Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Par kerdes? Peneszesedes.

Par kerdes? Peneszesedes.

Figyelt kérdés

Miert peneszedik meg a szalonna es a sozott sonka?

A fott gombat egy napnal,mig a csomagolt gombat harom napnal tovabb miert nem szabad tarolni?

Elore is koszonom.



2015. jan. 2. 20:20
 1/1 anonim ***** válasza:

A szalonna fajtától függően közepesen nagy víztartalmú hústerméknek tekinthetjük. A zsírszalonna meg nem penészedik meg. (császárszalonna igen, az tényleg magas víztartalmú)

Sózott sonka nem eléggé sózott és szárított, ha megpenészedik.


Az egész a vízaktivitásról szól. Ha tápanyagforrásnak (hús: fehérje és ásványi anyag forrás) elég nagy a vízaktivitása, az azt jelenti, hogy mikrobák fel tudják használni a benne lévő vizet. A szárítás ezt csökkenti, a sózás ezt csökkenti. Cukrozás is.


A főtt gomba hőhatásnak kitett, roncsolt sejtállománnyal rendelkező élelmiszer, elméletileg megromolhatna egy nap alatt. Gyakorlatilag hűtve nem romlik meg ilyen gyorsan. (megint magas vízaktivitás).


Nyers, csomagolt gomba: romlékony.

2015. jan. 2. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!