Ha nem veszem 100%-os komolysággal a paleolit étrendet, de próbálok minél hűségesebb maradni hozzá, akkor melyik az a nem paleo köret, amelyiket leginkább megengedhetem magamnak?
Kiugrik az inzulinszint, éppen ezért nem lesz olyan magas a vércukorszint.
A keményítő gyorsan bomlik le, az amiláz enzimek aktivitása nagy. Lásd: hidrolázok, amiláz..
A barna rizs evés nem kompromisszum, hanem a 'primal' táplálkozás egyik ch forrása.
Tapasztalataim:
- a rostok és a fehérje valamelyest lassítja a CH vércukor emelő hatását.
- a zsír nagyon lassítja a CH vércukor emelő hatását.
Magamon próbálgattam. Evés után mértem a vércukrom 5-10 percenként egy órán keresztül.
Ha nem volt zsír a CH mellé (pl. edzés után, hiába barna rizst ettem csirkével és zöldséggel), nem volt lényegi különbség a fehér rizs és a barna rizs vércukor emelő hatása között. Az sem lassította az emelkedést, ha sok csirkemell volt mellette. És a sok zöldség sem befolyásolt sokat.
Amikor mindehhez hozzájött a zsír, lényegesen belassult az emelkedés sebessége és nem is ment fel olyan magasra.
A következtetés levonását persze nehezíti, hogy nem tudom, mennyire jó a sejtjeim inzulinérzékenysége (valszeg nem túl rossz, mert nem vagyok zsíros és heti 3-4-szer 1-1,5 órát sportolok), ill. hogy nem tudni, a vércukor lassabb emelkedését a lassabb felszívódás vagy a gyorsabb/nagyobb inzulinválasz okozza-e.
Pont ezt boncolgatja egyik kedvenc szakértőm, Lyle McDolad ebben a cikkben:
"A korpás cereáliának a corn flakeshez képest alacsonyabb glikémiás indexe nem a glükóz vérbe történő lassabb felszívódásának, hanem a korábbi posztprandiális hiperinzulinémiának (magas inzulin kibocsátásnak) és így a korábban bekövetkező glükóz eltávolításnak volt köszönhető, ami mérsékelte a plazma glükóz koncentrációjának növekedését."
Azt állítani, hogy a teljes cuccok GI-je, ezáltal felszívódása lassabb, mint a fehér cuccoké, ha nem is meghaladott, de mindenesetre kevésbé egyértelmű.
Nyilván jobb választásnak tűnhet a barna rizs, mert az valamennyivel kevésbé feldolgozott (vagy nem), ill. jóval több rostot, vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz. Ebbe az idillbe az rondít bele, hogy ezek anyagok pont a gabonarostokat alkotó fitátok miatt nem hasznosulnak, hovatovább ezek a fitátok talán még ártanak is, ezért nem biztos, hogy nem járnánk jobban, ha rostot csak zöldségekkel (kivéve parajfélék és hüvelyesek) vinnénk be.
A fentieket tercier forrásból "tudom", ezért fenntartással kezelem. Én is eszem barna rizst, de fehéret is. Rendszeresen eszem hüvelyeseket.
Vali persze mindezt tényként kezeli: [link] (és ez csak egy cikk a sok közül)
A csaj pedig jót kérdez:
A lényeg, hogy sok még a tisztázandó kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!