Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Sok volna naponta kétszer egy...

Sok volna naponta kétszer egy teáskanálnyi olívaolaj?

Figyelt kérdés
168 cm, 40 kg-os lány vagyok. Hízni szeretnék, ezért is gondoltam, hogy megemelném a mennyiségét. Eddid napi 2x1 kávéskanálkányit ettem. Sajnos rendkívül érzékeny a gyomrom, nem ehetek akármit. Amik szóba jöhetnek: barna rizs, köles, zabpehely, gyökérzöldségek, zöldségek, aszalt gyümölcsök, méz, tojás. Azért is kérdezem, mert most olyan fura a gyomrom. Ezelmúlik majd, vagy csökkentsem a mennyiségét? Hogy, lehetne zsírszegény táplálkozás mellett meghízni egy kicsit? Aki ért hozzá, mintaétrendet is írna esetleg?
2014. jún. 8. 13:40
 1/8 A kérdező kommentje:
Ti mennyi oívaolajat, és úgy egyáltalán, mennyi zsiradékot esztek naponta?
2014. jún. 8. 13:42
 2/8 anonim ***** válasza:

" Sok volna naponta kétszer egy teáskanálnyi olívaolaj? " - Nem.

" Sajnos rendkívül érzékeny a gyomrom, nem ehetek akármit. Amik szóba jöhetnek: barna rizs, köles, zabpehely, gyökérzöldségek, zöldségek, aszalt gyümölcsök, méz, tojás. " - Sajnos ezek nem a legjobb választások, kivéve a tojást és a zöldséget. De te dolgod.

A lényeg, hogy a gyomrodnak nem fog semmi rosszat tenni az olívaolaj.

A többi, az az érdekes ételfelsorolás, amit nem is tudom honnan szedsz, hát az a te dolgod, én rendkívül fehérjeszegénynek és zsírszegénynek látom, egyáltalán nincs köze sem a hízáshoz, sem az egészséges táplálkozáshoz.

2014. jún. 8. 13:51
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, hasznos volt. Én hajlandó volnék a változtatásra is. Le tudnád írni, hogy a tojás és a zöldségek kivételével miért rossz a többi étel, amit felsoroltam? Hogy nézne ki szerinted egy egészséhes étrend? Esetlwg mintaétrendet is tudnál írni?
2014. jún. 8. 13:59
 4/8 Szintiszoli123 ***** válasza:

A zsír kell!!! Nem azon kell gondolkodni, hogy azt hogyan kéne minimalizálni. A CH a zsír és a fehérje optimális arányú bevitelével kell híznod. Hogy ez mennyi, arról lehet vitatkozni.

Én nem vagyok paleós. Klasszikus testépítő szemszögből fogok válaszolni:

sandorzsolttól másoltam ki:

"Tömegnövelő étrend: napi 2-2,5g*testtömegkg fehérje kell és 5-6g*ttkg szénhidrát (ch), 1 g*testömegkg zsír (max a fele telített).

Lányoknak elég 3-4g x ttkg ch!!! Ha ennyitől nem hízol, akkor eldöntöd, hogy a CH-t vagy a telitettlen zsírt növeled (vagy mindkettőt párhuzamosan).

A CH-val a vércukrod csesztetted, a zsírral meg az érrendszeredet (ha telített).

Ezekből kellene leginkább összerakni:

fehérje: sovány húsok (csirke, pulyka, hal, marha), sovány túró, tojás, protein tápkieg.

ch: zabpehely, rizs, teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta, sok zöldség.

zsír: omega3, lenmagolaj."

E mellé már sportolj is, hogy ne csak háj zsír jöjjön fel. Heti 3x1 óra súlyzós edzés.

Mit és hogyan? olvasd el a Sárga Kapszulát. Alapnak jó.

olivaolaj: egészségesnek van beállítva. Igazából csak azért jó, mert magas a füstpontja vagyis leget benne sütni. De épp olyan rossz az omega 3 omega 6 aránya, mint a napraforgó vagy a kukoricaolajnak.

Ezért kell halolaj. lenolaj, repceolaj. Ezeknek jó a zsírsavprofilja. Ezeket viszont nem szabad hevíteni!!!

Sütéshez használj kókuszzsír vagy állati zsírokat!

Ez alapján már össze tudsz rakni egy mintaétrendet. ha mégsem, szólj és segítünk.

"rendkívül érzékeny a gyomrom, nem ehetek akármit" - ha nem bírod a zsírt, vizsgáltasd ki, nincs-e epeproblémád.

Ha a nyers olajat nem bírod, próbálkozz állati zsírokkal (vagy emulgeált zsírokkal, bár egészségesnek ezeket nem nevezném: margarin, majonéz, ömlesztett sajtok, vajkrémek, májaskrémek).

"Hogy, lehetne zsírszegény táplálkozás mellett meghízni egy kicsit?" - Sok Ch-val is hízhatsz, de az 1 g*testtömegkg zsír kéne a vitaminok felszívódása és a hormonháztartás miatt.

2014. jún. 8. 14:25
 5/8 A kérdező kommentje:
Neked is köszönöm a hasznos választ. Mindenképp el fogom olvasni az ajánlott Sárga kapszula c. könyvet. Tudnál esetleg segíteni egy étrend összeállításában? Nagyon jó lenne már végre, el tudnék érni egy számomra optimális testsúlyt. Egyébként szerinted az lehetséges, hogy majd előbb-utóbb megszokja a szervezetem a nagyobb olívaolaj-mennyiséget? Vagy én már nem tudom, mit kellene csinálnom... :/ 22 éves lány vagyok.
2014. jún. 8. 14:40
 6/8 Szintiszoli123 ***** válasza:

Nem tudom. Attól függ. Hogyan jutottál el oda, hogy ilyen minimális zsiradékot fogyasztasz csak? És miért ilyen alacsony a súlyod?

Ha a zsírok emésztésével van gondod, akkor első körben meg kell nézetni ultrahanggal, nincs-e epeköved, ami megakadályozza az epe kiáramlását az epehólyagból.

Mi az, hogy érzékeny vagy?

Az olivaolajat pedig felejtsd el. Ha nekem nem hiszel, olvass utána, hogy miért vannak ennél jobb olajak és zsiradékok.

2014. jún. 8. 16:06
 7/8 Szintiszoli123 ***** válasza:
Összeállítok neked egy étrendek, csak mond meg naponta hányszor akarsz enni, mikor és mit.
2014. jún. 8. 16:09
 8/8 A kérdező kommentje:
A részleteket leírtam privátba. :)
2014. jún. 8. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!