Évek óta kenyéren és vízen élek, most elhatároztam hogy változtatok. Mit rendeljek alapanyagnak? Miket?
Segítene valaki?
A kérdés nem vicc, tényleg kb. kenyéren, kiflin, vízen, kávén, tejen, néha-néha joghurton éltem eddig, de már nagyon nagyon fáj a hasam, egyre gyakrabban.
Összeraktam egy bevásárló kosarat:
- tojás
- avokádó
- paradicsom, édesburgonya
- csirkemell, csirkemáj
- felvágott (csirke)
- sajt
- vaj (itt milyen vajat érdemes venni? margarian vagy vannak ilyen nagyon drágák is, mi a különbség?)
- sütőtök
- alma, körte
- joghurt
Még mit rendeljek? Húst nem igazán fogyasztok, csak csirkét.
Én azt mondanám, először kis lépésekben szokasd vissza a gyomrod a nehezebb kajákhoz, ne azonnal. Próbálj meg reggelire egy szedvicset, ebédre valami könnyűt (csirkemell egy kis rizzsel, párolt zöldségekkel), vacsorára meg egy kis gyümölcsöt.
Próbálj meg egy tartható, és lehetőleg egészségesebb étrendet összeállítani magadnak.
Én is csináltam azt, amit te, évekig. Hát gyönyörűen szétcseszte a gyomromat. Ráadásul glutén érzékeny is lettem (nem biztos, hogy emiatt, de ez lényegtelen is).
Próbálj meg kevesebb feldolgozott dolgot enni, és minden nap legyen valami főttétel, alkalmankét (mondjuk heti 2-3x) egy kis leves is.
Miért csináltad ezt? Semmi főtt ételt nem ettél?
Fokozatosan bővítsd az ételeket, ne ennyi mindent egyszerre!
Főtt zöldségek, gyümölcsök először. Levesek például! Először zsírszegény zöldséglevesek, aztán mehetsz a krémlevesek felé.
Aztán kevés csirkemell, sajt.
Zsiradékokat és a rostokat fokozatosan növeld.
Zöldség, gyümölcs, hal.
Egyszerűbb ételekkel kezd. Natúr hal, csirkemell, párolt zöldségek. De a rizs és burgonya is teljesen jó. Nem kell kizárólag édesburgonya. Az avokádót nem értem, hogy miért pont az.
Sütéshez, főzéshez jó a margarin. Enni, pl. kenyérre kenni vaj. Salátákra olivaolaj.
A zsiradékokat jó váltogatni, nemcsak egyfajtát használni mindenhez.
A felvágottakkal óvatosan, rengeteg az adalékanyagokkal, térfogatnövelőkkel, vágóhídi hulladékkal telenyomott szemét.
Adj hozzá a listához zöldleveles és gyökérzölségeket.
Vajból csak vaj. A margarin nem vaj és úgy általában elhagyható (elhagyandó). Növényi olajokból hidegen préselt, extra szűz oliva olaj. Néhányan vitatkoznak vele, de egyszeresen telített zsírsavként jól állja a hőt, nem csak salátaöntetnek jó.
Joghurtból natúr, esetleg görög. A cukros-gyümölcsös szarokat kerüld.
Fermentált tejtermékek és savanyúságok.
A csirke és halak mellett érdemes egyéb húsokat is hozzáadni, illetve a máj nagyszerű, de egyéb belsőségek, kollagén típusú források (pl. bőr) fogyasztása is ajánlott.
Azonnal keresd fel a háziorvost. Laborral kezd amjd remélhetőleg tovább utal gasztroenteorologiára ahova általában 2-3 hónap a várólista. Szóval kezdd el a folyamatot minél hamarabb.
Háziorvos be tud utalni dietetikushoz is aki fog segíteni egy egészséges étkezési rendet összeállítani. Mindenképp ezekkel kezdd.
Addig meg visszavezethetsz mindent egyesével. Én a burgonyával kezdeném mert az könnyű a gyomornak. Utána gabonák, álgabonák. Mehetnek a sovány sajtok pl light mozzarella. Aztán csirkemell natúran. Aztán trappista, edami stb jelleggű sajtok. Low fodmap zöldsegek és gyümölcsök. Utána kb minden.
Mint egy bélfertőzésből való gyógyulás, csak lassabban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!