Egyetértetek ti az új gyerekétkezési rendszerrel, ami szeptembertől lép életbe?
Igen. Nem sótlanul főznek, csak az agyonsózást akarják elkerülni.
A cukrozott üdítők kiiktatásával mi a bajod? Mesterséges anyagokkal vannak teli, és a túl zsírós ételeket sem hinném, hogy magyarázni kéne.
Szerintem van, ami jó benne:
- szénsavak, cukros lötyik mellőzése az szuper
- a sómegvonás viszont... - ugye az a tendencia, hogy x gr sót használhatnak fel, és ha pékárut is adnak (kenyér, pl.) az étel mellé, az ételbe nem tehetnek sót, mert megvan az x gr (a kenyérben) - egyszerűen nevetséges. Nyilván nem jó a fél kiló só/tányér akármi, de az, hogy teljesen sótlan már a másik véglet. És aki nem eszik kenyeret (én nem szoktam) a kaja mellé, az egy ízetlen vackot kap?
- a cukor sem kéne, hogy megvonós legyen (inkább az, mint a mesterséges bisz-b.szok), csak nem totál lehintve vele a kajcsi - jó, én spec. így imádom (grízes tészta, nudli, derelye, sütik...), de ez más dolog.
Első: de, totál sótlanul fognak főzni. Ha a mellékes pékáruban van só, az ételbe nem tehetnek!
Az már más kérdés, hogy a gyerekek nagy eséllyel még jobban meg fogják utálni a menzát.
Nem fognak totál sótlanul főzni, csak csökkentik a só mennyiségét. Honnan szedtétek ezt?
"Együtt használt ételízesítőt és sót a főzőkonyhák több mint négyötöde. Ez a gyakorlat tükröződik az étrendek sótartalmán: a laboratóriumi mérések szerint ez még mindig az ajánlás többszöröse. "
Abszolút egyetértek vele, csak az a baj, hogy ugyanolyan rosszul van kivitelezve, mint a mindennapos testnevelés, végsősoron ugyanolyan rossz marad a rendszer, mint előtte.
Egyébként ezeket nem Rózsi meg a fajtájuk találja ki, max a koncepciót, hogy na, csináljunk valami látszatintézkedést a gyerekekért. Táplálkozástudományi szakemberek dolgozzák ki kifejezetten jó szándékból, hogy miből mennyit mikor és hogyan kapjanak a gyerekek, csak sajnos a kormány nem biztosít a megvalósításához elegendő pénzt.
És igen, főzzenek totál sótlanul, ha a kenyérben, zsömlében megkapja a mennyiséget. Elég végignézni hány ember szenved Magyarországon az egészségtelen táplálkozás miatt. Persze nyilván sok értelme nincs, ha otthon is szemetet eszik a gyerek, rossz példát lát, de valahol el kell kezdeni, mert csak egymásra mutogatás van a szülők meg az iskola között, mint annyi más dologban. Aztán hátha megfordul valami a szülők fejében is, bár nem megbántva 1-2 előttem szólót, illetve látva az első hozzászóló lepontozását, elkeserítő a helyzet, ha egyesek szerint a sótól lesz ízletes az étel. Az is igaz, hogy mindenki annyi cukorral eszi a grízestésztát, amennyivel szereti, csak aztán 50-60 éves korában, mikor diabéteszes lesz, lehet nem fogja annyira szeretni. Nyilván nem lesz mindenki az, de ha a gyerekeket eleve ebbe neveljük bele, akkor bizony köztük is rengeteg lesz. Egy gyerek nem tud belegondolni, hogy mennyit árt magának, ha ilyeneket eszik, a felnőtteknek kell felelősséggel tartozniuk ilyen téren is, nem csak akkor, mikor megfogják a kezüket a kereszteződésnél.
Azt sem mondom, hogy most hirtelen teljesen egészséges kaját fognak adni a menzán, mert annyi pénzből nem lehet normálisat készíteni, de legalább ha az iskolában az ideálishoz közelítő arányokban kapják meg a különböző tápanyagokat, már megéri.
Akik például nagyon fanyalognak a kevés só miatt, azok próbálják meg legalább 1-2 hétig kevesebb sóval készíteni az ételeket. Először szokatlan lesz, de aztán fel tudtok fedezni egy csomó más ízt is, amit eddig elnyomott a só.
Egy földosztásmutyinyi pénzt pedig simán illene elkölteni közérthető tájékoztató kampányokra, ahol felhívják az emberek figyelmét a megfelelő étkezés fontosságára, illetve tanácsokat adnának, egy trafikmutyinyit pedig arra, hogy jobban támogassák a közétkeztetést.
Az az igazság, hogy ez a helyzet tipikusan a csöbörből vödörbe kategória.
Az tény, hogy az egészségtelen táplálkozás Magyarországon nem elhanyagolandó szempont ( hiába a sértődés sokak felől, csak végig kell menni az utcákon, hogy látni lehessen a sok elhízott fiatalt és felnőttet egyaránt ), viszont a probléma az, hogy a problémát megoldani kell és nem megtoldani még egy problémával.
Nincs rosszabb stratégia annál, minthogy valamit, ami már addig is rossz volt, még rosszabbá tenni azért, hogy pozitív változást érjünk el - Ez az, ami nem fog megtörténni.
Nem azzal van a gond, hogy az egészségtelen kaját kiveszik, hanem azzal van a gond, hogy helyette nem olyan ételt szabnak ki, amely minőségileg is jó, illetve ehető is. Oké, mondjuk itt is vehetnénk azt a kitérőt, hogy más országokban éheznek és akinek van mit egyen, az ne válogasson, de ugye ezzel a mentalitással ( bár igaz alapjai vannak ) nem megyünk sokra a kamaszok esetében, akik enni akarnak és nem prédikációt hallani.
Tehát az, hogy egészségesen és ízletesen nem lehet főzni, nem igaz. Megvan ennek is a módszere és nem is bonyolult, csak persze szükség lenne valakire, akinek elegendő esze van hozzá, hogy ezt megmutassa, mert a program csak akkor érné el a célját – amiből látszik tisztán az is, hogy a kormány magasról tesz arra, hogy mi is az egész program célja. “ Egészséges táplálkozás “ címen adják az iskolákba az íztelen moslékot, amely valójában megszégyeníti azt, amit a valódi egészséges táplálkozás képvisel, és a fiataloknak nemcsak elmegy a kedve az egésztől, de még el is hiszik, hogy az egészség egyenlő az íztelen és nemkívánatos ételek fogyasztásával.
Emlékszem az iskolai menzán amikor krumplis , vagy túrós tészta volt a menü, hát az olyan sótlan volt, hogy nemhogy egy jó fejlődésü,de egy beteg gyerek se tudta volna azt megenni.Ahogy a haveroknál jár körbe a söröskorsó, úgy akkor nálunk a sótartó! Nekem senki ne mondja azt, hogy só meg cukor nélkül is van élet
Nincsen, mert ezekre szükség van, akár egy minimális adagra is, de kell!Az eszes gyerekék,meg majd visznek otthonról sót meg cukrot, és nincs többé sótlan étel, mert titokban belerakják.Már hogyha ehető a menzán a moslék, amit amúgy is meg fognak utálni.
Senki nem mondta, hogy só meg cukor nélkül kell élni. Ezt csak te magyarázod bele, vagy épp képtelen vagy felismerni, hogy te is ugyanazt írtad le, mint én. Csak sajnos a minimális, egészséges mérték köszönő viszonyban sincs azzal, amit beleöntenek.
Felnőtt emberként azt csinálsz, amit akarsz, eheted 2 pofára a sós sültkrumplit is, csak sajnos a gyerekek is erre vannak rászokatva, ezt az """"ízvilágot"""" szokják meg. Vélhetően te is ezt szoktad meg gyerekkorodban, ezért tűnik szörnyűnek a nem agyonsózott, agyoncukrozott étel. Egy próbát mindenkinek megérhetne, hogy legalább megtapasztalják, milyen egészségesebben étkezni, de hogy egyesek tudatosan megtagadják ezt a gyerekektől, sőt még ágálnak is a szénsavas üdítők meg a cukros teák mellett, az felfoghatatlan.
De ha nem is tudományos oldalról akarjátok megközelíteni, akkor legalább próbáljátok ki, milyen pl cukor nélkül inni teát. Ezer meg ezerféle teát lehet kapni egy teaházban, nem kell sokat sem venni, csak pár dekát, aztán ki lehet próbálni, milyen íze van cukorral meg anélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!