Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Roborálódni szeretnék - ehhez...

Roborálódni szeretnék - ehhez megfelelő lenne szerintetek a "paleo étrend"? Tapasztalatok? Volt már, aki erősödött ettől az étrendtől?

Figyelt kérdés

Szeretnék erősödni, roborálódni, de úgy, hogy egészséges is maradjak! (Tehát nem hájasodni szeretnék. :-))

Mi a véleményetek ebben a tekintetben a "paleo étrendről"? Bőven is kifejthetitek, örülnék!

Köszi!

2014. júl. 3. 11:15
1 2 3
 21/27 Julie S ***** válasza:
A vercsoport lenyegtelen. A vercsoport dieta valoban csak divatdieta. En is A vercsoportu vagyok amugy. :D
2014. júl. 15. 10:58
 22/27 A kérdező kommentje:

Azt tapasztaltam, hogy van alapja a vércsoport szerinti táplálkozásnak.

Azt persze nem tudhatom, hogy ki miért választ egy étrendet, bár én nem forgolódom olyan körökben, ahol emberek divatoznak. (Rajtam kívül csak 2 embert ismerek, aki érdeklődik az AB0 tervvel kapcsolatban és ők sem divatból.)

Számomra az egészség fontos.

Szerintem van alapja annak az étrendnek és engem nem a D'Adamo könyv vagy mások győztek meg, hanem előzetes tapasztalat. Például eleve voltak ételek, amelyeket eszembe sem jutott fogyasztani és sokkal később (amikor olvastam a könyvet) kiderült számomra, hogy azok nekem éppen negatívak a leírtak alapján. Úgy gondolom, hogy ez nem véletlen. További részletekben most nem mélyedek el.

Mindenesetre vagy 10 kg "kéne még rám" - legalábbis eddig úgy gondoltam.

2014. júl. 15. 17:27
 23/27 anonim ***** válasza:

Hát ma orvos vagy ditetikus tanácsa alapján számos olyan betegség megmaradt továbbra is, ami paleo mellett nem. S akkor ma még a paleo kiforrottsága messze van, s így is hatékonyabb. Mit értünk roborálás alatt.. Annak van szükséges ilyesmire, aki még nem csípte meg a helyes paleo útját.

A mai változatos étrend nem azért alakult ki mert jó nekünk, hanem azért mert kivitelezhető. Ne felejtsük el, hogy amit ma a paleo ellenez, azok mind olyan táplálékok, amilyek valamilyen tárdadalmi ellátási problémára születtek (Gabonák hatékonyabbá nemesítése, krumpli behozatala, stb) Nem azért mert az azt megelőző táplálékösszetétel (nem mennyiségről beszélünk) nem lett volna megfelelő. Amikor probléma keletkezik a tápanyagellátásban, az valamilen emberi beavatkozás következménye, és maga a megoldás is. Amikor a változatossák egyere jobban növekszik, főleg a tapasztalható irányokban, az a tápanyagsűrűséget csökkenti. Tehát például a nem vagy nehezen elérhető magas tápanyagsűrűségű táplálék helyettesítésére nem kielégítő megoldás és válasz a változatosság növelés, mivel az alacsonyabb tápanyagsűrűségű többféle étel összeségében az egyéb összetevő miatt magasabb terhelést jelent hosszútávon, mint amit nyerünk belőlük. Tagadhatatlan, hogy ha összedobáljuk, hozzájutunk valamelyest a mennyiségekhez, de az alacsonyabb tápanyagsűrűség miatt összeszedünk némi fruktóz túlterhelés, ásványi anyagok felszívódását nehezítő összetevőkhöz. Példák: gabonafélékben sok magnézium van, de nem hogy nem szívódik fel, még akadályozza más magnézium források felszívódását is. Szélsőséges érdekesség: a légyölő galóca nagyon nagy tápanyagsürüségű, még esszenciális aminosavakban is, mégsem ehetjük, mert mérgező. A fizikai mennyiségek nem elegendő mérési források. Gyümölcsök: rövid szezonú táplálékok, nem tud az embr annyit enni a vitaminért, amennyivel még a gyümölcscukor ne alkotna "kellemes". Nem olyan egyszerű kérdés ez. Nem a szuperváltozatosság a válasz a mai problémákra.

2015. febr. 1. 14:18
 24/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy írtál.

Igyekszem nyitott lenni a különböző újdonságokra, vagy éppen a jelenleg újdonságnak tartott, újra felfedezett, manapság reneszánszukat élő test-lélek-szellem építő elvekre, filozófiákra.

A roborálódással kapcsolatban úgy gondolom, hogy nem csak a tápanyagbevitel a fontos, hanem az ember mentális állapota is. Nekem például volt egy pár év az életemben, amikor jelentősen stresszes voltam és úgy gondolom, hogy a stressz által termelődött hormonok nagy hatással voltak a szervezetemre.

Ezért úgy gondolom, hogy nem elég a tápanyagbevitelt figyelni, egy lelki egyensúlyt is ki kell alakítani ahhoz, hogy az ember fizikuma, állóképessége egészséges, stabil legyen.

Jógázni kezdtem tavaly és úgy éreztem, hogy nagyon jó hatással van rám.

Újabban az ayurveda érdekel. Az ayurveda nem ajánlja a hús, tojás fogyasztását.

Nagyon sok minden fejben dől el! Biztosan hallottál már a placebo és a nocebo hatásról!

Sok mindennel egyetértek a paleo étrendet folytatókkal, de nem vagyunk egyformák, ami az egyik embernek beválhat, nem feltétlenül ugyanazt az eredményt hozza a másiknál.

A paleo étrend elhagyja, kiiktatja a táplálkozásból a gabonákat, a glutént, a szaponin tartalmú növényeket, a magas szénhidráttartalmú kajákat, keményítőt, hüvelyeseket, ízfokozókat, adalékanyagokat, kristálycukrot, stb-t, így természetesen ezzel nagy eredményt érhetnek el azok az emberek, akik korábban ilyesmiket fogyasztottak. Ezzel teljesen egyetértek.

A hús- és tojásfogyasztásnak szerintem lehetnek komoly hátrányai, így úgy döntöttem, hogy mégsem fogyasztom azokat.

De nem szólok abba bele, hogy mások mivel táplálkoznak, mindenki eldönti saját magának ezt.

Itt egy 3,5 perces videó az AB0 tervvel kapcsolatban, szerintem érdemes megnézni:

[link]

2015. febr. 2. 10:25
 25/27 anonim ***** válasza:

2 éve paleozok, abból a józabb természetes verziót. Nem adtam étrendemhez fura ismeretlen dolgokat. Visszaterhelős kisérletezéseket is folytattam. Azt kell mondanom, ez nem ilyen egyszerű, ahogy a kommentekből lejön, a képzeletbeli darts táblán a szélén csapódnak be a nyilak. Viszont az valószínű, hogy a paleon belül van valahol a legtöbb megoldás, s nem is nagyon ragaszkodnék a paleo névhez. Sokkal inkább genetikailag illesztett étrendhez, táplálkozásbeállításhoz.

Hogy roborál-e a paleo? Az nem az alapelvein fog múlni, mivel azok csak iránymutatások, tartalmaz fontosakat és megengedőeket egyaránt és rengeteg apró részlet és finomhangolás szükséges ahhoz, hogy megtegye a hatását, az adott embernek ne okozzon új gondokat. Valóban nem mindenható a rendszer, ha nem körültekintően csinálják. De ami ma most a dietetikában zajlik, az nagyon távol áll még tőle.

2015. máj. 22. 15:10
 26/27 anonim ***** válasza:
szia kerdezo, azota mar sikerult "roboralodnod"?
2015. máj. 23. 18:31
 27/27 A kérdező kommentje:
Szia. Igen. Roborálódtam. És 5%-kal súlyosabb vagyok. :-) Sok tökmagot ettem. Komolyan.
2015. máj. 24. 14:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!