Par kerdes? Peneszesedes.
Miert peneszedik meg a szalonna es a sozott sonka?
A fott gombat egy napnal,mig a csomagolt gombat harom napnal tovabb miert nem szabad tarolni?
Elore is koszonom.
A szalonna fajtától függően közepesen nagy víztartalmú hústerméknek tekinthetjük. A zsírszalonna meg nem penészedik meg. (császárszalonna igen, az tényleg magas víztartalmú)
Sózott sonka nem eléggé sózott és szárított, ha megpenészedik.
Az egész a vízaktivitásról szól. Ha tápanyagforrásnak (hús: fehérje és ásványi anyag forrás) elég nagy a vízaktivitása, az azt jelenti, hogy mikrobák fel tudják használni a benne lévő vizet. A szárítás ezt csökkenti, a sózás ezt csökkenti. Cukrozás is.
A főtt gomba hőhatásnak kitett, roncsolt sejtállománnyal rendelkező élelmiszer, elméletileg megromolhatna egy nap alatt. Gyakorlatilag hűtve nem romlik meg ilyen gyorsan. (megint magas vízaktivitás).
Nyers, csomagolt gomba: romlékony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!