Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Fokhagymából nem lehet túl...

Fokhagymából nem lehet túl sokat enni? Mármint én nagyon szeretem és szinte mindennap eszem. Most 8 hetes terhes vagyok, nembaj ha ilyen sokat eszem?

Figyelt kérdés
2009. dec. 10. 11:25
 1/6 anonim ***** válasza:
A fokhagyma nagyon egészséges! Immunerősítő, többféle betegség ellen is jó. Van egy könyvem is róla, "Fokhagyma, mint csodaszer" a címe. Én is nagyon szeretem a fokhagymát, de a kolléganőm sajnos megérzi rajtam és reklamál emiatt. Ezért inkább este eszem. Te hogy "oldod meg" ezt, hogy ne érződjön rajtad?
2009. dec. 10. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Szia! Régen én is csak este ettem, de most itthon vagyok 3 hete és még valószínű 7hónap+ 2 év, így már napközben is tudok enni. Nem nagyon lehet eltűntetni a szagát.
2009. dec. 10. 11:43
 3/6 anonim ***** válasza:

Fokhagyma - egyike a legrégebbi gyógynövényeknek, minden civilizációban népszerű 5 000 évre visszamenőleg. A fokhagyma gyógyhatását, átható illatát, valamint erős ízét ismerték és értékelték már az ókorban is. Az utóbbi évtizedekben a korszerű orvostudomány intenzíven kutatja a fokhagyma hatékonyságát. Úgy tartjuk: a legegészségesebb zöldségféle a legszélesebb hatókörrel.



széles hatókörű, kiváló gyógyhatású

fő feladata: javítja az érrendszert és az emésztést

antibiotikus hatása van

több, mint 200 féle, biológiailag aktív elemet tartalmaz, ideértve a vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat és az enzimeket is

a fokhagyma legjelentősebb aktív összetevője az alicin erős antibiotikum hatásával (jelen van a fokhagymát tartalmazó készítményekben).


A FOKHAGYMA (Allium sativum L.) a Liliaceae növények családjából származik. Széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatását nem változtatta meg az elmúlt 2-3 évezred alatt sem. A növény gyógyhatású része a hagyma, hatóanyagai pedig: alicin, mint természetes antibiotikum, vitaminok (A-,B-, B2-), kolin, jód, de tartalmaz enzimeket és hormonokat is. A fokhagymát már régóta tisztelik, mint orvosságot és mint fűszert. A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát a gyulladások gyógyításában antibiotikus hatása miatt - természetes antibiotikumot tartalmaz (alicint). Nem kevésbé fontos a gombaölő hatása sem, míg vírusellenes hatása megelőző jellegű.

Antibiotikus hatása az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma ismét a fertőzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló-képességét.


AMIKOR A VÉR GYORSABBAN ÁRAMLIK: A FOKHAGYMA A SZÍV ŐRE


A XX. század úgy marad meg a történelmi följegyzésekben, mint a rendkívüli haladás, fejlődés kora minden téren. Az egészségügyben az új, különféle technikai segédeszközök jelentősen hozzájárultak a betegségek diagnózisának szakszerűbb felállításához, az orvosságok robbanásszerű fejlődése pedig megváltoztatta az életünk alakulását. Az orvosoktól manapság nem csak azt várják el, hogy alkalmazzák az egzakt tudásukat, hanem azt is, hogy a különféle terápiák bizonyított hatását is tanulmányozzák és alkalmazzák az orvostudományban. Ez nem más, mint visszatérés az „evidence based medicine"-re, vagyis a természetes orvosságokhoz és természetes készítményekhez, amelyek hatása megfelelő, bizonyított klinikai vizsgálatokon alapulnak.

Ma a vérkeringési betegségek korát éljük, nem tekintve a fertőző betegségeket. A vérkeringési problémák a modern ember mai, járványszerű panaszai. A mind nagyobb arányban jelentkező érelmeszesedés, magas vérnyomás, valamint a vérkeringési panaszok elleni harcban a természet a gazdag kincsestárából kínálja az ellenőrzött és bizonyított természetes orvosságokat. A fokhagyma legjelentősebb szerepe a vér- és érrendszerre gyakorolt hatásában rejlik.

Az „Atherosclerosis" - tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a fokhagyma gátolja a véredények falán a lerakódások képződését és egyes esetekben csökkentheti a már meglevő lerakódások mértékét. A szövetek jobb vérellátása, jobb tápanyag és oxigénellátottság is ennek köszönhető. A fokhagyma véredényekre gyakorolt kedvező hatásának jelentősége még nagyobb, mert az érfalakon képződő lerakódások a szívbetegségek és a szívinfarktus rizikóját hordozzák. Az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulásának kockázata csökken azáltal is, hogy a fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét, amely szintén a koszorúér betegségek rizikóját hordozza. Bizonyítottan gátolja a tromboksan B2 (szűkíti a véredényeket és a hörgőket) kiválasztását. Még ötven évvel ezelőtt figyeltek fel arra, hogy a véredények- és a szívbetegségek földrajzi előfordulási gyakorisága Európában megegyezik a fokhagyma földrajzi elterjedésével. Közismert, hogy azok a népek, akik használják a fokhagymát az étkezésben, kevesebb érrendszeri betegségben szenvednek. Manapság már biztosan tudjuk, hogy a fokhagyma fő alkotója a kénben gazdag aminosav és AKTÍV ALICIN METABOLIT, amelynek ANTIOXIDÁNS hatása van. Tehát csökkenti a szabad gyökök számát, amelyek serkentik az érelmeszesedés kialakulását. Eredményesen csökkenti a trigliceridek (zsiradék) értékét és egyben a vérzsír szintjét (9-25%-al) is, de növeli a védő HDL koleszterolt (nagy sűrűségű koleszterol). A kénes kötések gazdagsága miatt a fokhagyma segít a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozni kell, hogy a fokhagyma ugyan csökkenti a magas vérnyomást, de a normális vérnyomásra nincs hatással. A fokhagyma alkalmazásával csökken a vér cukorszintje is (fontos a cukorbetegeknek), valamint serkenti a szervezet anyagcseréjét, amivel gyorsul a testsúly vesztése is. Hogy biztosítsuk a fokhagyma gyógyhatását és elkerüljük a kellemetlen leheletet, a Dr. Förster fokhagymaolaj kapszulákat olyan módszerrel állítják elő, hogy a kapszulák a vékonybelekben oldódnak és szívódnak fel. Ezzel elkerülhető a kellemetlen szagok kialakulása, megjelenése.

A készítmény hatásos az erek betegségeinél, gátolja a trombociták leválását, valamint a véralvadást. Megelőzi az érrendszeri betegségeket, valamint a magas vérnyomást, kiválóan serkenti az immunrendszert, javítja az agy vérkeringését és a különösen rossz vérkeringést a végtagokban (a fáradt lábak szindrómája). Egy amerikai kutatás (American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikálták) szerint a fokhagyma rendszeres használatával tartósan gátolható a végbélrák.

Ugyanúgy kiváló a baktérium- és vírusölő hatása, különösen a szuper fertőzések tekintetében, amelyek elsősorban a széles hatókörű antibiotikumok túlzott használatából erednek. A szervezet ellenálló-képességének szintjén a fokhagyma növeli a fertőzésekkel szembeni védekezést. Antioxidációs hatásával gátolja a szabad gyökök keletkezését. Serkenti a máj enzimjeit, amelyeknek méregtelenítő szerepük van. A fokhagymának nincs nem kívánt mellékhatása.


Hogyan járulnak hozzá a Fokhagymaolaj kapszulák - mint táplálékkiegészítők - az egészséghez?



A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében - normalizálja a gyors szívverést, javítja a szíverek munkáját és a szívizom vérellátását, ami a szív funkcióinak javításához és a trombózis megjelenésének csökkenéséhez vezet.

Segít a vérnyomás normalizálásában.

Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin („káros" koleszterin) és trigliceridek koncentrációját, növeli a HDL koleszterin („jó" koleszterin) szintjét a vérben.

Gátolja a vérlemezkék (trombociták) felhalmozódását és a lerakódások megjelenését az érfalakon - gátolja a véredények idő előtti elzáródását és feszességét, serkenti a vérkeringést.

Csökkenti a vér cukorszintjét.

Azoknak, akik felfúvódással küszködnek, emésztési gondjaik vannak, valamint elzáródnak a véredényeik a has tájékán, hasznos lehet egyes gyomorbántalmak megoldásában pl. hasmenés és bélhurut.

Serkenti az epitelizációt (bőrképződés) és a sebek gyógyulását.

Segít számos tüdőbetegségnél, antibiotikus hatása különösen jó a megfázások és grippe idején, valamint a bronchitisnél.

Baktérium-, gomba- és parazitaölő hatása van (gombák, herpesz vírusa és más kórokozók ellen).

Antioxidáns hatása van.

Erősíti a szervezet ellenálló képességét.

Gátolja az idő előtti öregkori panaszokat - erősíti a szervezetet az idősebb korban.

Hozzájárul a vitalitás és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

2009. dec. 10. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyo ari vagy. Azt azért én is tudom, hogy nagyon egészséges, csak most hogy terhes vagyok nem-e gond hogy ennyit eszem.
2009. dec. 10. 11:47
 5/6 anonim ***** válasza:
:-) azért küldtem, hogy lásd (nem tudom, mennyire ismered a fokhagymával kapcsolatos dolgokat), szerintem mivel nem ártalmas, csak hasznos, a babának sem lesz baja :-) Jó egészséget kívánok Nektek!
2009. dec. 10. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Azt mondják, ha egy terhes asszony valamire rá van cuppanva, akkor az jót is tesz. Kívántak már furcsábbakat is. Jó fokhagymázást! Csak ne magában.
2009. dec. 10. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!