Bele lehet halni vitaminhiányba? Konkrétan B-12 hiányba?
Figyelt kérdés
Mármint valós, gyakorlati alapon, mert értem én, hogy elméletben minden lehetséges, de tud valaki erről biztos forrást, meg hogy milyen a halál előtti állapot? (a barátom volt vérképet csináltatni, és ott derült ki, hogy nagy hiánya van, és kapott is receptet gyógyszerre, de a patikus meg azt mondta neki, hogy szurit kellett volna kapnia, de ja, hogy ez az orvos, hát igen, az különösen sóher - és most arról szól épp a hős szenvedése, hogy a zsugori orvosa miatt - nem mintha érteném, hogy hol az összefüggés az orvos pénzügyi helyzete és a felírt kezelési módja között, de ez már megint egy más kérdés... - fog ő belehalni, amiért én bunkó kinevettem, ő meg jól felhúzta magát, hogy nézzek utána, hogy ebbe bele is lehet ám halni... Én nem találtam erre egyértelmű és kézenfekvő bizonyítékot magyarul, de gondoltam, bedobom ide a kérdést, hátha valaki hallott már olyanról, aki tényleg bele is halt... Ja, és arra a kérdésemre, hogy ez most épp hogy jutott eszébe, közölte, hogy fáj a feje... Ja, mert az csak attól lehet, persze... Na jó, szóval én nem alá akarom becsülni a baját, de azért az is köztudott, hogy a férfiak szeretnek ám mindent túldramatizálni, de az örök kérdés meg persze mindig az marad, hogy hol az egészséges és józan határ a tudatos figyelem a saját szervezetünkre és az abnormális hipochondria között...). Leginkább hivatkozott vagy orvostól/más szakembertől érkező válasznak örülnék, persze, mert urban legendet én is tudok gyártani, meg elméletileg én is tudom, hogy elméletileg bármibe bele lehet halni... Na de volt már rá példa a világtörténelemben? És hogy lehet azt bebizonyítani, hogy csak abba halt bele az illető és nem minden más egyébtől, ugye...?2015. aug. 19. 21:38
1/8 anonim válasza:
B12 vitamin szerepe a vörösvérsejt képzésben van. Hiányában (vészes) vérszegénység alakulhat ki, ami azért halálhoz nem vezet. A barátod feltehetően nagyon rosszul táplálkozik, emiatt alakult ki a vitamin-hiány.
2/8 anonim válasza:
Ez olyan, mint az AIDS. Nem magaba a betegsegbe halnak meg, hanem a legyengult immunrendszer okozta problemakba. Szal, nem a B12 vitamin hianyaba halna meg valaki, hanem azokba a dolgokba amit az kivalt.
3/8 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
Még? :) Mármint további vélemények még esetleg? :)
2015. aug. 20. 13:46
4/8 Mancur77 válasza:
Szia! Règi a tèma, de èn azèrt leírom. Nekem konkrètan anemia perniciosám van sajnos. Vèszes vèrszegènysèg. Tavaly állapították még, 10 nap kórház... Nekem ott konkrètan azt mondták, hogy bele lehet halni, mivel a b12 alap vitamin. A tüneteim nagyon komolyak voltak, mikor kórházba kerültem. Lègszomj, fájó nyelv, iszonyú erőtlensèg, fáradèkonyság. Konkrètan otthon felmentem az emeletre, 16 lèpcsőfok ès egyböl le kellett ülnöm vagy feküdnöm, kipihenni a lèpcsőt. Kb. 10 percig pihentem. Továbbá depresszió is előjött. Borzalmas volt, azt hittem, hogy vège... De kivizsgáltak, rengeteg vèrt kaptam, 10 napon keresztül minden nap 1000 mikrogramm b12-muscularisan. Úgy nèz ki, higy Autoimmun betegsèg, mert más gondot nem találtak. Azóta minden hónapban kapom szurival az 1000es adagot, èleten vègèig. Továbbá èvente vèrkèp ès gyomortükrözès.
5/8 A kérdező kommentje:
Jobbulást! Bár ha már ilyen részletes kórképet adtál magadról, akkor a teljes képhez szerintem még hiányzik a nemed, korod és súlyod, mert ezek azért erősen befolyásoló tényezők, már ha csak a lépcsőn felmenős lihegést nézzük, amihez persze még az is hozzátartozik, hogy milyen sportéletet élsz, már ha egyáltalán...
2016. máj. 3. 23:47
6/8 Mancur77 válasza:
39 èves, fèrfi vagyok. Futottam a betegsègem előtt, igaz nem sokat. Heti egyszer, kètszer. 90kg vagyok és fizikai munkát vègzek. De akkor semmit sem tudtam csinálni... Most, hogy egy ève kapom a szurikat, heti 6x futok 4-5 km.-t. Egy probléma maradt, nem tudom elfelejteni ezt a betegsègem ez, ami sajnos pánikroham okhoz ès szorongáshoz vezetett... Most ezen kell túl lennem... De van segítsèg ès igènybe is vettem. Köszönöm!
7/8 A kérdező kommentje:
Pont a héten halt meg egy 99 éves néni ismerősöm, akit egy éve ismertem és jókat beszélgettünk, ő mondta, hogy pl. 27 évvel ezelőttig ő vega volt, ám akkor mondta neki az orvos, hogy egyen néha húst, éppen a b-12 vitamin hiánya miatt, azóta hetente evett egy kis húst. Amúgy én is csak így hetente-kéthetente eszem húst, ezért, mert amúgy meg nem kell minden nap sem húst enni...
2020. jan. 7. 18:18
8/8 anonim válasza:
Sziasztok. Nagyon nagy a csend de azért megpróbálom. Én Mancur77-től szeretnék kérdezni.
Nekem B12 hiányom van felszivodasi zavar miatt. Az autoimmun pajzsmirigy gyulladáshoz(Hashimotohoz) társult.
Én 33 éves nő vagyok. És sokat olvastam(sajnos) utána, de sok helyen írták hogy ehhez a vérszegénységhez társulhat gyomorrák. Nagyon meg vagyok ijedve. Pánikrohamaim vannak és szorongok. Meg osztanád velem mit mondott neked az orvosod? Vagy hogy hogy vagy? Nem igazán találok sorstársat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!