Sokkal egészségesebb, sokkal etikusabb, sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos. Akkor miért nem követ már mindenki inkább növényi étrendet?
Ha minden tápanyag bevitelére, akár pótlására odafigyelünk, és gondosan állítjuk össze , a vegán étrend az egyik legegészségesebb választás, de a nyugati tipikus étrendet magasan veri mindenhogy. Etikusságról és környezetvédelemről beszélni se kell, egyértelmű.
Akkor mi az, ami a húsevés mellett tartja az embert még mindig? Húsra semmi szüksége az embernek, nem vagyunk ragadozók. Megszokás az oka? Vagy a tájékozatlanság? Miért ennyire szerves része a nyugati világban s húsevés az emberi mindennapokban, hogy azért néznek furcsán rád, ha te nem eszel?
"Mondjuk nagyon jó lenne, hogy a vegánok jórésze nem tolná ezt a "növényi étrend a jó, térj át rá"-propagandát."
Szerintem az még nem gond, ha felhívják a figyelmet arra, hogy a húsfogyasztás káros a környezetre nézve, és nem etikus. A húsfogyasztás ellen nagyon sok érvet fel lehet hozni. Ha te nem vagy meggyőzhető, ne olvass és ne hallgass ilyen "propagandát". Nem mondja meg senki, mit tegyél, max tanácsot kapsz.
Te viszont most éppen meg akarod mondani egy egyre növekvő csoportnak, mit tegyen. Pedig mindenki szabadon dönthet úgy, hogy a növényi étrendet propagálja másoknak, mivel szólásszabadság van.
Arról nem is beszélve, hogy amennyiben te a környezetet károsítod a viselkedéseddel, szokásaiddal, vagy ártatlan életek kioltását támogatod, az már egyáltalán nem csak a te magánügyed. Az igen, hogy egészségtelenül étkezel, magadat úgy teszed tönkre, ahogy akarod. Amiatt senki nem fog belédszállni, miért nem ketózol vagy paleózol.
A veganizmus ennél sokkal többről szól.
Szóval véleményem szerint akár a radikálisabb fellépés is indokolt lehetne, nem a fogyasztókkal, hanem a kereskedők beszállítóival szemben, akik a húsiparban érdekeltek. Ennek ellenére a vegánok békésen tüntetnek vagy békésen terjesztik nézeteiket, és nem parancsolnak, csak kérnek.
"Szerintem nem a a full vegánság a megoldás, hanem a ritkábban húsfogyasztás (monduk hetente egyszer-kétszer)."
Kezdetnek ez is nagyon jó, én is így kezdtem, heti háromszor ettem halat és tejterméket. Aztán fokozatosan kezdtem elhagyni, heti kétszer, egyszer, majd egyszer sem.
Már annak is örülni kell, ha valaki odáig eljut, hogy nem napi 3 étkezéssel tolja magába a húskészítményeket, ami a standard egy átlagos, középosztálybeli vagy annál jobban álló embernél. Aki szegény, az meg csak azért nem eszik naponta húst, mert nincs rá pénze.
Azt most hagyjuk is, hogy vagy egy kő alatt élsz vagy direkt provokálsz az álnaiv kérdéseddel, de egyrészt te magad is megválaszoltad: "Ha minden tápanyag bevitelére, akár pótlására odafigyelünk, és gondosan állítjuk össze" - nekem a sógornőm dietetikus, és erősen növényevőpárti, de még ő sem hagyja el teljesen a húst, pláne nem a tejtermékeket (sovány joghurt, kefír, túró pl. dietetikai szempontból nagyon fontos fehérjeforrások, és az előbbiek az emésztőrendszernek nagyon fontosak), mert még neki is macerás úgy összeállítani egy étrendet, hogy minden klappoljon, főleg, hogy gyerekei is vannak.
Szerinted egy átlagember, aki annyit tud a tápanyagokról, hogy a szénhidrát rossz, az mennyi idő alatt lenne hiánybeteg a krumplistésztától és a rántott karfioltól?
Aztán: a hús elhagyása még csak-csak, de amikor már a tojást és az összes tejterméket is el kell hagyni és helyettesíteni és úgy kitalálni menüket, na az már aztán feketeöves dietetikust és szervezőt igényel. Egyszerűen az átlagembernek a gyerek(ek)-ovi/suli-munka-bevásárlás-ügyintézés-család-sport-neadjisten szórakozás stbstb. mellett rohadtul nincs ideje és kedve még erre is extra időt és energiát fordítani. Úgy nőttek fel, hogy húst, tojást és tejtermékeket esznek, így tanultak meg főzni és még ha időközben meg is tanultak húsmentes, változatos zöldséges ételeket főzni, teljesen elhagyni a húst macera. Mi is csak hetente néhányszor eszünk húst, pár nap húsos menü után kifejezetten oda is figyelek, hogy a következő napokban zöldséges kajákat együnk, de nfw, hogy akár csak vegetáriánusan étkezzek, vegánul meg kizárt.
Harmadrészt a legtöbb ember azért eszik húst, mert szereti az ízét. Másik sógornőm pl. szinte alig eszik húst, mert nem szereti, undorodik a benne lévő inaktól, esetleg rágósabb vagy zsírosabb részektől, egy-két húsos étel van, amit ha a férje vagy anyám készít el, akkor megeszi, mert akkor tudja, hogy csak színhús van benne, de semmi mást. Mondjuk nem is eszik egészségesen, mert arra már nincs ideje/kedve, hogy összeállítson egy húsmentes egészséges étrendet.
4.
A húsevő állat is lemészárolja a másik állatot.
Ha nem ennénk sertéshúst, a malacok 99%-a nem is létezne. Szerinted jobb lenne annak a malacnak ha 3 év helyett 0 percig létezne?
"Növényi és állati eredetű táplálékból is tudunk tápanyagokat kinyerni. Éppen ezért megválaszthatjuk, melyiket esszük."
Köszi, ha nem szólsz bele.
#14:
"A húsevő állat is lemészárolja a másik állatot."
Igen, de az természetes folyamat, és azok kötelező húsevők. Nem tudnak mást tenni, mint vadászni, így evolválódtak. A vegánoknak semmi problémájuk a természetes tápláléklánccal. Az emberi tevékenység azonban minden, csak nem természetes. És nekünk van választásunk. De ösztönösen is gyűjtögetők voltunk sokkal inkább, mint vadászok annó.
"Szerinted jobb lenne annak a malacnak ha 3 év helyett 0 percig létezne?"
3 évig? Hol élsz te. 3 hónaphoz sokkal közelebb van az a fél év, amennyit valójában élnek vágás előtt... Pedig 15-20 év lenne a várható élettartamuk. És láttál te már nagyüzemi sertést, milyen kis helyen nyomorog egész kurta életében? Aztán a félelem a szemében, amikor vágni viszik... Ennél jobb meg sem születni.
Egy tejelő szarvasmarha kihúzhatja 3 évig, de addig is folyamatosan szenved, amikor erőszakkal elválasztják mindig a borjától... A nagyüzemi állattartás igazán kegyetlen.
#13:
"nekem a sógornőm dietetikus, és erősen növényevőpárti, de még ő sem hagyja el teljesen a húst, pláne nem a tejtermékeket (sovány joghurt, kefír, túró pl. dietetikai szempontból nagyon fontos fehérjeforrások, és az előbbiek az emésztőrendszernek nagyon fontosak), mert még neki is macerás úgy összeállítani egy étrendet, hogy minden klappoljon, főleg, hogy gyerekei is vannak."
A dietetikusok pontosan tudják, hogy a növényi alapú étkezés a legjobb. Maga az étrend, amit felírnak szinte mindenkinek, a vegán étkezés princípiumait követi. Húsevőknek adnak hozzá kis húst, tojást, illetve tejterméket.
Azonban: azon túl, hogy a tejeltetés nagyüzemben az egyik legbrutálisabb folyamat, amelyet szülőként mindenkinek alapvetően el kellene ítélnie (én nem vagyok az, de így is elborzaszt), a tejfogyasztás erős egészségügyi kérdéseket is felvet. A kazeint jó fehérjeforrásnak nevezni erős tájékozatlanságra utal, hiszen azon túl, hogy számos ember nem tudja tolerálni allergia vagy egyéb okból, az egyik leginkább ellentmondásos fehérje, melyet többféle ráktípussal is összefüggésbe hoztak. Van a kolorektális rák, amelynek csökkenti, de prosztataráknak növeli a valószínűségét több tanulmány szerint is. Aztán nem olyan régen a máj- és a mellrákhoz is kötötte egy tanulmány ázsiai felnőtteknél:
Apropó, a világ, köztük Ázsia jó része is laktóz-intoleráns, mert az, hogy az ember megemészteni képes a laktózt, egy mutáció eredménye, amibe az európaiak beleerőltették a fajunkat. Ez is mutatja, hogy más állat tejét inni egyáltalán nem természetes. Az ember és a környezetében élő állatok kivételével egyik faj sem teszi.
Az étrend összeállításában nagyon sokat segít az internet. Rengeteg recept van. De én például elvagyok párfajta étellel is, lényeg, hogy benne legyen minden fontos tápanyag, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek. Persze van, aki megunja ugyanazt enni minden nap, én nem ilyen vagyok.
"a hús elhagyása még csak-csak, de amikor már a tojást és az összes tejterméket is el kell hagyni és helyettesíteni és úgy kitalálni menüket, na az már aztán feketeöves dietetikust és szervezőt igényel."
Azt ugye tudod, hogy kb. minden ételnek megvan a vegán változata is? Tejterméket, tojást jól lehet tofuval helyettesíteni, húst szejtánnal, gabonakolbásszal, csicseriborsó fasírttal... Tej helyett vannak már zabalapú készítmények, szinte megszólalásig hasonlítanak a tejre, és van hozzáadott kalcium és B12 is bennük... Vannak nagyon jó kókusztej alapú sajtok is, fehérjét leszámítva hasonló tápértékkel. De a fehérjét amúgy nem nehéz borsóból, rizsből, szójából, pszeudogabonákból is bevinni, egymást is kiegészítik nagyon jól, mert együtt minden esszenciális aminosav bennük van, és nincs káros hatásuk sem... A szója talán kérdéses, de abszolút nem olyan egyértelmű, mint a tejtermékeknél, hogy káros és haszontalan.
Nyilván ami leginkább megterhelő, az az anyagi többlet, amikor 400 helyett 1000-1500 Ft-ot ki kell adni egy doboz "tejre", de összességében megéri. Ugyanez lehet a többi élelmiszernél. Nyilván az is tény, hogy dok vegán alternatív termék magasan feldolgozott, és rosszabb minőségű, ezért meg kell találni a legjobb termékeket, gyártókat. Viszont nagyon sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt az is, aki húst eszik. A feldolgozott vs teljes értékű étkezés már egy másik kategória és szint, mint a hús vs nem hús, állati vs növényi.
#18: haha, nagyon vicces vagy. xD
#19: köszi, hogy meg is érvelted az állításod... ja, nem ide. xD
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!