Mennyit, mit és mikor kellene ennem?
52 kiló vagyok, 162 cm, nő, 23 éves.
Úgy hiszem túl sokat eszem.
Nagyon kalória számolós vagyok, ezért szoktam rá az alacsonyabb kalória tartalmú ételek nagy mennyiségű fogyasztására, de mostmár érzem, hogy túl sok.
Segítsetek kiegyensúlyozott étrendet kialakítnom, KALÓRIA SZÁMLÁLÁS NÉLÜL:S
Tudom én az alapokat, sok fehérje, hús, teljes kiörlésű dolgok stb... de a mennyiségek mégse stimmelnek, nagyon édes szájú vagyok, és hajlamom van túl zabálni magam:S nem tudom miért... Mit (t)egyek?
Én is számolok néha kalóriát (s főleg szénhidrátot), de az alacsony kalóriás ételekre koncentrálókat sosem értettem. Mire jó az, ha egy tonnát kell ennem a jóllakáshoz? :D Szerencsére mindenevő vagyok, nem kell legelnem s főleg extrém esetekben jönnek jól az 500 kcal/100g fölötti energiatartalmú étkek :D Azért eszem én nyers zöldségeket is, hisz azok is jók ;)
Szerintem se számolj kalóriát, felesleges és van, aki belecsavarodik, van, aki csak többet eszik, ha számol, mert folyton ételre gondol... Megvan a maga szerepe, de túlzásba lehet vinni. Főleg, hogy nem a számolástól lesz a súlyoddal az, ami.
Hm, én is csomó édességet eszem, de legalább szénhidrátszegényet s jó összetételűt :D Van, aki hiába is küzd ellene, akkor is édességezik, ha nem is kívánja, egyszerűen csak finom, megszokott s nemcsak az ember önmaga eszi meg szívesen a családban... Nem adom fel, hogy egyszer leállok a napi 1-2 édességgel, de tényleg nehéz. Mire észreveszem magam, már édességet csináltam... De ahogy írtam, az összetételével elég sokat teszek azért, hogy ne legyen vészes a dolog.
A teljes kiőrlésű dolgokat speciel nem tartom egészségesnek. S megfelelő mennyiségű fehérje kell, nem sok, bár nehéz túl sokat bevinni s változó, ki mit nevez soknak, így bizonyára ebben nem tér el a véleményünk.
Miket eszel? Mennyit?
Még valami. Miből gondolod, hogy túl sok? Tényleg kontrolltalan zabálásnak érzed vagy egyszerűen csak 5 kilót eszel naponta? Ez utóbbi lightos cuccokból nem feltétlenül sok... S az sem számít, hogy ki mennyivel tart súlyt.
Ha Neked pl. 2500 kcal jólesik és nem hízol, miért lenne sok?
Bár azt mondják, hogy egészségesebb kevesebbet enni, úgyhogy a súlytartó szint alsó részét érdemes belőni tartósan. Amit persze nem számol az ember, hanem érez, tapasztal... Én érezni szoktam, ha messze túleszem magam. Legalábbis általában, néha 2500 kcal ebédre kevés, éhes vagyok (de én 63 kg vagyok, igaz, nem sokat mozgok). Nem vagyunk gépek, néha sokat eszünk egy nap, néha alig. Nem mindenki, de sokunkkal megtörténik ez.
Na ez az! Hogy vannak emberek, (igazából a legtöbb embernek) vannak kontrol napjai, amikor alig eszik, de nekem nem. Mert számolom a kalóriát, és olyankor megörülök h húú nem is voltam éhes de van még mára bőven, ezért jól becsokizok vagy nem tom.... Viszont normál napokon meg mostanában túllépem a keretem, és ezért gondolom h sok. 1700 és 1800 Kcal-t eszem egy nap mostanság. Mióta dolgozni kedztem és korán kelek ez így jön össze sajnos. És kb 1-2 kiló fel is jött 3 hét alatt... az sok, nekem nagyon. Régebben, vagyis eddig mindig 1500 kalória volt a keretem, akkor nem hiztam ennyire..
Vagy csak szarabbakat eszem és azért? mert mozogni tuti többet mozgok...
Mit eszem? Általában sztem sok egészségeset. Magvak, zabpehely reggelit, yoghurtot, gyümölcsöt, vagy akár corissant is otthoncsinát jammel, ebédig nasizok valamit, gyümit, v néha kekszet, de ritkbban, tutom h az nem egszséges, de reggel még szabad bűnöznöm :D (csak utána elfogynak a napi kalóriáium xd)
Ebédre én főzök, próbálok egészségeseket, v egszséges verziót, 1 tányérral eszem, 300g ok lehetnek, de csak saccolom. tegnap pl lencsefőzelék volt, virslivel, és telj kiörlésű császrzsemélvel.
délután mindig eszem egy almát és még több gyümit.
Vacsit szeretem kihagyni, sokszor nem megy, ha már enni kezdek bűnözni szoktam :S tegnap pl ettem 4 db mini pogit és ittam egy pohár fehért bort:) átalában azért inkább salizom. 1670 kcaloria volt, de alcsony vagyok 161 cm, nekem tényleg 1500 kéneh legyen a heti átlagom, de már felette vagyok bőven, és jönnek is fel a kilók, nem tom:S Mit gondolsz?
Na nem kell arra gondolni, hogy pl. nekem gyakran vannak kis kalóriás napjaim :D Évi egyszer, amikor előző nap 4000 kcal ment be (ami ritka, nekem az már sok, a testem be szokta húzni a féket, ha erősen túlmegyek a szükséges energiamennyiségen, ez hasznos, de néha történnek dolgok).
De én és a fegyelmezett fogyni vágyó az kettő. Stagnáló típus vagyok, nem fog vissza a hízástól való félelem, kár, hogy fogynom kéne.
Nos, meg lehet próbálnod kevesebb cukrot enni. Fogyáskor nem előnyös. Egyrészt kevesebb ételnél a hasznosabbakra jó koncentrálni, másrészt a cukor nem laktat jól, viszont könnyen hozza a kalóriát. Persze nem tudom, mennyi gyümölcsöt eszel s az mennyire fontos és laktató vagy éhesítő számodra. Én pl. kerülöm az almát, mert a testemnek szörnyen cukros és azonnal éhes leszek tőle, nagyon. Hogy a banánnal miért nincs bajom, ne kérdezd.
A kekszet viszont valószínűleg leépíteném, főleg, ha cukros.
Sok dolgot magunknak kell kitapasztalni, az a helyzet. Én még évek után sem mindig tudom, mi a legideálisabban laktató, illetve kb. tudom, de épp sütire vágyom - na ilyenkor jó a kalóriaszámlálás, hogy rájöjjek, egy nem nagy, de már adagnak nevezhető brownie 500 kcal szósz nélkül (ami szerintem kell rá), úgyhogy ezt arra a napomra tartogassam, amikor ezen kívül csak levest eszem ebédre s nincs a hűtőben egy adag bonbon, amit megpróbálok több napra elosztani, de ez nem mindig sikerül. Pedig annyira nem is finom. Nehéz az élet.
Igazából hasonló napokkal jó operálni, akkor nem szállsz el, de nem konkrétan számolsz...
Nem működik az agyam jól ilyen időben, tuti nem segítek semmit az ilyenekkel...
Visszatérve arra, amit legutóbb írtál... 2 kilót nem hízhattál zsírban 3 hét alatt napi 300 kcal plusszal sem... Valamivel egy alatt igen, bár 1500 kcal mozgás mellett... Ez átlag alatti anyagcseresebességnek tűnik, hiába vagy mindössze 52 kg. Igaz, nem tudom, mennyit mozogsz.
S ha a tapasztalatod azt mutatja, hogy keveset kell enned, akkor ez van. De az étrended laktatósságán szerintem lehet emelni.
Nem kéne bűnnek nevezned, ha eszel valamit, amit szerinted nem kéne. Tudom, hogy ez szokás, de nem helyeslem, plusz lelki terhet rak az amúgyis terhelt fogyózókra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!