Elmagyarázza valaki, hogy működik? Elvileg a fitinek (magokban) azért rosszak, mert kelátokat képeznek az ásványi anyagokkal. Viszont én úgy tanultam, hogy kelát kötésekben bevitt ásványi anyagok szívódnak fel a legjobban.
Az igazság odaát van.
Igazából nehéz a kérdésed, nem is annyira egyértelmű olajos magoknál a szabad fitinsav tartalom.
Én sosem paráztam az olajos magvak antinutritív hatása (fitátok) miatt, remélhetőleg senki nem eszik olyan mennyiségben, hogy ez tényleg gond legyen. Illetve ki lehet áztatni őket.
Köszönöm a választ!
Én pont, hogy nagy mennyiségben fogyasztom ilyenkor. Havonta egy vödör dió, és egy kg napraforgómag a téli hónapokban simán elfogy, ezek alaptáplálékok. És akkor még ott van nassként a mandula- és a mogyorókrém (100%-osak). :D
Mivel most babát várok, és nem akarok tablettákra, kapszulákra hagyatkozni, hanem étrenddel szerettem volna bevinni a tápanyagokat, jó lenne tudni, hogy ezt most vissza kell-e fognom, vagy sem.
Most hirtelen ezt találtam.:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__5302207..
Ezeket meg valszeg te is megtalálod Google-el:
Köszi!
Én ilyeneket találtam:
Kelátkötés:
"Az ilyen kötésű komplex molekulák felszívódása a legjobb, egyben megakadályozza a felszívódást gátló egyéb tápanyag-összetevők (például: fitinsav, oxálsav stb.) hatásait."
"A szervetlen ásványokból, a test által természetesen hasznosuló szerves ásványokat kapunk, ahol az ásvány kisméretű molekuláris tömege, könnyen áthatol a bélfalon és szívódik fel sejtszinten."
Aztán meg:
"A felhalmozódott vasat kelát formában lehet eltávolítani"
Ezek mind marketingszövegek igazából, termékleírásból származnak.
"A fitin sav az egyik legerősebb megkötője (kelátora) a Fe, Ca, Zn , Mg-nak, ennél fogva erősen hozzájárul azok hiányállapotának, mert meggátolja a felszívódásukat."
Semmi objektíven megbízható forrás... Akármelyiknek igaza lehet...
Na, akkor egy dolog fogja eldönteni a kérdést. Ha remek a vérképem és az egészségi állapotom, akkor humbugnak tituálom az olajos (és gabona)magvak ártalmait, mert a természetnek erre is van megoldása, csak azt nem veszik számba.
Ha rosszak lesznek az eredmények, sürgősen váltani fogok. :)
"Az ilyen kötésű komplex molekulák felszívódása a legjobb, egyben megakadályozza a felszívódást gátló egyéb tápanyag-összetevők (például: fitinsav, oxálsav stb.) hatásait."
Ez nagyon jó. Tehát egyszer a fitátok kelátokat képeznek az ásványi anyagokkal, hogy megvédjék azokat a fitátoktól (önmaguktól?) és jobban felszívódjanak?
Lehet kissé zavaros még a téma.
Szerintem ha babázol, akkor azért a gabonákra ne térjél rá.. azért azok nagyon szükségtelenek, még ha jelenleg nem is érzed, hogy akut problémát okoznának.
Találtam pár 'alap' dolgot, ami szerintem mértékletességre int, de nem zárja ki az olajos magokat a fitátok miatt.
Az olajos magvakban található fitinsav, fitát miatti pánik meg azért öltött ekkora visszhangot, mert a legtöbb esetben ezzel indokolták az ásványi anyagok ürülését a paleolit diétában. Akkor még nem derült ki, vagy legalábbis nem kapott akkora nyilvánosságot, hogy a sok fehérje kevesebb ch mellett magasabb kortilzolszinthez vezet. Az pedig az ásványi anyagok ürülését segíti elő. Senki nem erre gondolt, pedig viszonylag nyilvánvaló hogyha szuperélelmiszereket fogyasztunk, akkor teljességgel indokolatlan az ásványianyag-hiány, kivéve ha nem rontottunk el valamit, de nagyon. A probléma nem kizárólag az olajos magvakon élőket érintette, ennek gyanúsnak kellett volna lennie.
De azért..
A paleolit diétában használatos és divatos présmaradék lisztekkel is vigyázni kell, mert sokkal magasabb a szénhidráttartalma azáltal, hogy kivonták belőle az olajokat, ráadásul a magas szénhidrát és fehérje tartalom miatt komolyabb betegségeket kiválthatunk vele, hiszen az emésztőenzimek a darálékokat túl gyorsan elérik, túl gyors lesz a felszívódás, a emberi szervezet ehhez nem adaptálódhatott és sajnos az ezekben található fehérjeforrásoknak alacsony a biológiai hasznosulása, így a májra komoly terhet ró a semlegesítésük. Erről később írok még. A lényeg, hogy olajos magvakat fogyaszthatunk, de semmiképpen ne daráljuk őket, maximum mozsárral törjük és ne túl apróra. ha feltétlenül szeretnénk darált olajos magokat, maglisztet használni, akkor a kókusz és makadámdió tekinthető a legbiztonságosabbnak az alacsony emészthető ch és fehérjetartalom miatt.
Kicsit itt kitérnék a magvakra. Kétféle maggal találkozhatunk (nem hivatalos osztályozás, hanem beltartalmi értékek szerint): az egyik típusba az olajos magvak kerülnek, ezek a palánta növekedéséhez szükséges kezdeti energiát leginkább az olajból nyerik, így ebből a szempontból megfelelő élelmiszernek számítanak. Persze itt is érdemes rangsorolni mert van amiben több, van amiben kevesebb szénhidrát van. Az olajos magvak közül majdnem mindegyik javasolt mértékkel, kivéve a földimogyorót (ami valójában hüvelyes). A földimogyoró nem kívánt élettani folyamatok hátterében állhat a lektin és aflatoxin tartalma miatt. Tehát olajos magvak mehetnek, a mennyiségekre (az omega6 és fehérje tartalmukra) és a fitát tartalmukra persze figyelni kell és ezeket lehetőleg ne darált formában használjuk fel.
A másik típusa a magoknak szinte kizárólag szénhidrátokból nyeri a növekedés kezdeti fázisához szükséges energiát (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs, burgonya, gesztenye, stb).
Biztonságos (gluténmentes) keményítőforrást kis mennyiségekben lehet fogyasztani az előírt összetett szénhidrátmennyiség elérése érdekében, de a szervezet számára nagyon megterhelő ha csak ilyesmiből akarnánk azt a kevés engedélyezett szénhidrátot bevinni, a zöldségek mennyiségének csökkentése a bevitt rostok mennyiségét is csökkenti, valamit a bevitt természetes forrásból származó nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok mennyiségét is csökkenti. A magas szénhidráttartalmú magvak legtöbbje csak főzve emészthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!