Találtam itthon egy bontatlan kreatint. Szavatossági idő 2016. január 24. Meg merjem enni?
A dobozban a kreatin "nem tudja", hogy neki nem kellene jónak lenni a következő években. Az nem fog lebomlani a lejáratot követő néhány hónap alatt. Ezt a dátumot emberek állapították meg jókora rátartással, ez egy biztonsági idő határ, ami után még nagyon sokáig nem történik semmi változás az anyagban, sőt ezután évek múlva is csak nagyon lassú lebomlása várható. A nedves dolgokkal kell inkább vigyázni, ami már oldatban van mint a tej és tejféleségek, az oldott fehérja turmixok és a húsféle dolgok. Ott még egy nap is sok lehet.
Egy száraz, por alakú szer ami ráadásul nem is érintkezik friss levegővel a lezárt dobozban, vagyis a benne lévő oxigén már lekötődött, de az sem rombol pár hónap alatt. Nem oxidálódik tovább. Különben is, ha felbontasz egy bőven határidő előtti dobozt, az is nyitogatva lesz egy pár hónapig.
Szóval nem kell félni az ilyesmitől. A benne lévő por vagy tabl. caps. "nem tudja", hogy neki azonnal meg kellene romlania. Az még egy év múlva is hatásos lesz és nem lesz ártalmas vagy hatástalan. :)
Nem is tudom, hogy tudják azt elképelni emberek, hogy a rá írt lejárati dátum után azonnal vagy hónapokon belül már azonnal károsodik. Az még fél év múlva is ugyanolyan lesz, az tuti.
akkor bontom :)
amúgy a gyártási idő nincs a dobozon
Szerintem teljes nyugalommal..
Az ilyesmit én nem is szoktam nézni semmin, hogy meddig használható. Ha nem jó, akkor az úgyis kiderül az illatáról vagy az ízéről egy élelmiszernél.
A kreatin nem árthat még akkor sem, ha már két éve lejárt a szavatossága. Na meg úgyis észre vennéd, hogy akkor dohos lenne megsárgulna, esetleg nem hatna, de ez nem néhány hónapon múlik, hanem éveken.
Az élelmiszereknél is inkább megszagolom és megkóstolom, aztán ha ízre illatra nem furcsa, akkor jó az. Mondjuk a kreatinál nem az íze a jellemző rá, de mondom, ha egy lezárt doboz még egy-két év után is használható. A lejárati idő után már nem adhatják el, de az után még semmi baja nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!