Hogyan oldjam meg a helyes étkezést?
Fogok dietetikushoz menni, de addig is szeretnék egészséges lenni.
Enyhe inzulin rezisztenciám van. Igazság szerint annyira nem figyeltem rá oda, mint kellett volna, főleg a dohányzásról való leszokás után volt nehéz. Fel is jött 9 kiló másfél év alatt.
Viszont most várandós vagyok, és rosszul éreztem magam. Kb 20 percenként lement a vércukorszintem, ezért rájöttem, hogy a baba érdekében komolyan kell vennem a megfelelő étkezést.
Viszont nagyon nehéz, mert a 160 grammos ch diétánál kevésnek találom a kalóriát. Olyan 1100 körül jön ki, mert a koleszterin szintem sem a legjobb, szóval zsíros ételekkel is csínján kell bánnom.
Szóval azt gondoltam, hogy súlymegtartás érdekében nekem a 180 gramm ch diéta jó lehet. Próbálom azért, hogy 1500 kcal körül meglegyen. (Itthon vagyok, szinte csak házimunkát végzek, szóval szerintem az 1500 nem kevés nekem, hanem reális. Hetente 2x azér elmegyek a városba, meg néha kutyát sétáltatok.)
Viszont a fehérje így szerintem magas nekem. Olyan 80 gramm körül jön ki, de a testsúlyomhoz 50-60 körül ajánlják. (61 kiló vagyok)
Csak hát igazából nincs más, amit növelhetnék 😄
Ch: 180 gramm
Zsír: kb 50 gramm, de úgy vagyok vele, hogy 60 felé ne menjen.
Fehérje: kb 75-80 gramm naponta.
Ezenkívül figyelek arra, hogy csak vizet iszok (+ napi kb 2 pohár tej). Nagyon ritkán, heti 2x mézes kamillás teát szoktam inni, de ezen kívül cukros üdítőt nem.
Ebéd és uzsonna között nekem sok a 4 óra hossza, ezért közé beiktatok egy gyümölcs evést (pl: 1 narancs, vagy 2 mandarin, 1 alma). Ehhez eszek egy kis magvat (pl: kesudiót), mert azt hallottam, hogy az kicsit lassítja a ch felszívódást.
Néha becsúszik fehér pékárú, de igyekszem inkább rozsos, magvas, teljes kiörlésűt enni.
Milyen tanácsokat adnátok nekem? Jó így, hogy inkább a fehérje sok?
Nyilván dietetikus fog tudni igazán segíteni, mert tudom, hogy nem mindegy, mennyi lassú-gyors ch-t eszek, meg milyen elosztásban. Ilyeneket magamtól nehéz összeállítani. De addig is szerintem ez is jobb, mint a semmi.
Az 1100 kcal nemtom honnan jött de borzalmasan kevés. Brutál káros egy átlagembernek is.
Nyilvan tobb zsir meg feherje kell a ch mellett.
A 160 ch megmondja a dietetikus mikor es hogy legyen es annyi vagy tobb. Szemelyre kell szabni.
A testsúlyodhoz a 60 gramm fehérje a minimum. 1.6 gramm / kg még teljesen egészséges es előnyös is.
Miért ne menjen 60 fölé a zsír? Marhaság. Kellenek a zsírok a hormonrendszerhez.
A nali 2 pohár tej sok és felesleges. Legyen egy és ne minden nap. Éa főleg ne magában.
Az jó hogy a gyümi mellé van mag. Dietetikus majd megmondja melyik napszakban.
"mert a koleszterin szintem sem a legjobb, szóval zsíros ételekkel is csínján kell bánnom"
Az étrendi koleszterin hatása a vérkoleszterinre alig kimutatható.
"Viszont a fehérje így szerintem magas nekem."
80g körüli fehérje egyáltalán nem magas a súlyodhoz.
Tehát gyereket vársz egy elég komoly fogyókúrás étrenden, ami valószínűleg messze áll az ideálistól a gyerek fejlődésére vonatkozóan, gond van a vércukor-regulációddal (inzulinrezisztencia) és az étrended alapja pont a szénhidrát.
"A koleszterintszint a telített zsírtól magas."
Nagyon nem. Ha így lenne, nekem pl. a fülemen folyna ki a koleszterin. Pont most hétfőn csináltattam kíváncsiságból vérképet, ez lett az eredmény:
Ezzel tudományos publikációk is egyetértenek:
"We confirm from the review of the literature on epidemiological data, meta-analysis, and clinical interventions where dietary cholesterol challenges were utilized that there is not a direct correlation between cholesterol intake and blood cholesterol." - [link]
A kérdező koleszterinje, ha nem genetikai okokból magas, akkor valószínű sokkal inkább a tartós dohányzás okozta szervi károsodások az okai.
Nem gondolnám komoly fogyókúrás étrendnek az 1.500 kalóriát mozgásszegény életmód mellett. Szerintem épp ennyit égetek el.
Amikor dolgozni jártam (és nem kimondottan ülőmunka), akkor 1700-1.800 kcal mellett nem fogytam, hanem az volt nekem az ideális.
Ha egy kicsit kevesebbet is eszem, kemény fogyókúrának nem mondanám. Túlsúlynál pedig az sem nagy gond, ha fogy a kismama. Nyilván egyébként testsúlymegtartás a cél, és a terhességi cukorbetegség megelőzése. Fogyni nem szeretnék.
A koleszterin szintem havonta vizsgálva volt, és összefüggött az étkezésemmel.
Az viszont hasznos visszajelzés volt, hogy fehérjéből ehetek nyugodtan. Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!