Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A gluténmentes életmód káros...

A gluténmentes életmód káros azoknak, akik nem glutén érzékenyek?

Figyelt kérdés

Egy hosszabb ideig tartó betegség után döntöttem úgy, hogy életmódot váltok. A búzalisztet és a glutént tartalmazó élelmiszereket, cukrot teljes mértékben száműztem az életemből és húsból is lényegesen kevesebbet fogyasztok. Sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, egy nap megiszok 2-2,5l vizet is.

A lényeg viszont az, hogy mióta ez tart megfigyeltem, hogy lelassult az anyagcserém és kevesebb is a székletem.

Mivel a gluténról eddig egy szép szót sem hallottam, fel sem merült bennem, hogy ennek hiánya lehet a baj. Ma olvastam egy cikket, ami arról írt, hogy a gluténmentes életmód azoknak nem ajánlatos, akiknek nincs gluténérzékenysége, mert hiánybetegségeket okozhat.

Megköszönném egy vagy több, ehhez értő ember segítségét!

16/L

2014. dec. 28. 17:17
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
52%
10 ha elolvasom barmelyik szendi féle paleo könyvet, akkor ezeket a hatalmas okossagokat a gabonáról én is megtudhatom, csak jobban szeretem ha valaki gondolkodik és rajon, hogy teljesen értelmetlen a kukoricát, rizst egészségtelennek gondolni. A glutén az egyetlen, ami gondot okoz ha valaki érzékeny rá, nem kell minden divatetrendnek bedőlni.
2014. dec. 29. 23:53
 12/21 anonim ***** válasza:

Semmit sincs értelme egészségtelennek gondolni, mert akár gyilkos galócát eszel, akár ciánt, akár egy vonatot ami éppen feléd robog, akár bio-natúr egészséges, gluténmentes ch szegény stb. kosztot, ugyan úgy átsurranunk ebből a világból máshová (hozzáteszem szerencsére).

Ettől még vannak azok, akik nem egy infarktusba akarnak belehalni, vagy éppen gyereket szeretnének stb. stb. mindenféle igényük van ami az egészséggel összefügg, és a nyugati (gabona alapú) táplálkozás igencsak gátolja ebben őket.

Na nekik való a gabonák elhagyása (illetve mondjuk úgy, hogy a paleo). Akit eleve nem érdekel az egészség (mint pl. engem) azoknak opcionális, engem sem érdekel, ha beteg leszek, olyannyira nem számít tulajdonképpen. De ha érdekel, akkor szembe kell nézni azzal, hogy a gabonafélék nagyon nem zöldségek, nekünk meg a zöldségek jönnének be. Idegesítő, én pl. jobban örülnék ha süteményeket emésztenénk tök jól és a benne lévő cukor és keményítőáradat szuperhőssé tenne minket, de hát sajnos csak inzulinrezisztenciát okoz, hát ez van.

2014. dec. 30. 09:33
 13/21 A kérdező kommentje:

Köles, árpa és társairól is azt hallani, hogy tartalmaznak glutént.

A búzalisztben nem hiszek. Akárki akármit mond, az én szememben már soha nem lesz egészséges, nem szívesen eszem meg.

Elgondolkodtat viszont a rizzsel kapcsolatos válaszotok.. Én eddig megvoltam róla győződve, hogy határtalanul egészséges. Én sokszor eszek rizst, majdnem minden nap...

Az utolsónak: Sajnálom, hogy így tekintesz az egészségedre. Igaz, nem te vagy az első, aki ezt mondja, például a szüleim sem figyelnek oda magukra étkezés szempontjából. A családban csak én vagyok nagyon egészségtudatos, legalábbis próbálok. Nekem nagyon fontos az asztma, allergia és ekcéma mellett. De azért én sem bánnám ha a sütemények lennének a legfontosabb élelmeink.:D

És mégegyszer köszönöm a válaszokat, sokat segítenek! :))

2014. dec. 30. 11:02
 14/21 anonim ***** válasza:

Nézd a százalékot, csak én írtam a rizsről. Majd.. teszek valami aláírást mondjuk -==ACZÉL==-

Nekem is megvolt az az időszakom, amikor rájöttem, hogy úú amit az orvosok és a dietetikusok ajánlanak az embereknek az csupa-csupa hazugság, ennél sokkal egészségesebben lehet enni. Úú, paleózzunk (jah, volt is szükségem rá IBS meg bőrproblémák mellett) aztán.. azóta eltelt némi idő.

Realizálni kellett (nem vagyok az a fejet a homokbadugós típus), hogy az egészség megőrzés is csak addig érték, amíg tényleg funkciója van. Én most nem akarom, hogy fájjanak az ízületeim vagy hogy fáradékony, kajakómás legyek mivel még pár 'sportot' ki szeretnék próbálni (még pár embert el akarok verni).

De én legalább leírom, hogy nem akarok még csak megközelítőleg sem 80 évig élni, legyen 35, azt viszont jó formában (itt jön képbe az étkezés, sajnos már jóval fiatalabb korban is lestrapálhat a nyugati étrend, sok gabona stb.)

De én tisztelem azokat, akik szintén odafigyelnek rá mit esznek, valami nemes cél érdekében. Aki mondjuk tud családban, gyerekekben gondolkodni, főleg nők között nem hátrány, ha odafigyelnek rá mit esznek.

Mert mondjuk az anyák bélflórája is hatással van a csecsemőre. Mert mondjuk a nőkön múlik a családjuk egészsége, táplálkozása.. és mert mondjuk jó dolog támaszt nyújtani a gyerekeknek, unokáknak 60-70 évesen is, ezt viszont korlátozzák a civilizációs betegségek.

Úgyhogy jó dolog az egészségmegőrzés, annak akinek szép és nagy tervei vannak. Hajrá!

Rizs csak keményítő, kínaiak szerint erősíti a lépet. Szerintem mértékkel nem árt, lásd 'tökéletes egészség diéta'.

2014. dec. 30. 11:12
 15/21 anonim ***** válasza:
60%

Kedves kérdező! Nem tudom, hogy nekem szólt-e ez az egészségtudatosságról való mondatod, de válaszolok rá. Én egy nagyon szigorú vegán, gabonaféléken alapuló étrendet követek, ami a japán konyhához áll közel, én sem fogyasztok búzalisztet, sőt semmilyen lisztet sem és kenyeret sem, de glutén más ételekben is van, pl. a szejtánban, amit viszont szoktam fogyasztani.

A paleot nemhogy egészségtudatos táplálkozásnak, hanem konkrétan baromi egészségtelennek tartom. Szerintem azt nem lehet megúszni egészségesen, ha valaki évekig húst, zsírt zabál reggelire, ebédre, vacsorára. És találkoztam is már olyannal aki súlyos betegen hagyta abba ezt az őrületet és kért tőlem gabonás, húsmentes recepteket. A paleotól lett beteg, ezt mindenki megerősítette.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy mindenki egyen azt, amit akar, de gondolkodni nem árt. Miért lenne egészségtelen a gabona? Azért, mert Szendi Gábor, pszichológus ezt állítja? Akik értenek hozzá, mert mondjuk ez a szakmájuk, nem ezt mondják, akkor én miért hinném el neki ezt? Ez olyan, mintha azt állítanám, hogy a répa egészségtelen és ha lenne mögöttem egy jó marketing, akkor sok hülye be is dőlne ennek, ez ilyen egyszerű. A paleo egy nagy biznisz, el lehet adni a könyveket, az előrecsomagolt paleos sütiket, tésztákat és nem utolsósorban a drága magyar hústerméket.

Ha egészségesen akarsz étkezni kerüld a glutént, a húst és a cukrot első körben.

A legegészségesebb étel szerintem a barnarizs, soha olyat még nem hallottam, hogy bárkinek baja lett volna tőle.

És még valami, ne hagyd, hogy bárki ráderőltesse az akaratát, én leírtam, amit erről tudok, gondolok, de ha neked akár a paleo, akár bármi más tetszik, akkor aszerint étkezz, a te döntésed és ne hagyd, hogy más beleszóljon. Pl. az én étrendemet nem sokan követnék az biztos, mert azt nagyon nehéz betartani, éppen ezért nem szoktam ráerőltetni senkire, én ebben hiszek, nekem ez vált be legjobban, mindenki válassza ki a neki megfelelőt.

2014. dec. 30. 18:23
 16/21 anonim ***** válasza:

Az előző válaszban csak 2 hiba volt (mármint, szerintem)

Az egyik, hogy úgy állította be a paleót, mintha az hús és zsírzabálásról szólna. A ciánfogyasztást is kihagyta, kár, hogy a paleó nem ezeken alapszik. Így az a hozzáállás, hogy ezek miatt káros lehetne gondolom már megcáfoltnak tekinthető. A paleó nem ez, aki meg túl sok húst eszik paleó néven (és beteg lesz), az nem a paleótól lett beteg. Hiszen a paleo sehol sem ajánl túlzásba vitt húsfogyasztást.

2. a válaszoló nem tud arról, hogy a (barna) rizsfogyasztásnak káros hatásai lennének. De a tudatlanság nem mentesít semmi alól sem. A rizs is szénhidrátforrás. Márpedig a magas szénhidrátbevitelnek vannak hosszú távon egészségügyi kockázatai nem a 'zsír zabálásnak'.

Ezen bukik el a nyugati étrend, nem csak az állandó alfa gliadin bevitelen, hanem a rengeteg keményítő (meg cukor) fogyasztáson. És ezen a korrupt 'szakértők' nem változtatnak, attól még, hogy valakit megkent a coca cóla (merthogy nézzünk utána az élelmiszeripari multivállalatok és a modern dietetika kapcsolatának) attól még nem lesz kompetens a témában, csak egy agyatlan katona, aki kétes érdekeket szolgál.. :)

2014. dec. 30. 18:40
 17/21 anonim ***** válasza:

Ez éppen most virít az index címlapján:

[link]

Természetesen neked ez nem lesz döntő erejű cikk, egyébként nekem sem lenne az, ha vakon hinnék valamiben.

Az tény, hogy azok akik gyakorlatilag betegek lettek a paleotól lehetséges, hogy nem jól csinálták, ez nem zárható ki. Mivel már nagyon régóta tudjuk, hogy a túlzott mértékű húsfogyasztás egészségtelen, soha nem fogom elhinni, hogy a paleonak bármi értelme lenne. Ettől függetlenül csináld nyugodtan, majd ha valami bajod lesz abbahagyod, ha nem akkor meg folytasd nyugodtan. A rizzsel pedig semmi gond nincs, majd ha a Szendi beleírja a könyvébe, hogy a csirkehús mostantól tiltólistán van és egészségtelen, azt te ugyanúgy el fogod hinni, mint az eddigieket. Nem hiszem, hogy tovább kell ragozni........

2014. dec. 30. 21:06
 18/21 anonim ***** válasza:
Ja és hogy a paleo nem ajánlja a túlzott mértékű húsfogyasztást? Hát kinek mi a sok. Átnéztem pár mintaétrendet, a napi 3-szori hús, az nekem igencsak soknak tűnik. Mondjuk a heti 1-2 beleférhet (szerintem).
2014. dec. 30. 21:09
 19/21 anonim ***** válasza:

Napi 0,8 - 1g /ttkg fehérje mennyiség fedezése húsból aligha tekinthető túl soknak. Márpedig ez 3 húsos étkezésre is felosztható. Mondjuk akik sokkal több húst fogyasztanak, ahhoz képest nem annyira betegek.. a testépítők, de a 'túl' sok fogyasztással nyilván én sem értek egyet.

A (zs)index liberalista lap, minden pozitív és értékes dologgal felveszi a harcot. A paleó már csak azért is gyanúsan jó lehet, mert az emberellenes index szereti támadni.

Egyébként érdekes, hogyan lehet ennyire destruktív és értékrend leépítő egy média.. mint az index. Talán kissé háttérhatalmi érdekeket szolgál? :)

Amit kérdeznek azt sem hinném el, amit állítanak annak pedig biztos, hogy az ellenkezője lesz igaz :)

2014. dec. 30. 21:21
 20/21 A kérdező kommentje:

Az igazság az, hogy nekem nem egy konkrét diéta kell, ami valakinek bejött és elkezdte terjeszteni, hogy ez mennyire jó, próbálja ki mindenki..stb. Senki sem egyforma, hogy mindenkinél ugyan azt a hatást érje el. Azért mert ennek kitalálójánál bejött, nem biztos, hogy a földön élő összes többi embernek is ugyan olyan szervezete van, amihez illik ez a diéta.

Én egy teljesen egyéni "diétára"(inkább életmódra) törekszem, amit saját magamnak tudok kialakítani, azzal, hogy megfigyelem nekem mi a jó.

Itt van ez a példa is, hogy beteg lett a paleótól az illető, de van, akinek viszont csak a paleó vált be valamilyen szempontból. Ezért jobb ha az ember kialakítja magának, mi kedvez a szervezetének.

Allergia vizsgálat szerint egy minimális tojás fehérje érzékenységem van, és húst is nagyon ritkán eszem, min. hetente 1-2 alkalommal, de van hogy egy teljes hónapig nem eszem húst...tehát ha szeretném sem kezdenék paleóba.

Ami viszont röhejes, hogy az embereket ennyire átverik, befolyásolják ezekkel az élelmiSZEREKKEL. A még viccesebb, hogy az emberek elhiszik...

Például az én egyik kedvencem az ízesített joghurt. Bár ebbe nem szeretnék belemenni, nem is nagyon tartozik ide..de hogy az hazudják, hogy mennyire jó a beleknek, helyreteszi a bélflórákat, közbe pedig tele van cukorral meg kitudja mivel és lehet hogy egy darabig tényleg jó, de több kára van mint haszna..

2014. dec. 30. 21:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!