Ha étkezés után eszem 2-3 karika citromot az serkenti az emésztést?
Hogy érted azt, hogy sz*rt? Átlagos ételeket eszem, amiket anyukám főz. Tipikus magyaros kaják (de nem zsírosan elkészítve, mert apukám koleszterinje magas, szóval extra szűz olívaolajon, ha igényelne zsiradékot). Gyakori a lecsó, a paprikás krumpli, a hús ritka, mert csak hétvégeken engedhetjük meg magunknak, de a vörös húsokat nem eszi meg a család, ezt biztos örököltem, de én sem szeretem csak a fehér húsokat, gyakori köret hozzá a rizs vagy a petrezselymes burgonya vagy a párolt zöldségek. Ünnepnapokon van halászlé, gulyásleves (azt azért marhából csináljuk).
Vasárnap desszertnek almáspite vagy palacsinta vagy ilyenek.
Senki sem elhízott, apunak sem értik miért magas a koleszterinje, de azt mondták örökölhette a nagypapámtól, aki 91 éves koráig élt vele, pedig szalonnával meg pálinkával kelt és feküdt. :D
Szóval nem tudom, mit értesz sz*r alatt.
Természetesen előre csomagolt, mesterséges cuccokat nem veszek, komolya undorítanak. A McDonald's kaját meg egyszer és utoljára ettem, 11 évesen. Valamiért kihánytam fél órára rá.
Szóval ha az ilyen műanyagkajákat nevezed sz*rnak akkor olyanokat még az ellenségemnek se adnék. :D
Tehát miután kiderült hogy miket illetek nem éppen étvágygerjesztő elnevezéssel.
A felsorolt dolgok valóban nehezen emésztődnek, nehezen kerülnek tovább a gyomorból. Az emésztéshez megfelelő stimulálást az elfogyasztott zsírok adnak (illetve csípős fűszerek, fokhagyma).
Amint azt vizsgálták, egy péksüteményes, cukros reggeli után a gyomor hosszan telt marad, nem ideális viszont 3-4 tojás (annak zsírtartalma már elég) időben tovább halad a gyomorból. A vizsgálatok szerint egy lekváros-kalácsos (tehát cukor és keményítő tartalmú ételek) citromos víz fogyasztása után tovább haladtak, megszűnt a kellemetlen teltségérzet. Légrády Péter doktor Tojáskönyv című írása elérhető az interneten, ultrahangos vizsgálatokkal monitorozták különböző ételek továbbhaladását a tápcsatornában, az emésztőenzimek ürülését a patkóbélbe..
Ír a zsírok jelentőségéről, fontosságáról, érdemes legalább átolvasni a könyvet.
A liszt-tej alapú magyaros / nyugati konyha nagyban megnehezíti az emésztés, még enzimgátló anyagokkal is terhelik az emésztőrendszert (gabonák) így valóban jóleshet a citrom/citromos víz fogyasztása.
A zsíros, 'nehéz' ételek kellő ingert váltanak ki a jó emésztéshez, a zöldségek viszont zsírszegények, ezeket ezért is zsiradékon párolva és az említett csípős fűszerekkel (hagyma, fokhagyma, chilli, gyömbér) szokták hagyományosan elkészíteni, vagy húsételekkel együtt főzni/sütni (pl. húsleves és a jól átfőtt zöldségei).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!