A tej káros vagy hasznos?
A tej káros. Mindenkinek. Pont. Ne nyomassátok már ezeket a 40 éves tankönyvekből bemagolt ezerszer megcáfolt tévinfókat, hogy a tej jó. Nem. Eleve nem emberi táplálék, a borjúnak találták ki, hogy három mázsásra hízzon tőle, ezt segítik elő a benne lévő állati hormonok, és ezek okozzák többek között a pattanásosodásodat is, kérdező.
A zsír jó. Sőt, a magas zsírbevitel is egészséges, ha nem finomított olajakból oldjuk meg. De a tejzsír pont nem tartozik ide, nem igazán tudod hasznosítani. Ahogy a tejcukrot sem, teljesen haszontalan, üres kalória, magas glikémiás indexszel. A tejfehérjének(főleg a kazeinre gondolok) a megemésztésével pedig csak küszködik a gyomor.
Kalciumtartalom. Oké, de nem szívódik fel. Napsztmek. Sokkal értelmesebb a kalciumbevitelt zöldségekből, például spenótból fedezni.
Akkor miért is jó a tej? Mert régen mikor nem volt kaja, ezt itták az emberek hogy ne haljanak éhen? Az éhhaláltól a teveszar is megment, mégsem lesz egészséges.
A tej élvezeti cikk, annak, aki szereti. Úgy is kell rá tekinteni. Ahogy a csoki sem az, a tej sem alapvető élelmiszer. Néha lehet inni, ha nagyon ízlik, de ne rendszeresen.
Utolsó, olvastál 2-3 újhullámos cikket az interneten, és máris azt hiszed magadról, hogy táplálkozási szakértő vagy. Amikor a tudományos bizonyítékokat kérdezi tőletek valaki, hogy miért is káros a tej, akkor bezzeg:
A) felhoztok olyan cikket, hogy ha egy újszülött (!!!!) anyatej helyett (!!!!) tehéntejet kap, akkor valamennyivel növekszik a későbbi cukorbetegsége esélye, vagy
B) hallgattok, vagy
C) felhoztok egy csomó cikket a különféle szabadonébredők, antalvali, meg hasonló "tudományos igényű" oldalakról.
Nyomatjátok, hogy a tej méreg, az rohadtul nem zavar benneteket, hogy több ezer éves története van az emberiségnek a tejjel, hogy közelítőleg 80 éve létezik iskolatej program és valahogy nem mutatták mégsem ki azt, hogy a kisgyerekek halomra halnának a tejtől. Szóval a tények azok kicsit se zavarnak titeket.
# 12
Kedves okos. Nekem nem kell "újhullámos cikkeket" olvasnom, hogy tudjak magamtól gondolkodni. Én egy értelmes, önállóan működő aggyal rendelkező élő organizmus vagyok. Elolvastam mindent. MINDENT. Olvastam dietetikus, antalvali, szendigábor, utcaseprő, stb. által írt cikkeket. Aztán elkezdtem logikusan gondolkodni, és arra a következtetésre jutottam, amit az előző kommentemben leírtam.
És most egy olyan kommentről beszéltem, amiben érveket hoztam fel, és te nem tudtad ezeket megcáfolni. Mert nem vagy képes önállóan gondolkodni. Vallásos áhítattal elhiszel mindent, amihez a nevét adja 1-2 lefizetett professzor. Pont az ilyen korrupt írások nem veszik figyelembe a tényeket.
Igen, többezer éve iszunk tejet. A tejivás azért alakult ki, mert nem volt mindig olyan jólét mint ma. Nem nagyon volt kaja. Az éhhaláltól viszont megment, tehát jó megoldásnak számított. De az, hogy nem halsz éhen, még nem azt jelenti, hogy egészséges leszel tőle. A teveszartól sem halsz éhen, mégsem egészséges megenni.
Keresd meg a kommentemben, hol írtam olyat, hogy az iskolatejtől meg kellene halniuk a gyerekeknek. Senki nem hal meg a tejivástól. Ahogy a gumicukortól sem fog senki meghalni. És ez nagyszerű hasonlat, mert a tej kb. ugyanannyira hasznos mint a gumicukor.
Nem hiszed? Bizonyítsd be! Hozz fel érveket! Próbálj meg egy kicsit logikusan gondolkodni, és cáfold meg azokat amiket írtam! Gyerünk, rajta!
Sowilo, te aztán elolvastál mindent, de MINDENT, de amikor bizonyítékokat kérnek tőled, akkor megy a nagy hallgatás... :) Én voltam az, aki másik topikban is tudományos cikkeket kért tőletek. Odáig jutottatok, hogy találtatok kettőt arról, hogy a 4 hó alatti (!) újszülötteknek miért ne adjuk tehéntejet anyatej helyett (!).
Tessék 3 percnyi keresés eredménye. Ha szeretnél még harmincat, akkor szívesen rászánok egyszer egy félórát, csak a kedvedért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!