Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Az embernek - meg a többi...

Az embernek - meg a többi emlősnek, madárnak, stb. - miért van szüksége vízre (és így milyen minőségűre)?

Figyelt kérdés

Én pl. úgy tanultam, hogy a desztilált víz szabályosan "mérgező". Ebből én józan paraszti ésszel gondolnám, hogy az emberi szervezetnek nem a H2O miatt van szüksége a vízre (pl. csapvíz). Viszont akkor mi miatt olyan elengedhetetlen? Az ionok miatt? Vagy a benne élő mikroszkopikus zöldek miatt?

Igazából amiatt kérdem, mert érdekelne, hogy az ivóvíz mesterséges előállításához milyen akadályokat, problémákat, tulajdonképpen minek a szintetizálását kéne megoldani.

2015. jan. 1. 00:54
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

Köszönöm a kémiaóra előadásodat bár nem tudom miért.

Én is tudtam hogy a növények szervetlenből csinálnak szervest úgy hogy isznak,de ők nem esznek lol.

Csakhogy én nem növény vagyok hanem ember ,azt hogy nem a vízből veszem ki arra értettem hogy hamar halott lennék ha igaz lenne hogy az ember a folyadékokból pótolja az ásványait meg vitaminjait.

Ezzel az ostoba szöveggel szoktak riogatni hogy jáj dikk hát a desztvízbe nincs ásványi anyag ,hamarosan meg fogsz halni jáj dikk. Erre én mondom hogy úgy nézek ki mint egy kaktusz a sivatagban?

A békaemberes vérsejtpukkasztós riogatásodra is csak azt tudom mondani hogy tök mindegy milyen víz van a lavorban ha nem figyelsz oda magadra és rosszkor játszol egy olyat hogy ki tud meginni több l vizet ,hirtelen felhigítod a két közeget és az agyad megduzzad ,szét akar pukkadni ez a vízmérgezés. Nyilván annyi igazságod van hogy desztvízzel hamarabb eléred ezt mint csapvízzel.

Annyit elmondhatok hogy én kettőkor reggelizek és addig nem csinálok mást csak iszok fél litert legalább.

A vízben kifejlődött elmélet az csak az evolúció elmélete ,nem kell ténynek kezelned azért mert egy könyvbe van foglalva és a tanrendszer ezt a "hittant tanítja".

Más kultúrákban meg egész mást tanítanak de itt most kémiáról volt szó annak meg az égegyadta világon semmi köze az anyag értelemre gyúlásához ,a tudatos ember fogalmához. Biorobotként meg mai tudásunk szerint nem tudjuk leírni az embert hogy a létrejötte szimplán kémiai kérdés legyen. Sajnos ott van az a tudat-ego faktor ami nyitva hagyja a vitát "emberteremtés" kérdésében.

2015. jan. 6. 20:34
 22/34 anonim ***** válasza:

"Ateista létemre ez egy érdekes felvetés.."

Ateisták is lehetnek vallásosak, nem csak Isten létezésében lehet hinni vagy nem hinni.

"Akkor mégis hogyan jöttél létre?"

Ez vallási kérdés, én tényleg nem vagyok vallásos. Senki sem tudja, most ne pont tőlem kérdezd.

"Oké. Egy biológia könyből fogok most idézni"

Előrebocsátom, attól még nem lesz hiteles, hogy biológia könyvben van. Biológia könyvben makroevolúció is szerepel, pedig semmi bizonyíték nincs rá.

"A többsejtűek megjelenésével felgyorsult az evolúció folyamata."

Erről beszéltem. A biológia könyvekben tudománytalan állítások, hazugságok is szerepelnek. Azelőtt leírtam, mint hogy elkezdtem olvasni a könyvből vett idézetet.

"A legidősebb állatnyomok kb. 1 milliárd évesek."

Nincsen pontos kormeghatározási módszer 1 milliárd évre visszamenő kormeghatározáshoz. Közel pontos sincsen. Az ilyen állítások a levegőben lógnak, amúgy kő kemény hazugságok is, maradjunk annyiban inkább, hogy alaptalan kijelentések.

"Remélem így már érted kedves 52%!"

Hát.. fantasztikus magyarázatot mellékeltél, remélem nem lesz tőle izomlázad :D

"Oké. megint bonyolítsuk le a szintedre egy hiteles forrásból.."

- fingod sincs az én szintemről

- hiteles forrás, mi? majd meglátjuk..

- 11. osztályos biológia könyv? Megint az evolúciós scifi magazin? Hitelesről volt szó, nem?

"Ha egy edénybe desztillált vizet teszünk, majd belemerítünk egy féligáteresztő hártyából"

óó hogy az a..

Igen, van kémiai potenciál, féligáteresztő hártyán pedig ez intenzív mennyiség lévén egyensúlyra törekszik.. De én mit írtam?

"Desztvíz nem borít fel semmilyen ozmotikus egyensúlyt."

Ez a mondat mit jelent? Desztvíz nem borít fel ozmotikus egyensúlyt, AZ EMBERBEN. Nem? Homeosztázis, satöbbi satöbbi? De mindjárt leérvellek mán akkor tugyományososan, ha tényleg ez kell..

"Hemolízis: A vörösvérsejteket hipotóniás oldatba helyezve, megfelelően híg oldat esetén a sejtek megduzzadnak és szétpukkadnak"

És a vérünk mikor lesz ilyen híg oldat? Gondolkodjál már, SOHA. Desztvízivástól lesz ilyen? Nem, mutassál már példát rá. Ilyen nem fordul elő.

Egyébként a tudományozósos érv: az ásványvíz is híg oldat, ennyi erővel az is ugyan így felborít ozmotikus egyensúlyokat.. ha vörösvérTESTEKET (mert ez a nevük, így hívják őket, most degradáljam le azokat akiknek annyi lövésük sincs biológiához, hogy a vörösvértesteknek nincs sejtmagjuk, nem sejtek? Nem teszem, tök mindegy, mindenki téved, csak jó lenne ezt észre is venni. én tudom, hogy gyakran tévedek. most mondjuk nem igazán, de folytassuk az érvem inkább)

tehát ásványvízben is hemolízis történik! Az ásványvíz nem izotóniás oldat, a desztvíz és az ásványvíz/csapvíz között nincs releváns töménység különbség! Mind híg oldatok, ugyan úgy meg kellene halni mindtől, ha a biológia úgy működne, ahogyan Ti gondoljátok, Testvér :)

Ha izotóniás oldatot akarnál inni, akkor kb. ott a tengervíz. Az híresen jó ugye, a tömény sós víz :))

Ezért nem lehet szomjan halni a tengeren, mert van egy csomó jó víz, ami ozmotikusan közelít a mi szervezetünkben lévő folyadékok ion-koncentrációjához, mi? Nem, mi édes vizet iszunk, az viszont alacsonyabb koncentrációjú, hemolízishez vezet, de ettől még nem halunk meg tőle, ez nem veszélyes ránk. A desztvízzel ugyan ez a helyzet. Ez így mennyire volt érthető?

"A vízben vannak kationok és anionok. Például: K+, Na+, Mg2+, Ca2+, Cl-, SO4 2-

Ez alkotja az édesvizet. Emiatt lesz iható a tengervízzel szemben, amiben sokkal több Na+ és Cl- található. "

Nem emiatt iható a víz. A felsorolt ionok miatt MÉG MINDIG alacsonyabb koncentrációjú oldat az ásványvíz.. a desztillált vízhez HASONLÓ a testünkhöz képest. Ettől még semmi gond nincsen vele.. lehet, hogy egy szerencsétlen vörösvértest elpusztul ásványvízben/desztvízben, de a vérünk már koránt sem desztillált víz. Homeosztázis.

"A növények az élőlények 5 országának egyike. Autotróf élőlények,"

Tényleg nem sikerült belőni az én szintemet. Nem baj, örülök hogy ezt tudod, kb. haszontalan információ egyébként, iskolában elég egy jelentéktelen biológia dolgozat megírásához :)

"A növények igen is a vízből veszik fel a.."

Igen, én is ezt írtam, kivéve ha elgépeltem. Igenis.

"A pillangósvirágú növények gyökérgümőiben.."

Szerintem én nem nagyon eszem pillangósvirágúakat. Nem mondom 100%-ra, de mintha azok ilyen hüvelyesfélék lennének.

"NH3 + H2O <---> NH4+ + OH- "

Az ammónia megkötése egy olyan rohadt bonyolult folyamat, hogy még biokémia könyvbe sem fér ki (egyszerűen csak nem ismerjük minden lépését) szerintem hagyjuk.

"Egy másik reakció, amire talán jobban emlékszel földrajzból"

Baromira nem érdekel a földrajz, az érdekel, hogy tévesen érvelsz.

Azt hiszed, hogy a híg oldatnak számító desztillált víz ozmotikus egyensúlyokat borít fel bennünk, de a híg oldatnak számító ásványvíz (testi folyadékaink cc-jénél továbbra is sokkal hígabb..) meg nem. Ami értelmetlen, az ásványvíz és a desztvíz 1 KATEGÓRIA. Egyszerűen nincs köztük érdemi különbség, mindkettőnek 'hemolízist kellene okoznia', kivéve, hogy nem okoznak, mert komplex szervezet vagyunk és egyszerűen onnantól kezdve, hogy a gyomrodba bejut 1 normál adag víz, annak már elkezdődik a kiegyensúlyozása. Nátrium-kálium egyensúly, a testünkben állandó egyensúly van, ezt nem borítja fel a híg ásványvíz, mivel közben fogyasztunk nátriumot, káliumot jelentős mennyiségben, élelmiszerekből. Ez a lényeg.

Csak desztvízen, csak ásványvízen tényleg nem lehet élni, kellenek ÉLELMISZEREK is. Ezekből jutunk ásványi anyagokhoz, nem a vízből. A víz az híg, de ettől még nem mérgező. A nem híg víz a sós víz, azt meg nem tudjuk meginni.

"Ha a tények ellen akarsz veszekedni, akkor idézz forrásból.."

Összekeverhetsz a barátnőddel, de vigyázz mert én harapok.. de nem veszekszek. Ha a tények ellen akarsz ágálni Testvér, akkor idézz hiteles forrásból, ne evolúcionista, vallásos biológiakönyvből. Amúgy biológia könyvből csak az evolúciós baromság volt téves, a másik idézeted jó volt. Csak éppen in-vitro kísérletről szólt, nem az emberi testről :)

Ennyi a tévedésed lényegi oka. Te nem egy steril labor vagy, hanem egy komplex élőlény, a tested hatékonyan tartja az említett homeosztázist.

ÉÉÉS az ásványvíz és a desztvíz mind híg oldatok, ha az egyik káros az elméleted szerint, akkor bizony a másiknak is annak kellene lennie, mert töménység szempontjából a testünkhöz viszonyítva.. leírtam már, mindkettő kisebb töménységű, sokkal kisebb, az ásványvíz és a desztvíz között azonban NINCS releváns töménység különbség a testünkhöz viszonyítva.

Másik válaszoló: leírtam neked is a választ.

2015. jan. 6. 20:53
 23/34 anonim ***** válasza:

,,Ateisták is lehetnek vallásosak, nem csak Isten létezésében lehet hinni vagy nem hinni."

Köszi a szellemekben sem hiszek, ha arra gondoltál.

,,Előrebocsátom, attól még nem lesz hiteles, hogy biológia könyvben van. Biológia könyvben makroevolúció is szerepel, pedig semmi bizonyíték nincs rá."

Csupán azért idéztem abból, mert úgy láttam egy-két oldal kimaradt számodra, de te jobban tudod. Nem gondoltam, hogy maga a nagy Faust látogat el ide.

"Nincsen pontos kormeghatározási módszer 1 milliárd évre visszamenő kormeghatározáshoz. Közel pontos sincsen. Az ilyen állítások a levegőben lógnak, amúgy kő kemény hazugságok is, maradjunk annyiban inkább, hogy alaptalan kijelentések. "

Végül is a Kálium-Argon módszer (1,28 millárd év)

és az Argon-Argon módszer működésének tudományos bizonyítéka nem ér fel semmivel. Dobjuk is ki a kukába.

"Egyébként a tudományozósos érv: az ásványvíz is híg oldat, ennyi erővel az is ugyan így felborít ozmotikus egyensúlyokat.. ha vörösvérTESTEKET (mert ez a nevük, így hívják őket, most degradáljam le azokat akiknek annyi lövésük sincs biológiához, hogy a vörösvértesteknek nincs sejtmagjuk, nem sejtek? Nem teszem, tök mindegy, mindenki téved, csak jó lenne ezt észre is venni. én tudom, hogy gyakran tévedek. most mondjuk nem igazán, de folytassuk az érvem inkább)"

Uhh. Nyilván nem vetted észre az idézőjelet, ami úgy tudom még mindig azt jelenti, hogy ez egy idézet. Sebaj.

"Desztvízivástól lesz ilyen? Nem, mutassál már példát rá. Ilyen nem fordul elő. "

Sima csapvíznél is volt már rá precedens.

(Most meg fogom kapni, hogy nem vehető hiteles forrásnak, de akkor írj a szüleiknek)

[link]

[link]

"Ha izotóniás oldatot akarnál inni, akkor kb. ott a tengervíz. Az híresen jó ugye, a tömény sós víz :))

Ezért nem lehet szomjan halni a tengeren, mert van egy csomó jó víz, ami ozmotikusan közelít a mi szervezetünkben lévő folyadékok ion-koncentrációjához, mi? Nem, mi édes vizet iszunk, az viszont alacsonyabb koncentrációjú, hemolízishez vezet, de ettől még nem halunk meg tőle, ez nem veszélyes ránk. A desztvízzel ugyan ez a helyzet. Ez így mennyire volt érthető? "

Na itt tér el a véleményünk, de kár is fokozni. Nem tudjuk meggyőzni egymást és amúgy is elbeszélünk egymás mellett, így logikátlan folytatni.

2015. jan. 6. 21:36
 24/34 anonim ***** válasza:

"Köszi a szellemekben sem hiszek, ha arra gondoltál."

Arra gondoltam, hogy hiszel a világképedben. Hiszel például az evolúcióban.. mittudomén, nem kell nekem ismernem a hitvilágodat, neked kell tudnod, hogy mi az amiben hiszel, de nincsen alapja.

"Csupán azért idéztem abból, mert úgy láttam egy-két oldal kimaradt számodra, de te jobban tudod. "

Talán zavarna, ha valamit jobban tudnék azoknál, akik tévednek? Testvér, ha zavarlak, odaadom a késem és leszúrhatsz vele. De mégis miért zavarna Téged az én tudásom vagy hitem? :)

"Végül is a Kálium-Argon módszer (1,28 millárd év)

és az Argon-Argon módszer működésének tudományos bizonyítéka nem ér fel semmivel. Dobjuk is ki a kukába."

Ezek NEM TUDOMÁNYOS módszerek. Nincs hiteles kormeghatározási módszer. Beszélhetünk erről is..

"Sima csapvíznél is volt már rá precedens. "

Ahh... igen.. Testvér, miután megírtam a hosszú kommentemet, írt egy másik kommentelő is.

Neki írtam egy privát üzenetet, amúgy az itteni válaszolókról. Az üzenetben benne szerepel, hogy ismerem a vízmérgezést.. mert igen, ismerem ezt.

Oké, ebben tényleg igazad van. Lehet annyi vizet inni, hogy attól megbetegszünk, meghalunk. Sőt, bele is lehet fulladni vízbe.. Tehát akkor a desztillált vízivás rossz?

Ismered a mérgező H2O-s kérdőívet.. emberek szavaztak rá, hogy tiltsák be a H2O-t. Mert nagy mennyiségben halált okoz, mert az összes sorozatgyilkos fogyasztott belőle gyilkosságok előtt, mert robbanóanyag készíthető belőle stb. stb..

Na most kb. ide jutottál.. igen, meg lehet ölni egy embert megfelelő formájú jéggel. Igen, vízbe lehet fojtani egy embert, igen lehet túl sok vizet inni.. de ettől még vizet inni kell, csak mértékkel. Ugye?

"Na itt tér el a véleményünk, de kár is fokozni. Nem tudjuk meggyőzni egymást és amúgy is elbeszélünk egymás mellett, így logikátlan folytatni."

Én tudom, hogy bölcs vagy a magad módján, ezért is szólítalak Testvéremnek. Mert a véleménykülönbség ellenére én akár hiszed akár nem, bírlak, nyilván nem ismerhetlek, de akkor is.

Azért ha egyszer lesz kedved, gondold át amit írtam. Vajon a desztillált víz máshogy 'hat' mint a sima csapvíz, ásványvíz? Csapvíztől is lehet 'vízmérgezést' kapni, nyilván akkor desztvíztől is, ásványvíztől is.. :)

De közöttük egyébként vajon tényleg lenne különbség? Én mondjuk nem szívesen iszom a csapvízben lévő szermaradványokat. Megiszom azért, csak nem tartom jónak. Ha lenne, innék desztvizet, mert szerintem ugyan olyan híg oldat mint az ásványvíz, ozmózis szempontjából kb. ugyan ott vannak :) Vagy nem? :)

2015. jan. 6. 22:00
 25/34 anonim ***** válasza:

"Közel tizenöt liter folyadékot (vizet és sportitalt) ivott meg néhány óra alatt Zyrees Oliver. A 14 éves amerikai futball játékos néhány órával később kómába esett majd meghalt...A fiú egy edzés után izomgörcsöktől szenvedett,"

15l !

Néhány óra alatt!

14 éves gyerek!

Sportolás után!

"Matthew Ellis egy buli másnapján addig ivott, amíg össze nem esett."

Egész este pörgött,ivott,és állítólag nem drogozott.

Tehát izzadt!

Addig ivott...( hát ez nem úgy hangzik mint pl 4l víz két óra alatt)

Itt az a gond 82% os hogy neked arról kéne meggyőznöd minket hogy a desztvíz csinál ilyet és nem a csapvíz ,jelzem a delikvensek csapvizet ittak.

Ettől függetlenül a desztvízbe is belehaltak volna de nem fél literbe mert te valami ilyesmit akarsz sugallni .

A tengervizes ivásról nekem az jutott eszembe hogy egyszer megsóztam a vizemet és alig csóztam egy kiskanállal túl 2l üvegben de amikor inni próbáltam hányási ingerek jöttek és ki kellett önteni az egész munkámat.

2015. jan. 6. 22:15
 26/34 anonim ***** válasza:

Ha valakinek a fejére esik egy 2,5 literes vizes flakon, emiatt megszédül, elesik és beüti a fejét.. meghal, akkor mát 2,5 liter víz is halálos, ráadásul rövidtávon.

... jaaaaj.

2015. jan. 6. 22:35
 27/34 anonim ***** válasza:

Nem zavar ha valaki többet tud nálam. Sőt örülök neki, hogy az embereket sok minden érdekel és tudunk egymástól tanulni.

Igen, már olvastam a kérdőívről. Kicsit elszomorított, hogy az emberek annyira nem tudnak a természettudományokról semmit, hogy még a víz képlete sincs meg nekik.

"Mert a véleménykülönbség ellenére én akár hiszed akár nem, bírlak, nyilván nem ismerhetlek, de akkor is. "

Köszönöm. Ez kedves tőled, tényleg.

"Azért ha egyszer lesz kedved, gondold át amit írtam."

Ne hidd, hogy nem gondoltam át. Tudom, hogy a vak hit ugyanolyan veszélyes, mint a hitetlenség, főleg a tudományban. De ez a szép benne, hogy sok az ötlet, és az igazság előbb-utóbb kiderül.

Én sem gondolom, hogy túl nagy lenne a különbség a csapvíz, ásványvíz, desztillált víz között. Csak, hogy van. Nem azt mondom, hogy a desztillált vízhez képest olyan a csapvíz, mint a karsztvíz, csak hogy van különbség és ez nem elhanyagolható, ha már nagyobb mennyiségben nézzük. Pont mint ahogy egy év nem csupán 365 + 1/4 nap, hanem az összegyülemlő percek, később összeadódhatnak napokká.

2015. jan. 6. 22:44
 28/34 anonim ***** válasza:

Nézzük a középértékeket arányokat:

Vér vezetőképessége: 1250 mS/m

Csap víz : 50 mS/m 25x hígabb

Elérhető deszt víz :0,05 mS/m 25000x hígabb

Ha méregként fogjuk fel a vizet akkor ha 15l csapvíz okoz halált ,ez átszámítva másfél cent deszt víznek felelne meg .

Vállalom,hogy egy ilyen buli után ennek a dózisnak a 100x át elfogyasztom és ezzel magamat a hihetetlen 2 500 000 x es dózisnak teszem ki! :D

2015. jan. 6. 23:23
 29/34 anonim ***** válasza:
Ja meg nem ártana ráírni a 800ml es Voss gleccser vizekre hogy halálos dózis oldószert tartalmaz :D
2015. jan. 6. 23:34
 30/34 A kérdező kommentje:

Egyrészt, én desztillált víz alatt inkább oldószert értenék, mintsem híg oldatot, a kérdésem második része miatt is (ld. fentebb: víz mesterséges előállításának lehetőségei) ; színtiszta H2O-t.

Bár sejtem, le leszek lőve, mondván hogy ilyet nem lehet.

Ugyanakkor, tudom, most nagyon szókimondó leszek, de felvállalom: Ezt a vitát (alias mérgező vagy sem a desztilált víz) úgy lehetne jól eldönteni, ha valaki felvállalná, hogy 3 liter orvosi minőségű desztilált vizet vesz (bár nem tudom, hogy az mennyire drága), és kizárólag azt fogyasztaná el 3 nap alatt. Ekkor, ha a másnapot túlélte, és egészséges, bizonyította, hogy a desztilált víz nem mérgező.

Csak sajnos ez egy veszélyes fogadás lenne, ugyanis ott van a másik lehetőség... :/

Ezért sem vállalom fel én sem ezt. Főleg az után, hogy a két linkelt cikkből megtudtam, hogy a vízmérgezés csak órák után okoz rosszullétet, amikor már visszafordíthatatlan a dolog.

Egyéb esetben meg valószínűleg csak egy mesterszaki tudna rendet vágni ebben a kérdésben gondolom (a vitákat olvasva), viszont azt meg én nem fogok találni. :/

2015. jan. 7. 01:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!