A bolti kész pizza szerintem egészséges. Hogyan vélekedsz?
Ma ellátogattam vidékre egy régen látott barátomhoz. Ebédre megrendeltem pizzafutártól a szokásos pizzámat, amiből a másodikat eltettem szokás szerint vacsira. Barátom nagyon csodálkozott, amikor mondtam, hogy ebédre és estére pizzát eszek. Nagyon fincsi, nem terheli a gyomrot, nem nasizok hozzá és egészséges is, arról nem is beszélve hogy nem tőltök felesleges órákat naponta a boltban alapanyagok kiválasztásával, vásárlásával, sorbanállással, főzéssel, salátakészítéssel, konyhai bajokkal és mosogatással sem !
Ő leosztott azzal, hogy ez milyen egészsgételen már E számok vannak benne meg hasonló városi legendákkal jött elő. Én rögtön válaszoltam neki, hogy úgy érzem, hogy picit az irígység beszél belőle, mert nekik nincsen erre pénzük, spórolósak és kis pénzűek, amit sajnálok, de ettől ne rontsa el a kedvem, amikor nekem a pizza tetszik. Nekem telik a szüleim jó fizuja miatt a nyári napi 2-3 pizza. A lényeg, hogy azon vesztünk össze, hogy ez számonmra egészséges, míg ő ugyanazt lökte amit szoktak az átlagemberek, hogy rendelt pizza egészségetelen mert E számmok vannak benne, meg fűszerek stb stb
Én mondtam neki hogy figyelj ! :
- Egrészt a fűszerek sokkal jobbak, mint azt gondolná ! [link] nagyon sok gyógyító hatású van bennük. Zsírégető és emésztést segítő [link] ezekben a felsorolásban [link] mely az ősi gyógymódok fűszereit tartalmajzza a jelentős mennyiségű megtalálható az igényes rendelt pizzákon ! mint a bazsalikom, rozmaring, boróka, bors, szegfűszeg stb mind benne volt a hawaii,húsos,kolbászok pizzáimon.
-Másrészt az élelmiszeripari adalékanyagok nem is veszélyesebbek, mint bármi. Nagyon magas követelményeknek megfelelő uniós laboratóriumban vizsgálják be őket, hogy ne legyen káros hatása emberre sem. Ezen felül sok vitaminnal is van E száma és gyakran a citromsav és béta-karotin (A vitamin) neve helyett is E számot írnak rá. "...több helyen gyártanak a világban szigorúan ellenőrzött, a kóser előírásoknak is megfelelő E-anyagokat" [link] Az az igazság, hogy az E számokat pusztán azért teszik a kajákba, hogykellemes színül, ízük, zamatuk legyen és valójában nagyon sokszor bevizsgált vegyületek,melyek közt aminósavak is vannak, melyekről csak a képzetlen átlagember mondja, hogy ártalmas [link]
Szerinted kinek van igaza ? (Biztos ami biztos szeretnék egy 3.személyt hallani és majd ezzel is igazolni igazságomat e kérdést mutatván holnap haveromnak)
Én is nagyon szeretem a pizzát, de nincs különösebb illúzióm afelől, hogy egészséges éteknek számítana. A legnagyobb bajt szerintem nem is az "E"-k (ez elég pongyola megfogalmazás, de erről később) jelentik, hanem a nagyon rossz tápanyag eloszlása. Rengeteg szénhidrát, sok zsír van bennük, ezzel szemben kevés benne a rost (és általában a fehérje is). Csak ezen élni nem lenne szabad.
Minden élelmiszeri adalékanyagnak van E száma, függetlenül attól, hogy mennyire káros. Legtöbb ártalmatlan, ugyanakkor pl mesterséges édesítőszerekről nem vagyok meggyőződve, hogy nagyobb mennyiségben is ártalmatlanok lennének (szerencsém, hogy ízüket sem szeretem, így nincs dilemmám).
Pizzériától is függ, hogy mennyire "mű" a pizza. A legolcsóbbakban érződik, hogy nem a legjobb minőségű alapanyagokat használják (pl surimi van a tenger gyümölcsei pizzán rák helyett), de több helyen rendesen megpakolják minőségi feltéttel.
5-ös: Az általad leírtak egy része pont városi legenda:
- A "mesterséges" vitamin pont ugyanaz, mint ami a természetben van, mindkettő ugyanaz a szerves molekula. A vegyület 100%-ban egyezik, ahogy a hatásuk is. Teljesen mindegy, hogy egy molekulát egy növény, vagy egy gyár szintetizál, az attól még teljesen ugyanaz.
A margarin pedig nem kőolajszármazék. A margarint növényi olajokból készítik, többek közt létezik olivaolajból készült is. Régebben hidrogénezték, valószínűleg innen ez a tévhit. Ma már ez is kevésbé jellemző, inkább emulgeálókkal elegyítik a növényi olajakat és zsírokat vízzel. Ettől függetlenül én sem eszem, de hülyeséget ne terjesszünk, van belőle így is elég a neten.
Nem terheli a gyomrot? A feltettol fugg, meg az se mindegy kiet...
Egeszseges? Ez is sok mindentol fugg. Ki mit gondol egeszsegesnek...
Felesleges orak a sajat eteled elkesziteseert? Erdekes hozzaallas. Pont nem erre kene sajnalni az idot. De vegul is maganugy.
A tobbi reszet nem firtatom, mert nekem az egeszseges taplalkozasrol nem vag egybe a velemenyem a nagy atlageval, de ez is maganugy.
Kicsit fellengzos a stilusod es szeretsz altalanositani. Haverral meg minek ilyeneken vitazni? Nincs jobb szorakozasotok?! Voltam regebben en is hasonloan okoskodo, de aztan lealltam, mert rajottem, hogy egyreszt igazam sem volt, masreszt f.sag egymast ilyesmikkel b.tatni. Szeretsz pizzat enni es kesz, akar egeszseges, akar nem. Nem kell onigazolni, hogy ez mennyire helyenvalo tett a reszedrol. Es a havert is le kell allitani annyival, hogy neked ez igy megfelel, neki meg a sajat szokasa, mindenki egye azt, amit jonak gondol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!