Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért mondja mindenki hogy...

Miért mondja mindenki hogy milyen veszélyes az energiaital, és káros?

Figyelt kérdés
Nem pontosan értem, hogy amennyiben én pl naponta megiszok 2-3 hellt ami nettó 160-240mg koffein, és én pl cukormenteset iszok akkor mivel tettem be magamnak jobban, mintha 2-3 presszókávét innék meg, és miért leszek beteg? Már jó ideje érdekel ez a kérdés, mert mindenkitől hallottam hogy majd szívbeteg leszek meg ártani fog nekem, de mikor feltettem hogy mi fog pontosan nekem ártani tekintve hogy se cukrosat nem iszok, se túl sokat koffeinből a napi meghatározott normánál, de valahogy sosem érkezett erre válasz még talán a szokásos üditőital káros címszóval egyetértettem, de ki az aki mostanság nem iszik vagy colát, vagy gyümölcslevet, vagy bármifajta ízesített lötyött ami semmivel sem másabb hozzáadott anyagokkal.

okt. 4. 11:28
A kérdező szavazást indított:
Normális fogyasztás esetében nincs eltérés a kávéval.
Már normális fogyasztás mellett is káros.
11 szavazat
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
A túlzott kávéfogyasztásra is mondják. Ennyi még nem káros, de több igen.
okt. 4. 11:42
 2/21 anonim ***** válasza:
Önmagukban a cukros italok / ételek sem veszélyesek. Csak a cukorbetegek nem ehetik / ihatják a cukros italokat. A koffenről: 1 pohár kávé vagy egy 250 Ml-es energia ital önmagában ártalmatlan. Én napi (csak reggel) 2 X 250 ML azaz 500 ML energia italt fogyasztok. Már lassan 3 éve és semmi bajom! Ráadásul 2-es típúsú cukorbeteg vagyok. És a cukromat sem emeli meg túlzottan. Átlagban 7 - 9 mmol között van a vércukrom. Az Éhomi / reggeli eevés előtt meg 4,5 - 6 mmol között szokott lenni. Úgy hogy szerinten nem veszélyesebb az energiaital mint a Coca-Cola vagy a Pepsi Cola.
okt. 4. 11:46
 3/21 anonim ***** válasza:
81%

"Miért mondja mindenki hogy milyen veszélyes az energiaital, és káros?"

Mert mind a tapasztalatok, mind a tanulmányok szerint a megnöveli a kardiológiai, diabetológiai, onkológiai, emésztőszervi kórképek kialakulásának esélyét.

"mivel tettem be magamnak jobban, mintha 2-3 presszókávé"

A kávé antioxidánsban és mikrotápanyagban gazdag, míg az energiaital karcinogén adalékanyagokban gazdag. Vagy kiszúrták a szemed az értelmezhetetlen dózisban hozzáadott B-vitaminnal?

"ki az aki mostanság nem iszik vagy colát, vagy gyümölcslevet, vagy bármifajta ízesített lötyött"

Én, meg még több millió ember. A 100%-os gyümölcslevekkel egyébként nem igazán van dietetikai probléma, az egészsége pedig valószínűleg senkinek nem azon fog múlni, hogy néha-néha megiszik egy kólát vagy valamilyen üdítőt, de rendszeres fogyasztásuk nem ajánlott.

okt. 4. 11:51
 4/21 anonim ***** válasza:
ennek is megvan a veszélye,mint minden drognak.
okt. 4. 12:01
 5/21 anonim ***** válasza:
18%
3-as Egyáltalán nem értek egyet veled. Évek óta rendszeresen iszok cukor mentes Colát. És évek óta iszok energia italt is. És semmi bajom!
okt. 4. 12:09
 6/21 anonim ***** válasza:
77%

"Évek óta rendszeresen iszok cukor mentes Colát. És évek óta iszok energia italt is. És semmi bajom"

És a te egyedi eseted igaz mindenki másra is? Te egyedül megcáfolod az összes szakmai tapasztalatot és dietetikai kutatást? Mi a garancia arra, hogy jövőre sem lesz semmi bajod?

Leírtam, hogy az egészség ezerszer komplexebb kérdéskör annál, minthogy iszol-e kólát vagy sem. Ezer faktor befolyásolja még a szisztémát.

okt. 4. 12:17
 7/21 anonim ***** válasza:

Mert az.

Bocsi, de néha ilyen egyszerű a válasz.

okt. 4. 12:21
 8/21 anonim ***** válasza:
57%

" A 100%-os gyümölcslevekkel egyébként nem igazán van dietetikai probléma"

Mindenben egyet értek, kivéve ezzel. Csak marginálisan tartják jobbnak, mint a gyümölcsös üdítőitalokat. Az adalékanyagokat megúszod és mikrotápanyagok terén jobb, de a gyümölcs értékesebb részét eldobod és ami marad, az nagyrészt ugyanúgy cukros víz.

okt. 4. 12:25
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

"marginálisan tartják jobbnak, mint a gyümölcsös üdítőitalokat"

Kik tartják? A metaanalízisek szerint a 100%-os gyümölcslevek se vércukoringadozás, se inzulinválasz, se lipidperoxidáció tekintetében nem moshatók össze a feldolgozott bolti üdítőkkel:

[link]

Nyilván a gyümölcsök sokkal értékesebb tápanyagforrások, mint a gyümölcslevek, de 100%-os (pláne ha frissen facsart) termékeket egy lapon említeni egy energiaitallal, kólával, fantával, egyéb szarral, az súlyos szakmai tévedés.

okt. 4. 12:39
 10/21 A kérdező kommentje:
#3 A kutatásokkal nem tudok vitatkozni, bár én az összetevő listát elolvasva egy karcinogént sem láttam speciel a Hellnél, de nem vagyok élelmiszerszakértő, de speciel normálisan étkezek,mozgok, szedek vitamint nem gondolom hogy a kávéban lévő antioxidánsok lennének a védőszentjeim. Szimplán senki által nem kaptam értékelhető választ, hogy pontosan milyen anyag/anyagok ártanának nekem egy cukormentes energiaitalban azonkívűl hogy "VESZÉLYEEES!"
okt. 4. 12:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!