Ez igaz a multivitaminokról?
Az egyik újságban azt olvastam, hogy a multivitamin-tabletták hosszútávon rákos megbetegedéseket okozhatnak. Itt különösen a D vitamint emelték ki. Én is iszok mindennap egy ilyen tablettányi italt, ami a következőket tartalmazza:
B1 vitamin
B2 vitamin
Niacin
Pantotensav
B6 vitamin
B12 vitamin
C vitamin
E vitamin
Kalcium
Igaz-e a fent említett állítás, vagy már megint az újságírók hülyesége ez az egész?
A D vitamint mindenhol rákellenes hatása miatt emelik ki (nem kerestem most angolul a cikkekre, de feltételezem, bizonyított), szóval hagyd ezeket a fenébe, szokásos hülyeség. A multivitaminok legfeljebb a rossz összetétel miatt okozhatnak panaszokat (hiánytünetek, ha valamiből kevés van, másból meg mondjuk sok), meg az lehet velük a probléma, ha nem étkezel rendesen, hanem ezzel próbálod pótolni a vitaminszükségletet.
Normális esetben a mutlivitamin csak táplálék-kiegészítő, tehát kell a kiegyensúlyozott étkezés mellé, akkor semmi gondra nem lehet számítani. (Ha mégis rákkeltő hatást írnának le, akkor is nyugalom, a környezetedben majdnem minden sokkal rákkeltőbb, mint egy vitamin.)
A D vitamin kifejezetten hasznos a rák ellen!
Az E vitamin szintetikus formája nem ajánlott. Kalciumpótlásra pedig nem igazán van szükség.
Nem írtál mennyiségeket, de kétlem, hogy túl nagy adag lenne ezekből abban, amit szedsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!