Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A májam zsiros ezt diagnosztiz...

A májam zsiros ezt diagnosztizálta az orvos igy meg kell válogatnom mit eszek. Honnan szedhetnék erre jo recepteket?

Figyelt kérdés
2009. máj. 1. 13:17
 1/2 anonim ***** válasza:
Orvos helyett én kifejezetten egy dietetikust javasolnék. Van is egy ismerősöm, megkérdem tudna-e tanácsot adni.
2009. máj. 2. 01:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:

menynyiséget fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.

• Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek az alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.

• A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermenetesítik a májat és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás azért is fontos, mert így elegendő vitamin, ásványi só, illetve komplex szénhidrát kerül a szervezetbe. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa, cékla, retek, brokkoli és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása. A gabonafélék közül a magas rosttartalmú barna kenyér, rozskenyér, illetve a barna rizs jótékony hatású.

• A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.

• Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín. Nem ajánlott a bő zsírban sült, például a rántott ételek fogyasztása sem. Törekedjünk a hidegen sajtolt növényi olajok bevitelére, mert ezek kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy kukoricacsíra-olajat használjunk.

• A bőséges szénhidrátfogyasztás májbetegségek esetén nem kifejezetten káros, de nem mindegy, hogy miből származik. Sokkal jobb, ha összetett szénhidrátokat fogyasztunk: értékes zöldség- és főzelékféléket, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és nem csokit, süteményeket és fehércukorral édesített ételeket. Mivel ezek hízlalnak is, ezért próbáljuk bevitelüket minimálisra szorítani.

• A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, ketchup, csípős paprika és a bors alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket, mint például a bazsalikom, lestyán és kakukkfű.

2011. júl. 11. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!