4,9-es vas mennyire számít alacsonynak?
Figyelt kérdés
Tavaly 07. hóban közel 9 volt a vasam, aztán decemberben újra elmentem, már csak 5,3 volt. Egy hónapra rá ismét, most 4,9. Mitől csökkenhet? Széklet napi egy megvan, aminek normális színe van, hasam nem fáj, nem puffad. Fáradékony az vagyok, nyilván, de ezen kívül más panasz nincs. Tavaly a 9-es vas érték után rá egy hónappal kb elkezdtem multivitamint szedni, egy elég drágát vettem, hogy feltöltsem a vitaminraktárt, s amikor szembesültem hogy rosszabb a vas értékem, abbahagytam, mondván, lehet az a multivitamin kavart be. Az lehet amúgy?jan. 11. 11:12
11/14 A kérdező kommentje:
Férfi vagyok. Ma voltam háziorvosnál. Azt mondta, vegyek recept nélkül egy vastablettát, és hetente kb. 3 szemet vegyek be belőle, hogy ne toljam túl. Gondolom amiatt, mert a vörösvértestek száma és a hemoglobinom is jó és a túl sok vas ezeket is megnövelné. S három hónap múlva menjek el vérvételre, hogy hogyan alakult a vasam.
jan. 17. 12:23
12/14 anonim válasza:
Maltofer folt próbáld meg. Én is ezt szedtem, gyorsan helyrehozta az értékeim.
13/14 anonim válasza:
Nna. Étrendkiegészítőként kapható vaspótlókban max.20 mg vas van. Ebből max.3-4% hasznosul, mert a vasnak köztudottan rossz a felszívódása, még a jól hasznosuló formákból is, ráadásul minden is akadályozza azt, pl. a többi ásványi anyag. Szóval vasat érdemes vényköteles vaspótlóval vagy Maltoferrel pótolni, a nem vénykötelesek közül az utóbbi az, aminek a vastartalma a vénykötelesekhez hasonló, azaz min.100 mg. Még jobb, ha pecsenye kacsamájjal pótolsz vasat. Amikor meg összehasonlítgatjátok az értékeket, mindenképp írjatok mértékegységet, meg a labor referenciasávját, mert simán lehet, hogy más skála szerint adták meg.
14/14 A kérdező kommentje:
Maltofer Fol-t vettem, igen
jan. 18. 13:03
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!