A vaj és a margarin jó D-vitamin pótlásban?
Szükséglet: 31-60 év 6 µg (nő) 5 µg (ffi);
Táplálékforrás: Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét. Az D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben: gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző; száraztésztákban: 0-0,4 mikrogramm; zöldség, gyümölcs: nem jellemző; vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 mikrogramm; húsok, húsipari termékek: 1-4 mikrogramm; halak: 0,5-10 mikrogramm; tej: 0,05-0,3 mikrogramm; tojás: 5-25 mikrogramm
Margarint enni azért, hogy D vitaminhoz juss, az "olyan, mint sajtreszelővel re jszolni. Van benne némi élvezet, de leginkább fájdalmas".
Nem szó szerint idéztem.
Napi 20 perc a napon (ha vezetsz, kirakod a karod az ablakon, kiulsz az erkelyre ujsagot olvasni, leszallsz egy megalloval elobb, hogy setalj a napon stb) eleg hogy a szukseges D-vitamint megkapd!
Ha felhos videken laksz, akkor szedj vitamint. De olyat, amiben D3 van es nem D2.
De ne vajat egyel a potlasra!!!
A kedves válaszolók csak arra nem gondolnak,hogy télen a mi éghajlatunkon nem süt elegendő nap :) Ez tény.
Úgyhogy télen mindenképpen pótolni kell étkezéssel is,de ilyenkor még D vitamin szedésével is. A sok multivitamin tablettáról már bebizonyították,hogy ami benne található normális étkezéssel bekerül a szervezetbe,de amit kevesen tudnak (én is egy orvosi lapban olvastam)a D vitamin és a calcium az,aminek pótlására ezen kívül is szükség van általában
1. Ford Fairlane
2. Kalcium pótlás csak azért kell (bár nem kell, csak hiszik hogy kell) mert mindenki d-vitamin hiányos.
3. télen 5000-10 000 NE d-vitamin szájon át simán mehet.
Ez annyi vaj/margarin, amibe belefullad az ember, ha meg akarja enni. Kissé élvezetes, de leginkább fájdalmas :D
Nincs jelentős mennyiségű d-vitamin élelmiszerekben, és rossz a hasznosulásuk. Napfény kell minél nagyobb bőrfelületen, vagy élelmiszerrel csak a tömény vitaminnak van értelme. Nem tudom 10 000 NE d-vitamin hány (mikro)gramm, de biztos hogy több mint amit hirtelen elégnek gondolna az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!