Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » 4,9-es vas mennyire számít...

4,9-es vas mennyire számít alacsonynak?

Figyelt kérdés
Tavaly 07. hóban közel 9 volt a vasam, aztán decemberben újra elmentem, már csak 5,3 volt. Egy hónapra rá ismét, most 4,9. Mitől csökkenhet? Széklet napi egy megvan, aminek normális színe van, hasam nem fáj, nem puffad. Fáradékony az vagyok, nyilván, de ezen kívül más panasz nincs. Tavaly a 9-es vas érték után rá egy hónappal kb elkezdtem multivitamint szedni, egy elég drágát vettem, hogy feltöltsem a vitaminraktárt, s amikor szembesültem hogy rosszabb a vas értékem, abbahagytam, mondván, lehet az a multivitamin kavart be. Az lehet amúgy?

jan. 11. 11:12
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Hja a vörösvértestem és a hemoglobinom is jó volt, legalábbis a decemberi vérvétel alapján.
jan. 11. 11:13
 2/14 anonim ***** válasza:
Drága multivitamint szedtél, és lezuhant a felére a vasad? Ennek valami súlyos oka lehet.
jan. 11. 11:52
 3/14 A kérdező kommentje:
Nem mondom hogy a multivitamin miatt volt, meg megmondom őszintén azt sem tudom, hogy abban volt-e vas. Csak erre gyanakodtam, mert más változás nem volt az életemben, csupán az, hogy elkezdtem ezt szedni.
jan. 11. 11:59
 4/14 anonim ***** válasza:
Szedj inkább C vitamint és vasat. A multivitaminokba nagyon keveset raknak mindkettőből.
jan. 11. 12:57
 5/14 anonim ***** válasza:
Nagyon keves. Irass rendes vastablettat hazidokival
jan. 11. 13:14
 6/14 anonim ***** válasza:
Nekem 2.5 volt. Eléggé alacsony. Háziorvossal írass fel rendes vastablettát, maltofert vagy neo ferro folgammát. Ha azok mellett is csökken az érték nem árt egy alaposabb kivizsgálás.
jan. 11. 13:34
 7/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Az utolsó válaszolótól kérdezném, hogy kiderült, mitől volt ilyen alacsony a vasad? Mit és mennyi ideig szedtél és mennyire ment fel az értéked? Illetve vastabletta szedése közben ugyanúgy kell vastartalmú ételt fogyasztani, vagy a tabletta szedése elegendő a napi bevitelhez?
jan. 11. 15:56
 8/14 anonim ***** válasza:

Nálam szerencsére olyan komoly baj nem volt csak az erősebb menstruáció.

Maltofert szedtem 3 hónapig napi 2x1-et, kellett 2 hónap mire éreztem hogy elkezdett használni. Szépen felvitte az értéket, arra már nem emlékszem mennyire. Mostmár csak akkor szedem mikor menstruálok, akkor is napi 1-et megelőzésképp.

Ehetsz sok vas tartalmú ételt is , sokat segít. Amúgy a maltofer nem vényköteles, de kérdezd meg a háziorvosod mennyit szedj.🙂

jan. 11. 17:36
 9/14 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a segítséget!:)
jan. 12. 11:41
 10/14 anonim ***** válasza:

Jó lenne tudni, hogy nő vagy, vagy férfi? Azt is, hogyha nő akkor menstruálsz-e még, vagy már? Ha igen, akkor mennyire erős a vérzésed?

Menstruáló nőknél nem ritka az ilyen vas érték.

Menj el a háziorvosodhoz, ő ír fel neked vasat (olyan kell, amiben folsav is van!) és emellett szedjél C-vitamint, mert ez elengedhetetlen a vas felszívódásához. 3 hónapos kúrát kell csinálni és utána meg kell ismételni a laborvizsgálatot. Ha ezalatt rendeződik a vas értéke, akkor legalább évente meg kell csináltatni a vérvételt és ha szükséges, ismét kell a vaskúra. Ha a 3. hónap végére sem lesz sokkal jobb a szérumvas szintje, akkor nagy valószínűséggel vas felszívódási zavarod van, ami azt jelenti, hogy hiába szedsz, eszel szájon keresztül vastablettát, vagy magas vastartalmú ételt, az nem szívódik fel a belekből. (Ez sem ritkaság.) Ilyenkor a háziorvos tudja majd, hogy mi a teendő.

jan. 16. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!