Fiam lesz, már nézegetem a neveket neki, és a szülőklapja.hu-n találtam is ami nagyon tetszik Viliam. Több névnapja is van itthon, Wikipédián láttam is január.10 Viszont akkor hogyhogy nem lehet anyakönyveztetni?
Csak azok a nevek anyakönyveztethetők, amik a MTA Nyelvtudományi Intézete által annak minősítettek. Ezek itt olvashatók: [link]
Ezeken a nem hivatalos oldalakon nagyon sokszor vannak nem anyakönyvezhető nevek felsorolva, az okát nem tudom, de elég zavaró. :/
Azonban meg lehet próbálni kérvényeztetni, ha az alábbi kritériumoknak megfelel: [link]
Igen, én is ott láttam hogy nincs a listában, viszont akkor miért van feltüntetve a névnapja a Wikipédián? január 10
Január 10. az év 10. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 355 (szökőévekben 356) nap van hátra.
Névnapok: Melánia + Agád, Agapion, Agaton, Aldó, Bács, Bacsó, Melani, Viliam, Vilma, Vilmos
Igaz, a bejegyzés két évvel ezelőtti, de ha valaki ide téved, jó ha tudja, hogy a "VILIAM" név anyakönyvezhető a 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról, 46. § szerint. Minden Magyarországon élő elismert nemzetiségnek joga van a kisebbségi önkormányzatuk által engedélyezett keresztnevet anyakönyveztetni. Így sokan nem tudják, de az MTA névjegyzék mellett, választani lehet: Cigány,német,szlovák,horvát,román, ukrán, ruszin, szerb, szlovén, lengyel, görög, bolgár, örmény neveket is. Minden anyakönyvi hivatalban megtalálható e nevek jegyzéke (németeké külön kötetben).
Nem kell mást tenni, csak a két szülőnek írásban kérvényezni a nevet a gyermek anyakönyvezése során.
A Viliam név Teuton eredetű,szlovák név, mely megtalálható a Nemzeti és etnikai kisebbségek utónévkönyvének 844. oldalán, a szlovák névjegyzékben. (szerk: S. Dávid Emese, Aranyhal Könyvkiadó)
Másfelől a Viliam egy szép, történelmi név, e formájából ered a dupla W,L-es William.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!