Tudtok olyan megbízható weboldalt ahol pontosan közlik egyes élelmiszerek glikémiás indexét? Ahány oldalon nézem annyi különböző adatokat közöl.
Sajnos senki nem fogja tudni neked megmondani, hogy melyik oldalnak van igaza, mivel senki nem rendelkezik a megfelelő berendezéssel, hogy magának megmérje.
De véleményem szerint nem is fontos, hogy tudd a pontos értéket. Szerintem elég, ha kerülöd a finomított szénhidrátokat, tehát a lisztes, cukros dolgokat. Szénhidrátforrások mellé érdemes zöldséget enni, hogy lassítsa a felszívódást. A zsír is lassítja, de nem ajánlott szénhidráttal együtt fogyasztani, telítetteket legalábbis semmiképp.
Nem, mert nincs megbízható oldal.
Kezdj el foglalkozni az inzulin indexel inkább. Az fontosabb. A glikémiás indexnek csak az inzulinindex ismeretében van értelme.
Ahogyan #1 írja a zölsdségekben lévő rostok lassíthatják a felszívódást. A zsír valószínűleg nem lassítja hacsak nem azáltal, hogy az emulgeált lipidcseppektől a CH bontó enzimek nehezebben férnek hozzá az szénhidráthoz.
A zsírok miatt lassabban ürül a gyomor, ezt is nevezhetjük CH lassításnak.
Ha a zsírokkat CH-val fogyasztjuk együtt, akkor lassabban emelkedik a vércukorszint, ám ennek igazából az az oka, hogy a CH-val elfogyasztott zsír (és a fehérje is) fokozza az inzulinválaszt, így a vércukor hamarabb tűnik el a vérből.
Ha mégis táblázat kell, használd ezt:
Az inzulin index kutatását nem vitték túlzásba, vagy csak nem publikálták kellőképpen, pedig az lenne a mérvadó, nem a GI.
#1!
"A zsír is lassítja, de nem ajánlott szénhidráttal együtt fogyasztani, telítetteket legalábbis semmiképp."
Megírnád, hogy miért?
Köszönöm előre is.
#2:
Azt olvastam, hogy a telített zsírok inzulinrezisztenciát okoznak, gátolják a vércukor felvételét, így tartósan magas vércukorszint alakul ki, ha szénhidráttal együtt fogyasztjuk.
Volt egy kis időm, gugliztam egy kicsit, és persze erre is rengeteg cáfolat létezik. Inkább hit és saját tapasztalat kérdése, hogy ki miben hisz.
Sokan egyenesen a telített zsírokat okolják a cukorbetegségért a szénhidrátok helyett.
Valamelyest alátámasztja ezt a saját tapasztalatom, mikor a ketogénnal próbálkoztam. Candida fertőzésem van, ami a szájnyálkahártyát is megfertőzte, és ez a kezdeti javulás után a minimális CH fogyasztás mellett is durván beindult.
Köszönöm.
Itt a lényeg: "rengeteg cáfolat létezik"
Ne ítéljük halálra a telített zsírokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!