Hogyan lehet felderíteni, ha valami gond van az epével?
Már 2 hónapja keserű szájízt érzek, ma ettem fokhagymát, és úgyérzem, hogy sokat rontott rajta, ugyanis már majdnem úgyéreztem, hogy elmúlt, és csak ritkán jön elő, de most megint elég erősen jelen van a számban ez a rossz érzés
az epére gyanakszom, korábban refluxos gondjaim is voltak, de már elmúltak, csak a keserű szájíz maradt meg, de néha rettentő zavaró, Ultrahangra 29.-re kaptam időpontot ezért mire oda is eljutok nem tudom mi lesz, főleg ha ott is azt mondják, hogy nincs semmi gond, makk egészséges, akkor szerintem fogom a fegyvert és szétlövöm magam, vagy kiugrok a tizedikről
20f
Igen.
Persze te is tehetsz addig egy próbát "helyes" táplálkozással (tételezzük fel, hogy nincs epeköved, de ez az ultrahangon úgyis kiderül majd):
Olvasd el, amit #12-es hozzászóló ír!
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__4876925..
a lehető legegyszerűbb táplálkozást folytatom, kevés szénhidrát, csak ebédkor rizs, vagy hajdina, egyébként sonka,parizer,csirkemell,tojás, szinte semmi fűszerrel, nagyon minimális olajjal,zsiradékkal..de ami még mindig zavar az a keserű szájíz, és nem tudom mit csináljak vele, ha ez nem lenne, és így kéne étkeznem, egészségesnek érezném magam..de így nem tudom mi lehet?!
a koleszterinem nem magas, egyedül a bilirubin volt 40es egy 2 hetes vérvételen, de 3 évvel korábban meg 77es értéket mutatott, szóval nem értem
Abban, amit küldtem, neked nem a koleszterin volt a lényeg (igazából senkinek sem, mert én már elfogadtam, hogy a koleszterinszint adottság és nem betegség tárgya), hanem, hogy hogyan kell az epét helyes táplálkozással megfelelően üríteni.
Azt írod, minimális zsírral étkezel, de eszel tojást és parizert, amiben van bőven. Az epeprobléma (pl. epekő) egyértelmű jele, ha emulgeálatlan zsíroktól begörcsölsz vagy puffadsz (tehát nem bírod emészteni). Nálad van ilyen?
A CH és rost forrásokra való epés reakció mindenkinél más és más. Nekem van epehólyagom, két kis követ, amik egyelőre nem okoznak gondot, de egyszer már begörcsöltem tőlük. Kemény volt. Mióta kövem van, nem bírom a zsíros sajtokat és hagymát. De vígan tolom pl. a retket, ami meg más epéseket szinte azonnal kicsinálna.
Nyers olajat öntök a kajára és úgy eszem. Más epeköves ezt sem bírná. Szóval ez változó. Lehet, hogy akinek mások a tapasztalatai, az azt mondja hülye vagyok. Ember válogatja.
Szóval van bajod a zsiradékok emésztésével?
nem tudom mibe van emulgeálatlan zsír, ezért így nem könnyű válaszolni, általánosságba véve, a nagyon zsíros ételektől nem érzem jól magam, de a kevésbé zsírosoktól nincs bajom
a hagymától viszont eléggé érzem, hogy valami nem stimmel főleg a fokhagymától, csak azt nem értem, hogy hogyan lehet, hogy fél éve még semmi bajom sem volt tőlük, most meg mintha tök egyértelmű lenne, hogy valami nem oké, ha fokhagymát eszem
Emulgeált: oldott, vagyis nem natúr. A majonéz vagy margarin. Jót nem tesz, viszont nem feltétlenül árt és ezeket biztosan könnyebben emészted, mint a nyers zsiradékot.
Ha görcsölsz, akkor epekővizsgálat ultrahanggal.
Ha nem tudsz várni 29-ig, magánpraxisok már megcsinálják 6000 Ft körül és ebben már benne az orvossal történő konzultáció is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!