Porrá tört tojáshéjat szeretnék enni, kalcium pótlás céljából. De ki kell főzni előtte, hogy ne legyen tőle valami bajom, vagy akkor nem megy ki a kalcium tartalma?
oké ,köszönöm szépen!
csak azért gondoltam rá,hogy kifőzöm,nehogy vmi bajom legyen tőle ,de mondjuk hőkezelt,szóval akkor csak nem lehet...
Utána nézek annak is,amit a 2. válaszoló írt,köszönöm! :)
Miért akarsz ilyen marhaságot csinálni? A kalciumkarbonátból a szervezetben nem szívódik fel számottevő. Azért csinálták a Calcium Sandoz pezsgőtablettát, abból hasznosul jelentős mennyiség!
Amikor savlekötés céljából gyógyszertári meszet vesznek be abból se szívódik fel szinte semmi!Ha Ca-t akarsz bevinni akkor Sandozt szedjél.
Valószínűleg nem többlet kalciumbevitel kell, ez a gyökér orvosok értelmi szintjén értelmes csak, a valóságban nem.
D-vitamint érdemes pótolni, és akkor a táplálékodban lévő kalcium hasznosulni is fog. És ennyi.
Nem kell tápanyag felszívódást gátló anyagokat enni, mint pl. gabona liszt.
A tejfélékből természetesen nem tudjuk megoldani a kalcium pótlást, mert vagy nem szívódik fel vagy felszívódik de túl sok, és nem hasznosul hanem csak szervi elmeszesedésbe épül be.
Tehát sok zöldség, hús és napozás / d3 vitamin pótlás.
A tojáshéj CaCO3 (kalcium-karbonát) formájában van tele kalciummal, ami 900 ℃-on bomlik, ez gyakorlatilag mész, azt meg hiába eszed, őrölve vagy sem. A gyomor savas környezete kis hatékonysággal bontja, de alapvetően nem képes az emésztőrendszerünk felszívni (túl gyorsan áthalad a gyomron), és nem tud hasznosulni.
Még a növények sem tudják hasznosítani, csak Ca-ionokat. A talajban savas környezetben bomlik, illetve talajbaktériumok is bontják, és akkor felszabadulnak a kalcium-ionok a növények számára, így közvetve számunkra is.
Az emberi fogyasztásra alkalmas kalcium az alábbi vegyületek formájában tud emésztés útján hasznosulni:
1. Kalcium-citrát:
- Citrusfélék: például narancs, citrom, lime.
- Különböző bogyós gyümölcsök: például áfonya, málna.
- Néhány zöldség: például brokkoli, kelkáposzta.
2. Kalcium-laktát:
- Tejtermékek: például tej, sajt, joghurt.
- Zöldségek: például spenót, brokkoli.
3. Kalcium-glükonát:
- Tejtermékek: például tej, sajt, joghurt.
- Zöldségek: például spenót, brokkoli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!