A szacharin tartalmú édesítőszer káros az egészségre? Hatásosabb vele egy diéta, mint hagyományos cukorral?
Arról vita van, hogy mennyire káros illetve nem az. Az biztos, hogy minden édesítőszer közös problémája, hogy nem cukor, de a szervezet ezt nem tudja, cukorként reagál rá. Röviden: a szervezet inzulint termel, ettől leesik a vércukorszint. Nomrál esetben jönne a cukor, ami felviszi a vércukorszintet, de édesítőszernél ez nincs meg, így a szervezet kénytelen glukagont termelni, ellenesúlyozandó az inzulin hatását, a megindul a glikogén bontás, ÉS ami számunkra fontos éhségérzet jelentkezik. Patkánykisérletekkel azt is bizonyították, hogyha az állat korlátlan mennyiségű élelmhez jut, akkor az édesítőszer adagolása után jól bezabál. Nyilván minnél több édesítőszert eszik valaki, annál jobban érvényesül a fenti folyamat, egy pohár "light" valamitől, még nem lesz ilyen drasztikus hatás.
Az édesítőszer tehát szivatja a szervezetet, abból is leginkább a hasnyálmirigyet. Hozzáteszem, az esztelen cukorfogyasztás is szivatja, csak ez még rátesz egy lapáttal, mivel a szervezet számára értelem/haszna sincs.
Összefoglalava, se a cukor, se az édesítőszer használata nem jó, leginkább kombinálni kéne a kettőt, illetve mézzel édesíteni, nem répa/nád cukorral.
Hízás szempontjából pedig egyszerű a dolgod, neten rákeresel a répacukor energiatartalmára, és utána tömeg alapján meg tudod mondeni mennyi energiát veszel magadhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!