Valaki, aki jártas a témában, eligazítana? Ti mi szerint táplálkoztok? Egyáltalán melyik az a fajta étkezési mód, amit a legegészségesebbnek gondoltok?
Már tényleg úgy érzem, megbolondulok. Olvastam egy cikket, ami szerint a cukor (mindenféle) fehérjével vagy zsírral fogyasztva beindít egy bizonyos öregedési folyamatot a szervezetben. (Ez persze részletesebben ki volt fejtve, akit bővebben érdekel, írjon privátot, és leírom neki :)). Valamint az sem jó, ha olyan ételekből fogyasztunk sokat, amelyektől hirtelen megugrik a vércukorszint. Eszerint a zabkása pl. egészségesebb mondjuk túróval vagy tojással fogyasztva, mint pl. mézzel. Viszont az érem másik oldala is érdekes: az ételek helyes kombinálásáról van szó. Eszerint jobb külön választani a fehérjéket a szénhidrátoktól, és külön étkezések alkalmával fogyasztani őket. Na most akkor mégis kinek lehet hinni? Hol itt az igazság? Melyik az, amelyik ténylegesen öregíti a szervezetet? Ti mit gondoltok erről, és úgy általában az öregedésről? Mi szerint étkeztek és hogy néz ki egy napotok táplálkozási szempontból?
Szeretném, ha minél többen válaszolnátok és megosztanátok a tapasztalataitokat. Mindenkit felpontozok. :)
Nem hallgatunk semmire, amit az "okosok" mondanak. Maradunk a régi, bevált módszereknél.
Fehér kegyeret eszünk, iszunk tejet, eszünk tojást, zsírral főzök, minden fajta húst eszünk, sok zöldséget és gyümölcsöt is.
Csak kész ételeket, szószokat, tartósítószerrel, adalékanyagokkal telítetteket nem.
Az ajánlásokat olyan tudósok írják, akiket ezért megfizet a szponzor. Azt mondják, ami a szponzor érdeke.
Régen senki nem evett korpás kenyeret. Csak akkor még voltak nagy sertéstelepek, akiknek a Malomipar eltudta adni a korpát. Ma már nincsenek, ezért, hogy a korpa ne maradjon a nyakukon, lett egészségesebb a korpás kenyér.
Vagy régen csak egész csirkét lehetett kapni a boltokban is. A Baromfiipar rájött, hogy több haszna lesz, ha bontott csirkét árul. A fejet,lábat elvitték a kutyák eleségére. A farhátat a kis nyugdíjasok vették. Vagy a comb mellé paprikásnak. A száraz mellehúsa alig fogyott. Ezért lett mára a legegészségesebb hús.
De az elmúlt 20 évben is változtak a vélemények. Régebben a zsír, vaj méreg volt. Az olaj és a margarin volt az egészséges.
Ma már éppen az ellenkezőjét hirdetik.
Mielőtt elhiszel valamit, nem árt gondolkodni, hogy kinek az érdeke.
Nem írok kisregényt, pedig a témában tudnék, bár abban is sok személyes vélemény és empirikus tapasztalás lenne :) Nem vagyok tudós, mások pedig elég sok butaságot képesek összeírni, de még a kutatási eredményeken is lehet ferdíteni...
Bizonyos vagyok benne, hogy nem egyetlen helyes táplálkozási módszer van. Az ember nagyon sokféle étrenden el tud lenni, egészen jól. Egyedszinten azért vannak eltérések, ezeket figyelembe is kell venni.
Személy szerint én nem választok szét semmit, nem tartom logikusnak, élvezet pedig végképp nem lenne benne.
Öregedni nem fogok hamar, genetika. Persze a táplálkozás és mozgás terén is igyekszek tenni ezért :) A ráncok nem hatnak meg, erős és fitt akarok lenni, jó közérzettel, sok energiával.
Cukrot nem sokat eszem. Jó, ez így nem egyértelmű :) Ketogén életmódot folytatok, nekem jó, azontúl roppant közel állok a paleóhoz és a vegetariánizmushoz is. Nem azért, mert szerintem csak az jó, hanem mert az én ízlésem és a szervezetem jelei alapján nekem ez így jó.
Másnak lehet gyökeresen más a megfelelő. A fogyókúrás témakörbe beírtak egy 80% szénhidrátra alapozó nyersvegán menüt, abba se kötöttem bele nagyon, főleg, hogy nem volt zsírfóbiás a kérdező. A zsír eszenciális tápanyag. A szénhidrát nem és az inzulinról már sokat olvastam, de valahogy nem úgy néz ki, hogy a sok gyümölcsöt evők alaposan elrontanák a dolgot, rengetegen élnek úgy évtizedek óta probléma nélkül. Az a jó módszer, ami Neked működik, hát még, ha jól is esik. Kicsit gond, hogy bizonyos problémák lassan jelentkeznek s nem mindenki van "beszélő" viszonyban a saját testével, van, aki már éhségjeleket sem érez s állítja, hogy 500 kalóriával nem éhezik... De normális esetben figyelünk a testünkre, akár utána is olvasunk dolgoknak, de nem csavarodunk be a sok infótól, s nem próbálunk megfelelni még a szakembereknek sem...
A napjaim? Viszonylag sok zöldség, ennek egy része nyers. Nem tudok úgy enni, hogy ne legyen benne zöldség, s ha az nem nyers, akkor többnyire nyerset eszem hozzá. Pici gyümölcs, majdnem mindennap, nem igénylek többet s nem hiszek benne, hogy kötelező volna. Sok olajos mag, némi magliszt, tojás (semmiképpen nem ketreces, de még jobban szeretem, ha ismerem a tyúkokat), kókuszzsír, néha vaj vagy kis keménysajt, ezt szeretném leépíteni, de néha túl macerás lenne nélküle. Az olajos magvak és zöldségek változatosak. Amennyire tudom, nem hiányos a táplálkozásom. Sokszor utánanézek dolgoknak, főleg életmódváltáskor. Sok ételcsoportot kizártam (húst pl. eszem, de nagyon megválogatva, házit vagy vadat, a halakkal tehetek nagyritkán kivételt, úgy havi egyszer egy kicsit, táplálkozásom szempontjából jelentéktelen), többet már nem akarok.
Sokáig tartott, míg megtaláltam ezt az életmódot, nem tudom, mit hoz a jövő, de nekem most kellemes, ha pedig változtatnék valami nagyot, akkor nem lenne az. Ami tuti nem tenne jót öregedés szempontjából sem, az élvezetek fontosak, főleg egy hedonistának, ugye.
Mindennap eszem citromot, limonádéban.
Nem vonom meg magam a cukrot, a kávéba beleteszem.
Midig oylan ételeket főzök, amit megkívánok, ha épp nem tudok főzni, s a városban ezsem, akkor is igyekszem így tenni. Oda kell fogyelni a szervezetre:
pl egy nőnél másképp van a különböző ételek iránti vágy, aciklusnak megfelelően. Pl. meses előtti napokon meg tudok őrülni a húséteélekért, sertés, marha húsos ételeket ilyen kor fogadja e a szervezetem a legjobban
A menses 5 napja alatt aztán kínszenvedés, ha húst kell ennem-nem is kínozom ilyenekkel magam:)-ilyenkor jönnek a krumplis, tésztás ételek, szilvásgombóc, túrógombóc, meggyleves.
Mindenevő vagyok , ssem voltam válogatós, nincs olyan étel vagy íz, amit nem ennék meg, talán a nyers kagylóhoz nem volt még szerencsém.
A nemzetek konyháit is szívesen főzöm, görög, kínai kaják, különleges saláták, ezekre ha csak lehet, extraszűz olívaolajat, és citromlevet teszek.
Szoktam kísérletezni reformételekkel, főleg nyáron,
igyekszem minél több természtes antioxidánst enni az ételekkel-nyers sárgarépa, paradicsom.
Az egészségemért, és a fitalságomért kb 1 év óta étrendkiegészítőket is fogyasztok ( 48 éves vagyok)-azóta sokkal jobb az emésztésem, a közérzetem, az alvásom.
Ezek: Aloe Vera gél, Pomesteen antioxidáns gyümölcskoncentrátummal ízesítem, amiben mangosztán és gránátalma is van, magas a polifenol tartalma
Lycium-ez egy igen erős antioxidáns ( más néven GOJI)
ezt is stresszoldónak használom, h védjen a rák ellen
Gingko plus-ez a gingko keringésjavító hatásain kívül még más keringésjavító terőpenoidokat is tartalmaz,nagyon fitten tartja napközben az agyamat
Néha regenerálom a bélflórámat Probiotikummal, ez is nagyon javítja afittségérzetet-minőségi probiotikum kell, amit a vastagbélben bomlik le, és ott szaporítja vissza a bélflórát, ai az immunrendszerünk 40%-áért felel.
Az inzulinrezisztencia csökkentéséért, eszem a
Fields of Greens zöldségtabalettát, amiben zöldárpa, taracbúza van: lúgosít, javítja a vérképzést, méregteelnít, feltölt életerővel
Fonmtosnak tartom a napi 2 liter folyadékbevitelt-a kólát nem szeretem, néha iszom szénsavas üdítőket, nyáron napi 1 gyümölcssör, ősztől tavaszig gyümölcsteák.
Néha iszom komolyabb alkoholt, a társaság kedvéért, fehér bor, vörösborok-társaság függő, pálinka terén sem vagyok absztinens.De eltelnek hetek, amikor nem kívánok egíyáltalán alkoholt inni, tehát ez napi szinten nem tartozik a szokásaim közé.
Alapelvem: azt meg kell adni a szervezetnek, amit megkíván. Nem kell ezen agyalni, a táplálkozás az élet fontos része, de nem ez a legfontosabb, nem központi kérdés, a legközpontibb kérdés, h milyen érzelnmiminőségben töltö el az életem mindennapjait-pl. néha a férjem társaságában jobban esik egy darab vajas kenyér, mint idegen üzleti partnerekkel egy sokfogásos svédasztalos luxusvacsora.vagy egy jó baráttal este otthon teázni, limonádézni, egy kis sajtis melegszendvics mellett.
Nálam mindig szépen meg van terítve, ott van a szalvéta, van az étkezésnek hangulata,még magamnak is megterítek :)
a táplálkozás spirituális dolog is egy kicsit nálam, az ösztöneimet követem, és intuitív módon választom meg az ételt-nem görcsölök rajta, mindig kitalálom, ahogy épp jön.
Összefoglalva: sok színes antioxidáns, nyers és főtt kaják vegyesen, mindennap bvalami kis gyümölcs, estefele gyümölcsjoghurtral kis gyümölcssaláta pl.
IMűdom ahúsokat, ha ahhoz van kedvem, és minden zöldséget, nálam játszik a lestyántól a rebarbaráig minden, anyukám konyhakerti ízein nőttem fel! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!