Miért kívánom annyira a mákot? Mit tartalmaz a mák, amire a szervezetemnek ennyire szüksége lehet?
MÁK, a szellemi vitaminok örömteli tárháza
„Lomb lehullott,
mák kipergett,
őszi ágat szél diderget”
Sarkadi Sándor
Télen a hideg beköszöntével többet és mást kíván a szervezetünk. Előtérbe kerülnek az olajos magvak, köztünk a mák is. A mákban található magas B1-,és B6-vitamin tartalom a „szellemi vitaminok” védenek a téli depresszió ellen, a jelentős cink tartalom, pedig segít immunrendszerünk erősítésében, és ha már kerülget a nátha, akkor annak mihamarabbi leküzdésében. Valószínűleg ez az oka annak, hogy hidegebb időben egyszerűen kívánjuk a mákos süteményt.
A mákot évezredek óta termelik, hiszen már Hippokratész is arról ír i. e. 460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték, s fájdalmak csillapítására görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
A mákmag viszont egy teljesen ártalmatlan és nagyon egészséges élelmiszer.
Vitaminok közül tartalmaz B1-, B2-, B6-vitaminokat és niacint, ezen kívül jelentős a kalcium,- cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, kálium- és magnéziumtartalma. Magas vastartalma okozza a mákszem fekete színét.
Tudományos kutatások fényt derítettek arra, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segíti a kalcium hatékony felszívódását, és a csontokba való beépülését.
Csontritkulásban szenvedőknek ajánlott heti legalább 3 alkalommal mákos ételt fogyasztaniuk.
A kalcium és a vas felszívódásának hatékonyságát legjobban C-vitamin bevitelével segíthetjük. A legjobb módja valódi 100%-os narancslé (frissen facsart) vagy paradicsomlé fogyasztása az étkezés után.
Ne feledjük, hogy a mák magas energiatartalmú olajos mag. Fogyasztását csak mértékkel ajánlom, főleg azért, mert általában édességként, tésztás ételként kerül a tányérunkra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!