Sokkal egészségesebb, sokkal etikusabb, sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos. Akkor miért nem követ már mindenki inkább növényi étrendet?
Ha minden tápanyag bevitelére, akár pótlására odafigyelünk, és gondosan állítjuk össze , a vegán étrend az egyik legegészségesebb választás, de a nyugati tipikus étrendet magasan veri mindenhogy. Etikusságról és környezetvédelemről beszélni se kell, egyértelmű.
Akkor mi az, ami a húsevés mellett tartja az embert még mindig? Húsra semmi szüksége az embernek, nem vagyunk ragadozók. Megszokás az oka? Vagy a tájékozatlanság? Miért ennyire szerves része a nyugati világban s húsevés az emberi mindennapokban, hogy azért néznek furcsán rád, ha te nem eszel?
Elnézést kérdező de nem vetted észre,hogy nem vagy hajlandó más véleményét elfogadni?
De kérdezek én is.
Eszel szóját ananászt satöbbit?
Ezeket repülővel szokták hozni ami minden csak nem környezetbarát.
Itt részben meg is dől az elméleted.
Én foglalkozáson szerint erdész és vadász vagyok.
Szerinted etikus-e,hogy kilövök nyulakat,hogy ne szaporodjanak túl és tarolják le az erdőmet?
Amit még észrevettem hogy egy dietetikust oktasz ki hogy hogyan egyen.
"Eszel szóját ananászt satöbbit?
Ezeket repülővel szokták hozni ami minden csak nem környezetbarát."
Szóját igen, heti rendszerességgel. Ananászt ritkán, évente párszor. A kettő azért nem egy kategória... Szója itthon is terem, Ukrajnában meg kifejezetten sok. Nem 100%-ban Európán kívülről hozzák be, így messze nem akkora az ökológiai lábnyoma. Brazíliából se csak reptetik, hajóval is szállítanak. Nyilván nem karbonsemleges, de akkor számoljunk annak is utána, mennyi metánt termelnek a tenyésztett marhacsordák... A CH4 a CO2-nél jóval erősebb üvegházhatású gáz, azt is vedd számításba.
"Szerinted etikus-e,hogy kilövök nyulakat,hogy ne szaporodjanak túl és tarolják le az erdőmet?"
Te erdődet? Azt milyen jogon sajátítod ki? Valami NER-es tolvaj vagy? Na jó, lehet, ez csak egy szófordulat.
Nem értek vadgazdálkodáshoz, így nem szívesen nyilatkoznék a konkrét esetről. De általánosságban elég nagy gond, hogy az ember letarolja az állatok természetes élőhelyét, valamint beleszól a természetes körforgásba. Ha nem vennénk át az irányítást, és nem gyilkolnánk le önkényesen vagy valamilyen emberi szempont alapján az állatokat, akkor magukat is szabályoznák a populációk. Én reakciókinetikából oszcilláló reakcióknál tanultam a Lotka-Valterra-modellről szemléltetésképpen. Eszerint a rókák és a nyulak száma közt pozitív visszacsatolás van, és egymás populációját szabályozzák. Mindkettő időben oszcillál, és ezt le lehet írni diffegyenletekkel is. Ha több a róka, több nyulat eszik, és jobban szaporodik, egészen addig, míg a nyulak száma. és így az élelem drasztikusan nem csökken, aztán akkor a rókák kezdenek tömegesen elpusztulni, így a nyulak tudnak elszaporodni, de aztán megint nő a nyúlvadászat rókák által, akik így egyre többen lesznek, és megint elindul a ciklus...
Ha nem avatkoznánk a természetbe, ez zajlana le... Így nem fogok a vadászat mellett soha kiállni. A hobbivadászok pedig nem írom le, mit érdemelnének, mert jelentitek...
"Amit még észrevettem hogy egy dietetikust oktasz ki hogy hogyan egyen."
Olvasd el újra. A sógornője dietetikus, nem ő...
22-es Kérdező.
Igen az az én erdőm magánerdőnek hívják.(Mondjuk dolgozok beugrónak más erdőnél is de ezt hagyjuk)
Azt mondod saját magukat kell szabályozniuk.
Ez nagyon szép csak az a gond,hogy alig van róka így részben ez a feladat rám hárul.
Másrészt hallotál már mi volt Ausztráliában? 2 tucat nyúl tönkretette egész ausztráliát mert mindent megetek és a kihalás szélére sodortak több növény és állatfajt.
A másik meg.
Ha nem lenne írtva a nyúl az egér meg minden egyébb akkor jól megdézsmálnák a földeket amiből TE eszel.
Ha mi nem lennénk meg a többi vadász stb,akkor te nem tudnál annyit enni.
Szerintem ennyi elég.
"hogy alig van róka"
Itt meg akkor feltenném a kérdést, hogy miért van alig róka? Mert kilövitek őket, ha kell, ha nem. Lehet, te nem, de mit mondasz az idióta hobbivadász társaidról, vagy azokról, akik a prémje miatt lövik ki szerencsétlen állatot?
A vadgazdálkodás összetett kérdés, tudom jól, de a hobbi- és az orvvadászatot mélyen elítélem.
A másik, hogy a rengeteg termőföld miatt elvesszük az állatok saját élőhelyét, a rókákét is. Aztán szerencsétlen betéved a városokba, és kilövik azzal az indokkal, hogy biztos veszett.
És nem, a termőföld nem a vegánoknak termel főleg, hanem a húsevőknek. Pontosabban a leölésre szánt állatok takarmányának. Ha nem lenne állattenyésztés, a jelenlegi termőföldek 75%-át erdősíteni lehetne.
Nekem a vadgazdálkodók helyett sokkal nagyobb problémám van azokkal, akik a nagyüzemi állattartást fenntartják, ebből élnek, mert az a fő gond, nem az, hogy te lelősz pár nyulat, hogy megvédd a termőfölded. Az sajnos járulékos veszteség, szomorú, de el kell fogadni.
,,Ha nem lenne állattenyésztés, a jelenlegi termőföldek 75%-át erdősíteni lehetne."
Az erdősítés nem mindig a legjobb ötlet, a Homokhátságon például az eszetlen erdősítés (ami ráadásul tájidegen fafajokkal történt!!!) is hozzájárult ahhoz nagyon durván lecsökkent a talajvíszint. Az ehhez hasonló területeken inkább gyeprekonstrukciókat kéne végezni az odaillő gyeptársulással. És kérdező, a gyepeket hogy az azokon lévő természeti értékek fennmaradjanak, és ne erdősödjön be a terület kaszálni vagy legeltetni kell, és a kettő közül az utóbbi optimálisabb. Másrészt a füvet nem tudjuk megenni, viszont a haszonállataink igen. A nagyüzemi állattartás valóban káros, viszont az extenzív, legeltető állatartás kifejezetten hasznos. Igen, így nem lehet olyan mennyiségű húst előállítani mint nagyüzemi keretek között, de egy egézségesebb táplálkozásnak az is megfelel. Szóval a húsevés sem ördögtől való.
Meg a háztáji állatartással is bajod van, vagy csak a nagyüzemivel? Szerintem az előbbi kifejezetten szép dolog, kár hogy már falun is egyre inkább visszaszorul.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!