Le szeretném csökkenteni a cukorfogyasztásomat, hogyan csináljam?
Csak a lelkünknek van szüksége cukorra, a testünknek nincs. A testünk csinál magának cukrot keményítőből, illetve kicsit trükkösebb utakon akár zsírból is.
Nincs mindenben cukor. A feldolgozott cuccokban van cukor. Ne vegyél feldolgozott cuccokat.
Minél kevésbé feldolgozott alapanyagokat vegyél és abból csinálj magadnak kaját (pl. reggelit is) otthon. Azt vidd magaddal.
Egyszerűen döntsd el, hogy mostantól többet nem fogyasztasz cukrot, és tartsd is be. Péksütemények elkészítéséhez nem kell cukor, anélkül is felfut az élesztő, megkel a kalács.
Gyümölcslevekből a 100%-st vedd, de a víz, tea ugyanolyan jó szomjoltó, ha nem jobb.
Egyébként gyümölcsfogyasztást követően nem is javasolt fogat mosni, mivel a bennük lévő savak fellazítják a fogzománcot.
Szintis Zoli leírta az alapokat, amiket én is írtam volna...
Én még a cukorpótlékjaimat sem szeretem kilószámra használni (legjobb lenne kivételes eseteket kivéve nem enni őket soha, de annyira fegyelmezett én nem vagyok). Tapasztalataim alapján szép lassan simán le lehet csökkenteni az édesigényt, s utána már a cukrászdai sütiket sem fogod tudni megenni :D OK, ez lehet, hogy nem célod, nekem jól jön, még kevesebb csábítás, hogy az étrendembe kicsit se passzoló ételeket egyek.
S persze vannak dolgok, amik elég jól elvannak hozzáadott cukor nélkül is: tea, kávé, zabkása... Van egypár édességem is, ami ilyen, főleg az erősen kókuszosak, hisz az eleve édes s nem minden édességnek kell nagyon édesnek lennie. Persze ehhez sem árt a lecsökkent édességigény.
Reggelire a rántotta is jó, abban sincs cukor, de még szénhidrát se sok, akkor sem, ha egy kis nyers zöldséget eszel hozzá. Már ha ez nálad működik, sokan elvannak így. A tojás kicserélhető más jó fehérjeforrásra is.
Azért bolti dolgokban sincs feltétlenül cukor, ott vannak az olajos magvak, a vaj, a zöldségek, olajos halak ésatöbbi.
Ja ha a gyümölcsben levő cukor is gond, akkor természetesen ne egyél gyümölcsöt és kész. A cukrosabb zöldségeket is kerülheted, pl. cékla. Ez már a te dolgod, hogy mennyire akarod lecsökkenteni az ilyesmit s mit értesz cukor alatt. Tág értelemben minden kenyér tele van cukorral, a keményítő összetett cukor...
Nem kell 5-kor reggelit készítened. Lehet előző nap is, a párom mindig ezt csinálja, ha dolgozik. Én eleve nem reggelizek, nekem könnyű, de amúgy se lenne gond összeütnöm egy tükörtojást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!