.

2016. ápr. 27. 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!