Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért kívánom annyira a...

Miért kívánom annyira a mákot? Mit tartalmaz a mák, amire a szervezetemnek ennyire szüksége lehet?

Figyelt kérdés
2009. márc. 1. 08:46
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

MÁK, a szellemi vitaminok örömteli tárháza


Email



„Lomb lehullott,

mák kipergett,

őszi ágat szél diderget”

Sarkadi Sándor



Télen a hideg beköszöntével többet és mást kíván a szervezetünk. Előtérbe kerülnek az olajos magvak, köztünk a mák is. A mákban található magas B1-,és B6-vitamin tartalom a „szellemi vitaminok” védenek a téli depresszió ellen, a jelentős cink tartalom, pedig segít immunrendszerünk erősítésében, és ha már kerülget a nátha, akkor annak mihamarabbi leküzdésében. Valószínűleg ez az oka annak, hogy hidegebb időben egyszerűen kívánjuk a mákos süteményt.



A mákot évezredek óta termelik, hiszen már Hippokratész is arról ír i. e. 460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték, s fájdalmak csillapítására görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.



A mákmag viszont egy teljesen ártalmatlan és nagyon egészséges élelmiszer.


Vitaminok közül tartalmaz B1-, B2-, B6-vitaminokat és niacint, ezen kívül jelentős a kalcium,- cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, kálium- és magnéziumtartalma. Magas vastartalma okozza a mákszem fekete színét.


Tudományos kutatások fényt derítettek arra, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segíti a kalcium hatékony felszívódását, és a csontokba való beépülését.


Csontritkulásban szenvedőknek ajánlott heti legalább 3 alkalommal mákos ételt fogyasztaniuk.


A kalcium és a vas felszívódásának hatékonyságát legjobban C-vitamin bevitelével segíthetjük. A legjobb módja valódi 100%-os narancslé (frissen facsart) vagy paradicsomlé fogyasztása az étkezés után.


Ne feledjük, hogy a mák magas energiatartalmú olajos mag. Fogyasztását csak mértékkel ajánlom, főleg azért, mert általában édességként, tésztás ételként kerül a tányérunkra.

2012. dec. 25. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!