Ha főzzük a csirkemellet akkor kicsapódik a fehérje belőle?
Figyelt kérdés
Én mérem magamnak a kaja adagokat, és úgy számolom, hogy 200gramm nyers csirkemellben kb 40gramm fehérje van.
Viszont főzésnél kicsapódik belőle, így kb a fehérje hány %-a csapódik ki, illetve hány gramm fehérje maradhaz meg főzés után 200g csirkemellben?
szept. 4. 02:10
1/7 anonim válasza:
Természetesen kicsapódik - ez a sütés/fözés lényege, de ez NEM AZT jeletni, hogy eltünik belöle, HANEM CSAK AZT, hogy emészthetö lesz
3/7 anonim válasza:
Elkészítéskor általában a húsoknak a víz és zsírtartalma csökken lényegesen. A fehérjetartalom többé-kevésbé megmarad (vagyis tömegarányosan, mivel pl a csirkemell a víz+zsírvesztés miatt könnyebb lesz, nő).
4/7 anonim válasza:
Pont ugyanannyi. 200 gr nyers csirkeben ugyanannyi a feherje mintha a 200 gr nyers csirket megfozod es fove eszed
5/7 anonim válasza:
Fehérje maga az izom, te meg az izmot eszed meg 🤦 az a hús maga... A zsír és a víz jön ki belőle max...
6/7 veszettkecske válasza:
42 C° fölötti tartós hőmérsékletem az összes fehérje kicsapódik azaz koagulál, magyarul megalvad. De ettől nem veszti el fehérjeforrás mivoltát, az összes fehérjét hasznosítani tudod, még jobban, mintha nyersen ennéd.
A folyamat neve denaturáció, és ha nyersen is ennéd, a denaturáció akkor is lezajlana a gyomrodban a gyomorsav kémhatása által, csak lassabban, több energia ráfordításával, ergo nehezebben emészthetőbb lenne.
7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!:)
szept. 30. 18:12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!