Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit jelent, hogy vashiány?...

Mit jelent, hogy vashiány? Hogyan alakul ki? Mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés
2013. máj. 18. 19:46
 1/6 anonim ***** válasza:
Hiányzik a vas a szervezetedből. A vas nem csak egy fém hanem egy fontos anyag ami hiányzik a szervezetedből.
2013. máj. 18. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
A neten pontosan utána tudsz nézni,elég részletesen leírja mind a tüneteit,mind pedig a kezelését.A legdontosabb:A vas felelôs a vér oxigénellátásáért!Kezelése fontos,mert komoly betegségek kialakulása lehet a kezeletlen vashiány.Javaslom,keresd fel a háziorvosodat.
2013. máj. 18. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Sok gabonát eszik az ember, kevés húst így nem elég a vas bevitelünk, és amit megeszünk annak a felszívódását is meggátolja a sz.ar növény. Így alakul ki.


Azt kell enni amihez a szervezeted alkalmazkodott (hús, zöldség, mértékkel gyümölcs) és akkor nem lesz ilyen bajod.

2013. máj. 18. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

A húsban, állati termékekben más vas van, mint a növényekben, de a növényekben is van jelentős mértékben. Aki egyáltalán nem fogyaszt állati terméket, az is hozzájuthat elegendő vashoz, olajos magvakban és gabonákban van sok, pld napraforgómag, mák, mandula, búzakorpa.

A húsevők szervezetéből másképp ürül, ezért a hivatalos adatok szerint több a megadott napi adag. Kiegyensúlyozott változatos növényi étrend mellett elegendő vas jut a szervezetbe.

2013. máj. 21. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Legalábbis reménykedni lehet benne.


Tudtommal a vegáké/vegánoké a vashiány (hiányos vér) állapota, de simán lehet hogy tévedek.


A húsok, állati belsőségek tele vannak vassal, ráadásul jól felszívódó formában.


A növények közül.. a vasban oly gazdag spenót.. a spenótban mint kiderült tized annyi vas van mint hitték, kamu az egész. Lehet próbálkozni, de állattal tudunk igazán vashoz jutni.


'No offense'

'Our opinion may differ'

2013. máj. 21. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Az tény, hogy az állati eredetű élelmiszerekből a szervezet könnyebben tudja hasznosítani a vasat, mint a növényi eredetűekből.Vegyes táplálkozás esetén testünk kb. 10%-ot képes hasznosítani az ételekben található vasból: hús és hústermékekből kb. 20%-ot, a növényi élelmi anyagokban található vasból kb. 3-8%-ot.

Nagy vastartalmú élelmiszerek: az összes sötét színű zöldségféle, mint a spenót, a mangold, a brokkoli, a cékla. Jó vasforrások a hüvelyesek is, mint a lencse, a borsófélék, a kidney-bab és a szójabab. A gabonafélék közül a köles és az amarant bír a legmagasabb vastartalommal. Az aszalt gyümölcsök is fontos vasszállítók, mint pl. a sárgabarack, a füge, a datolya, a szilva és a mazsola. Vasban gazdag a pisztácia, a napraforgómag, a tökmag és a szezámmag, a vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek.

2013. máj. 22. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!