Segítség, tippek fogyáshoz?
170 cm, 82 kgs 20 éves lány vagyok. Nagyon sokallom már ezt a súlyt, és kezdenek előjönni már most egészségügyi betegségek emiatt. Szeretnék elsőskrban 70 kg-re, majd ha ez megvan 65 kg-ra lemenni.
Ha bárki bármilyen tanáccsal, tippel, tapasztalattal tudna segíteni, hogy hogyan álljak neki és tartsam a motivációt, azt megköszönném. :)
ui: kb nyárra szeretnék jobban kinézni és jobban érezni magam a bőrömben.
"kalóriát nem szeretnék számolni"
Akkor mindegy...
#2 ez nem igaz
Tényleg kalóriadeficit kell, de leeht úgy is deficit hogy nem számolja az ember. Pont ugyanúgy lehet elérni a fogyást számolással mint nélküle: kevesebbet kell enni.
Kérdező: kezdj el a social médiában dietetikusokat követni (NEM táplálkozási tanácsadókat). A következőket javaslom: diet_etikus, abonyi_orsolya, dietetikus_leszek, torokeva.diet, dietetikus_szemmel.
NÉzegesd a tartalmakat, nagyon sokszor tesznek ki étkezési példákat, amikből látsz adagot és azt is hogy kb hogyan kell összeállíani egy étkezést
Javaslok megnézni legalább 3 podcastet youtube-on amiben benne van Szabó Adrienn dietetikus. Tatár Csillával teljes sorozat van.
Igazából ha nem akarsz számolni, az egyetlen cél megtanulni egészségesen étkezni, úgy, hogy az kielégítő legyen szemnek és gyomornak is és táplálja a tested. Ezt viszont csak edukációval tudod megtenni, hisz különben honnan tudnád hogyan kell egészségesen enni.
Mindig is küzdöttem a súlyommal, az első 8 kilót úgy adtam le, hogy elhatároztam: csak akkor eszem, amikor éhes vagyok. És csak egyet. Ha anyukám pl kakaós csigát sütött, nem vágtam be frissen hármat, hanem megvártam hogy éhes legyek (ez lehet pl csak másnap volt) és ettem egyet. Akkor ebédeltem amikor éhes voltam. És akkor is mindenből csak egyszer szedtem, semmi repeta. Nyilván ezek a dolgok akkor válnak be neked ha hasonlóak a káros szokásaid mint nekem voltak. No nekem így ment le 3 hónap alatt 8 kg még 2014-ben. Aztán elhagytam minden jó szokást, nem sportoltam, stresszevés, visszahízás még többre. Ebből a tanulság: olyan szokások kellenek amiket tudsz tartani és fel kell tudni fogni hogy ha le is adod a súlyt, utána tartani kell egy életmódot, hogy ne jöjjön vissza. Ha visszatérsz a mostanira, visszajön.
No de azóta leadtam 36 kilót és tartom is. Ez 3 év munkája (lehetett volna gyorsabb, de volt benne covid, sok betegség, sérülés stb).
Amiket át tudok adni tudást:
- írd két hétig hogy mit eszel. mindent amit megeszel vagy megiszol és nem víz. dátum, időpont és a mennyiség (elég szemre)
- már egy hét után is, de két hét után végképp: nézd át. Mi a sok, mikor volt egymáshoz túl közel két időpont (akkor az előtte evett étel vagy túl kevés volt vagy nem elég tápláló), mennyi benne az édesség, üdítő, feldolgozott dolog. Innen fogod látni hogy neked személy szerint mit kell javítani (nem véltelen hogy bármelyik dietetikushoz elmennél tanácsadásra, ezzel kezdene hogy írj egy étkezési naplót)
További dolgok
- reggelizni kell. a kávé nem reggeli. a tejeskávé végképp
- reggeli ideálisan 1-1,5 órával ébredés után van, és a kávé ideálisan bárhogy is iszod (cukor és édesítő nélkül kellene) valamikor reggeli és ebéd között és nem reggeli előtt. ennek oka van. a reggeli meghatározza az egész napos vércukorszint szabályozást és inzulinháztartást. jó alap kell legyen. pl egy sima tejeskávéval csak beviszel (tej)cukort meg szénhidrátot. ha ez lesz az első dolog a gyomorban, nagyobb eséllyel leszel egész nap sokkal éhesebb mint kellene
- a reggeliben legyen fehérje, szénhidrát, rost és zsír is. p ha eddig egy péksüi volt akkor abbna csak szénhidrát meg zsír van. Legyen heylette egy szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, sonkával, humussza/sajtkrémmel pl. Melelte pedig legalább 15 deka zöldség. ez pl egy paprika, egy paradicsom vagy egy fél kígyóuborka vagy igazából bármilyen zöldség én pl brokkolit is szoktam mert szeretem
ha a reggeli eddig zabkása volt, akkor tegyél mellé rostot meg fehérjét hisz az csak szénhidrát meg ha tejjel csinálod, zsír. pl 50 gr zabhoz (fél pohár) mehet 80-100 gr zsíszegény túró és tetejére joghurt és egy kis marék olajos mag
- az olajos magok szuper egészségesek de a kalória bennük rengeteg. érdemes nem nasiként fogyasztani hanem étkezés részeként, mindig előre kimérve egy marokkal. mellé pl egy alma vagy narancs és megvan a tápláló uzsonna
- az üdítők, akár cukros akár mentes, nem egészségesek, nem táplálnak és teljesen feleslegesek. a testnek nincs rá szüksége
- a test mindig jelez ha éhes. olyankor enni kell. ezt fontos megkülönböztetni attól, amikor csak a szemed kívánja és attól, amikor tényleg a gyomrod jelez. utóbbi esetben egyél
- legyen meg a napi minimum 2 liter folyadék és nem egyszerre, hanem napközben folyamatosan
- mindig úgy egyél, hogy tápláld a tested és segítsd a hosszú jóllakottság érzést. tehát legyen fehérje, zsír, szénhidrát és rost is az étkezésben. a magyar nem eszik elég zöldséget. és a zöldség szinte mindenre megoldás. Pl a szokásos rizs-tokány kombinációnál felezd a rizst, felezd a tokányt és a tányér felét ami felszabadult, tedd tele zöldséggel. í]y csinálsz egy 800 kalóriás ebédből csak 450-et. és ha összesen ennyit változtatsz minden nap az ebédeden (csökkentett adagok, mellette sok zöldség) az számokban napi 350 kcal minusz ami 3 hét alatt egy kiló fogyás. sok kicsi sokra megy
- válaszd a sovány fehérjeforrásokat: szárnyasok, joghurt, túró, karaj, sertéscomb, sertésszűz
- főzésnél ne használj olajat, maximum egy tesákanálnyit
- ne egyél semmit ami nem esik jól - hiszen a cél valami olyan életstílus kialakítása amit életed végig tudsz tartani
- a desszertet ne pluszba edd hanem étkezésként. pl ha leültök a családdal vasárnapi ebédre és van krumplipüré, rántott hús, savanyúság és a végén rigó jancsi: tányér negyedén krumplipüré, egy szelet rántott hús, tányér maradék felén savanyú káposzta. és 1.5-2 órával később uszonnaként egész nyugodtan meg tudsz enni egy szelet rigó jancsit mint uszonna. (vagy megeszed rögtön az ebéd után és nagy eséllyel már vacsoráig nem leszel éhes)
sok sikert és ne feledd
- midnent írni, légy magadhoz őszinte
- akkor és annyit amennyire éhes vagy
- 2 liter víz
- mindenhez zöldség (több mint hinnéd) - ettől laksz jól sokáig
- midnent szabad csak keveset
2-es, na, én is így fogytam, hogy "kevesebbet eszek". Fogytam is, csak végül belekerültem egy étkezési zavarba, mert többé nem láttam "mennyi egy normális adag", cserébe még csökkentettem az adagokat, mert "soknak tűnt".
A legtöbb étkezési zavaros így kezdi, pontosan. Elkezdi csökkenteni, mennyit eszik, aztán teljesen elveszti a realitást.
#6 nem figyeltél a testedre.
Nagyon sok kalóriaszámláló kerül étkezési zavarba mikor végre el kéne engedni a számokat és nem tudják mert az egészséges éa tudatos étkezés alapjaival nincsenek tisztában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!