Mennyire segíti a paleo táplálkozás a gyomornyálkahártya védelmét ebben az esetben?
Most az étrendet, amire hivatkozom, paleo táplálkozásnak neveztem a főcímben, de gyakorlatilag ez túlmegy a paleolit táplálkozáson abból a szempontból, hogy nem csak az étrend összetevői relevánsak, hanem maga az eloszlási arányuk is, amely kb. : 70% zsír + fehérje, illetve 30% szénhidrát.
Tehát egy amolyan paleo-chszegénynek nevezendő hibridtáplálkozás ( érdekes fogalmazási készségem van így, estefelé ) mennyire van hatással a gyomornyálkahártyára , milyen mértékben kíméli azt ?
Egy érzékeny gyomornyálkahártyával rendelkező személy esetében, aki rendszeresen kávézik és cigarettázik, van-e egyáltalán számottevő jelentősége az étrendnek a gyomornyálkahártya védelmének szempontjából ?
A zsír elméletileg jó a nyálkahártya védelme szempontjából, mivel sokáig ott marad. A szénhidrát is, mivel könnyen kiürül és elviszi a savat. A fehérje nem jó, mivel savat termel.
Ebből a szempontból valszeg károsabb a mostani táplálkozásod, mintha egy zsírban és szénhidrátban gazdag étkezést folytatnál (ami persze más szempontból volna egészségtelen).
És ami az utolsó kérdésedet illeti, a kávézás és a dohányzás nyilván káros, de az étkezés is mindenképpen egy faktor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!