Ha a fehérjét emésztő enzim egy fehérje, akkor miért nem emészti meg önmagát?
Hülye kérdés. De nem hagy nyugodni. :)
Szóval van a pepszin, a tripszin és az erepszin enzim, amelyek a tápcsatornában levő fehérjét emésztik. Miközben maguk is fehérje típusú molekulák, enzimek. Akkor hogy van az, hogy az ezek magukat, mint fehérjét nem emésztik?
A pepszin előanyagként termelődik a sejtekben, és csak a gyomorsav hatására alakul aktív pepszinné. De akkor itt már elvileg bonthatná a többi pepszinmolekulát is, nem?
Vagy valahogy felismeri magát? Vagy a gyomorban van valami, ami akadályozza a megemésztődést?
A többinél ugyanez a kérdés. Miért van ez így?
Komolytalan kérdésre hogyan válaszoljak komolyan?
Akik a föld déli féltekéjén élnek, azok miért nem esnek le?
Na most megfogtál. Az enzimek valóban ugye fehérje természetű anyagok.. lehet olyan a konformációjuk, hogy nem kötődnek saját magukhoz, tehát pepszinnek nem szubsztrátja másik pepszin (vagy pepszinogén).
Ha nem illeszkedik a katalitikus helybe a másik enzim, akkor 'pápá', nincs katalizált reakció, hasítás stb.
MinimorRris: köszönöm szépen, ez legalább értelmes válasz volt. Viszont akkor még mindig ott van az, hogy ha a pepszin mindenfajta fehérje emésztésére képes, kezdve a húsoktól a tojáson át a túróig, akkor miért pont saját magát ne tudná megemészteni?
Biztos hülyeség, de én azóta azon gondolkodom, hogy mi van, ha mégis képes rá? Ha az enzimjeink végeredményben nem csak a táplálékot, hanem egymást is kvázi "kinyírják". Érdekes elgondolás. Tegyük fel eszel egy adag húst: termelsz hozzá pepszint, hogy megemészd. A pepszin egy része emészti a húst, míg a másik része emészti a pepszint. Ha elfogy a pepszin, de még van megemésztendő hús, akkor a gyomorba még több pepszint bocsátanak a sejtek. Ha elfogy az emésztendő hús, akkor a pepszin lebontja magát. Ugyanígy a többi emésztőnedvnél, amik szintén fehérjetípusúak. Ha elfogy a megemésztendő táplálék, akkor a fehérjebontó enzimek lebontják magukat és a többi enzimet, vissza aminosavakra, amik aztán a bélfalon át visszakerülhetnek a vérbe és újra felhasználódhatnak. Ez így tuti lenne, mert nem menne kárba egy csomó emésztőenzim, és nem ürülne ki a széklettel együtt a nagy rakás nehezen előállított fehérje. Elméletben. A gyakorlatot sajnos nem tudom, ezért tettem fel ugye a kérdést. A székletben vannak emésztőenzimek? :) Bocs, nem akarok undorító lenni, csak gondolkodom.
Szintiszoli123: Érdekes egy ember vagy te. Előbb leidiótázod a kérdésemet, aztán jössz vissza puncsolni annak, aki mégis válaszolt rá. Engem mindez nem zavar, viszont jobban örülnék neki, ha 4 válaszomból 3 nem a te semmitmondó kommented lenne.
Bocs, hogy az 5. is az enyém lesz :)
MinimorRisnak nem kell puncsolnom, annál régebben ismerjük már egymást (mert szerintem, ő az, akinek gondoljuk).
Tőled kértem elnézést, amiért nem vettem komolyan a kérdésed, holott engem is érdekelnek az ilyen dolgok és örülök, ha nem a 252. "hogyan hízzak" kérdésre lehet válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!