Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogy lehet szénhidrátok...

Hogy lehet szénhidrátok nélkül élni?

Figyelt kérdés

Szénhidrátban gazdagon táplálkozásom (de nem vagyok túlsúlyos) sajnos több egészségügyi problémát is okozott. Mivel igy nőttem fel, elképzelésem sincs, hogy lehet másképp táplálkozni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Hogy lehet áttérni más életmódra? :(

Amúgy szerintem nem étkezek annyira szörnyen, iskolában egy-két szendvics, itthon melegebéd, keveset nassolok, gyümölcsöt is, vacsorára valamilyen kenyeret eszek, vagy semmit. Viszont változtatnom kell, csak nem tudom hogyan, vagy min.

2014. jan. 23. 00:44
 1/2 anonim ***** válasza:

Szerintem sehogy. Ha lenne adat, érdekelne, mi történik ilyenkor, de akár elmélet is szóba jöhet.

Ketogén szinten (többnyire 30g, de 20 és 40g között láttam CH limitet) simán lehet, bár nem akárkinek, az biztos. Sokaknak egész jól megy. Nekem 1-2 nap most már laza (kellett egy mérsékeltebb szénhidrátbeviteles korszak előtte), sőt szénhidrátdús nap után baromira jóleső, utána ideges leszek attól, hogy nem kapom meg a rengeteg és változatos zöldségemet és számolnom kell. Sokat érek vele, hogy kilószámra ehetek zöldséget, ha az csak pár speciális fajta. Hagymák és répák jelennek meg szemeim előtt, de még a karfiol sem jöhet szóba, mert én nem tudom, hogyan lehet abból olyan picit enni, ami belefér... Fizikailag bírom, de a hedonista énem morc, így tartósabban nem sikerült tesztelnem az ilyesmit. Illetve egyszer volt egypár nap 50g körül, az már egész OK, de még mindig zöldséghiányos számomra. Tartósan semmiképpen nem csinálnám, azoknak amúgyis mindenféle kiegészítő szedését javasolják. Én jobbára étellel viszem be, ami kell.

Gyümölcsre mindennap fizikai szükségem van, de azt simán berakom a ketogén napjaimba is, nem gond (persze válogatottan alacsony szénhidrát tartalmúakat s icipicit, mert a CH limit főleg zöldségre kell s az olajos magvak is fogyasztják).

Keményítődús cuccot úgyis csak kivételesen eszem, az nem gond, a rám jellemző csokivágy pedig eltűnik a sok zsír hatására. Lelkileg azért hiányozna egy idő után, az tuti.

Aki kevésbé rákattant a táplálkozásra, kevésbé zöldségimádó és édesszájú, plusz húst is gyakran eszik, annak valószínűleg sokkal könnyebb.

Kenyér helyett olajos magból és tojásból sütött, általam kenyérnek nevezett dolgot eszem. Majdnem vega paleo a táplálkozásom, s nekem sok kalória kell, nem tudok elég tojást és zöldséget enni a jóllakáshoz, pedig nem sajnálom a zsírt sem. A normál napjaim mérsékelten szénhidrátosak... Kivéve, ha elszalad velem a ló, mert akkor cukorbeteg szintre ugrik fel (160g, az pokolian sok, annyival 12 kilóval kövérebben sem tudtam fogyni). Ami túl gyakori. Jó esetben zöldség-gyümölcs miatt eszem ilyen sok szénhidrátot, az még nem zavar annyira :)

Életmódváltásomat egy pirítóskorszak előzte meg. Most nem akarom hosszan írni, a lényeg, hogy testem jelzéseire hirtelen megvilágosodtam, hogy bár nem leszek rosszul a gluténtől, nekem az nem esik olyan jól, amennyire egy ételtől elvárom. Úgyhogy azt dobtam. Gyakorikérdések, cikkek, olvastam egy csomót s a keményítődús dolgok is leépültek, azokra sem vágytam, amikkel nem volt fenntartásom. Kiesett a normál cukor, a tejtermékek, kivéve a (főleg keményebb) sajtok. Úgy egyik napról a másikra váltottam, de egy ideig voltak kilengések. Ma is van, de egyre ritkábban, nem esnek jól.

Más ember sokkal fokozatosabban vált. Nálam ez olyan volt, mint a vegaságom kezdete, egyszerre egy csomó dolgot nem tekintettem ételnek, ezen nem tudtam változtatni, akkor sem, ha eleinte fogalmam sem volt, mivel tudnék jóllakni. Aztán találtam recepteket s én is fejlesztettem újakat. Meglepően sok ételcsoportot ki lehet hagyni probléma nélkül, de egyre inkább nem árt utánaolvasni s egy jól visszajelző testtel rendelkezni. Rengeteg téves infót lehet olvasni...

2014. jan. 23. 01:05
 2/2 anonim ***** válasza:

Szerintem.. csak lassan a testen.

Cukor, keményítő azaz gyorsan felszívódó szénhidrátok nélkül lehet élni, ha a táplálékunk hús, zöldségek, gombák, illetve mérsékelt olajos mag alapú.

Most annyi szénhidrát ami húsban van, vagy 100g olajos magban az nem a világ vége, paradicsomtól-paprikától sem lesz senki refluxos vagy inzulinrezisztens..

Szóval, annyi hogy ilyen kajákat veszel, és ezeket eszed szendvics, tészta helyett.

2014. jan. 23. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!