A gluténmentes életmód káros azoknak, akik nem glutén érzékenyek?
Egy hosszabb ideig tartó betegség után döntöttem úgy, hogy életmódot váltok. A búzalisztet és a glutént tartalmazó élelmiszereket, cukrot teljes mértékben száműztem az életemből és húsból is lényegesen kevesebbet fogyasztok. Sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, egy nap megiszok 2-2,5l vizet is.
A lényeg viszont az, hogy mióta ez tart megfigyeltem, hogy lelassult az anyagcserém és kevesebb is a székletem.
Mivel a gluténról eddig egy szép szót sem hallottam, fel sem merült bennem, hogy ennek hiánya lehet a baj. Ma olvastam egy cikket, ami arról írt, hogy a gluténmentes életmód azoknak nem ajánlatos, akiknek nincs gluténérzékenysége, mert hiánybetegségeket okozhat.
Megköszönném egy vagy több, ehhez értő ember segítségét!
16/L
A gluténtartalmú élelmiszerek szerencsére egyáltalán nem sorolhatóak a fontos, tápanyagdús táplálékaink közé.
Így tényleg nem veszítünk velük semmit.
De búza helyett nyilván enni kell valamit, általában több zöldség, zsír és hús pótolja ki. Viszont ezekkel több vitamint és értékesebb rostot is viszel be, valamint a zsírok is jobb tápanyagok, mint a gluténos gabonákban lévő keményítő.
Akkor búzaliszt helyett jó például a rizsliszt?. Szerintem az is nagyon finom, és tudtommal nincs benne glutén.
És még egy kérdés... Van még amivel nem vagyok tisztába.. A zabkorpában vagy zabpehelyben van glutén?
Rizs mentes (kivéve a vadrizs?)
Zab elvileg csak nyomokban szennyezett, ami neked ha nem vagy látványosan érzékeny, akkor nem sokat jelent.
Na arról beszélnék, hogy mi az értékes a gabonákban..
Mert még amelyikben nincsen is glutén (ami egyébként mindenkire rossz hatással van) azok is csak ócska keményítőforrások. Jó, éhezéskor nyilván áldja az ember az eget és a Teremtőt, ha van keményítője bármilyen növényből, de a gabonák többsége akkor is ócska rágcsálótáp marad.
A sok szénhidrát csak ideig-óráig jó, hosszú távon inzulinrezisztenciát és metabolikus szindrómát okoz. Jó, én bírom de még nekem is rossz, mert fáradékony leszek tőle.. Ennyit a rizsről is.
A többi gabona meg tele van fitátokkal, lektinekkel, a kukorica is tápanyagrabló egyébként, úgyhogy nem kell olyan sokra tartani ezeket. Az ember nem gabonaevő.
A hatszoros genetikai állománnyal rendelkező szörnyszülöttet ('közönséges búza') pedig ne is említsük inkább. Az a növény egy katasztrófa, de hát valószínűleg nem véletlen tették ilyen ócskává.. 'nemesítés', jah..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!